New York

Var det bättre förr?

DSC_0143

The Gilded Age kallas årtionden mellan ca 1870 och det tidiga 1900-talet, det var en guldkantad, svulstig tid för dem som hade pengar.  Industrialismen bultade ut framtidstro, lediga helger och gjutjärnsprakt, Rockefeller, Morgan m.fl. lät bygga burgna palats utmed Fifth Avenue, konstscenen blomstrade, arkitektur, dekorativa konster, skulptur och måleri frodades, New York var USAs kulturhuvudstad, centrum för all spetsfundighet, the bees knees, the cat’s pyjamas, som det så rart hette på den tiden då det tjusigaste som fanns torde varit kattens pyjamas och biets knän.  Flatiron byggnaden var stadens stolthet, en fastighet så hög och kantig att den fick vinden att blåsa i virvlar kring både trottoar och kjoltyg, kvinnor som passerade förbi fick hålla hårt i sina klänningar så de inte flaxade i luften och uppenbarade vrister och smalben, något som ansågs högst pinsamt och oanständigt.  Det fanns karlar som lurade kring Flatiron i hopp om att se just en aning kvinnlig hud, polisen brukade schasa iväg dem, vilket gav upphov till uttrycket ”23 skidoo” – att hastigt lämna en plats.

På vackra och intressanta lilla Museum of the City of New York pågår just nu en designutställning med objekt från den gyllene åldern.  Museet har även lanserat en app för både iPhone och Android som låter oss utforska NYC på den tiden, en audio-guide med berättelser och bilder som ger liv åt 15 klassiska landmärken såsom Tiffany & Co., Metropolitanoperan, Plaza hotellet och anrika krogen Delmonico’s. Om du undrar hur det såg ut på den tiden, om du är nyfiken på hur det var att leva under de boom-åren – ladda ner appen vetja!

DSC_0047

 

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Detta inlägg postades i Museum, New York, Tidningen RES den av .

Om argotnewyorksecrets

Världen är mitt vardagsrum, New York är mitt hem. I 17 år har jag utforskat det Stora Äpplet, från skal till skrutt, det finns idel godbitar som jag vill dela med mig av. Jag skriver om mode, konst, design, resor, mat och dryck för diverse tidskrifter, både svenska och internationella. Här på bloggen dukar jag upp ett smörgåsbord av New Yorks mest smakliga företeelser. "From soup to nuts", som det heter på engelska. Följ mig på Instagram: @argotius The world is my livingroom, New York is my home. I have been nibbling at the Big Apple for the past 16 years, from peel to core. There are plenty of sweet tidbits I want to share with you. I write about fashion, art, design, travel, food and drink for various Swedish and international magazines. On this blog I serve a smorgasbord of New York's tastiest phenomena. From soup to nuts, as they say over here. Follow me on Instagram: @argotius. X


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *