New York

Världens bästa restaurang

För två veckor sedan samlades jordens mesta matnördar i Melbourne, Australien för att kora världens 50 bästa restauranger.  Japp, det är delvis därför som det varit lite tyst på den här fronten, jag var en av sagda nördar.  Resan tog inte mindre än 42 timmar från dörr till dörr.  Hyfsat långt för ett ”elevrådsmöte” på fem dagar.  Vi träffas ett par gånger om året och byter gastronomiska stories med varandra, vi käkar, vi dricker, vi minglar med kockar och likasinnade, vi klär upp oss och firar klotets mest hyllade krögare.  Sedan reser vi hem, slickar våra sår och tar en vit månad.

Förståsigpåarna gissade redan innan World’s 50 Best Restaurants galan att New Yorks Eleven Madison Park skulle kamma hem priset.  Så sant som det var sagt.  Kocken Daniel Humm och krögaren Will Guidara hade det också på känn, de pyste av självgodhet när jag såg dem dagen innan.  Det har aldrig varit lätt att få bord på deras Eleven Madison Park, nu lär det bli än mer svårt.  Billigt har det aldrig varit, men en måltid här är en unik upplevelse.  Maten är förstås utsökt, vacker och tillagad av utomordentligt älskvärt plockade ingredienser.  Vinlistan innehåller naturligtvis varsamt utvalda rariteter.  Och servisen är vida känd för att vara New Yorks mest påpassliga och tillmötesgående.  Guidara berättade hur han en gång såg en gäst skruva på sig vid middagen,  denne var uppenbarligen inte speciellt intresserad av finsmakarmenyer eller kulinariska stordåd så krögaren skickade en servitör tvärs över gatan till Shake Shack för att plocka upp en burgare åt gästen.  Omtänksamt och smålustigt.

Alla gillar inte uppstyltade avsmakningsmiddagar, inte ens Humm och Guidara som i dagarna öppnar en ny, lättsammare krog.  Made Nice ligger ett par kvarter norr om Eleven Madison Park, ett stenkast från restaurangen på Nomad Hotel som de också driver, på 8 West 28th Street.  Humm har slipat på menyn i ett år nu och även om den inte innehåller flådkrogens mer teatraliska inslag kommer den garanterat att vara spektakulär rent smakmässigt.

Melbourne är för övrigt en strålande stad, jag såg inte mycket mer än insidan av restauranger, barer och hotellrum, men det var värt besväret, även om hemresan gick direkt till flygplatsen från efterfesten där jag stängde ner kalaset tillsammans med en handfull andra kockstorheter som Massimo Bottura (förra årets bästa krog, italienska Osteria Francescana) och Gaggan Anand, årets vinnare i kategorin Asiens bästa restaurang, Gaggan i Bangkok.  Asia’s 50 Best Restaurants jippot firades för två månader sedan i Bangkok, det var också en minnesvärd höjdare.  Vill du ha tips på Bangkoks mesta kulinariska tempel har jag en drös adresser på lut…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Detta inlägg postades i Gastronomi, Krog, Lunch, Middag, New York, Tidningen RES den av .

Om argotnewyorksecrets

Världen är mitt vardagsrum, New York är mitt hem. I 17 år har jag utforskat det Stora Äpplet, från skal till skrutt, det finns idel godbitar som jag vill dela med mig av. Jag skriver om mode, konst, design, resor, mat och dryck för diverse tidskrifter, både svenska och internationella. Här på bloggen dukar jag upp ett smörgåsbord av New Yorks mest smakliga företeelser. "From soup to nuts", som det heter på engelska. Följ mig på Instagram: @argotius The world is my livingroom, New York is my home. I have been nibbling at the Big Apple for the past 16 years, from peel to core. There are plenty of sweet tidbits I want to share with you. I write about fashion, art, design, travel, food and drink for various Swedish and international magazines. On this blog I serve a smorgasbord of New York's tastiest phenomena. From soup to nuts, as they say over here. Follow me on Instagram: @argotius. X


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *