Baskien

Game of Thrones i Baskien

got-barrika-AP-TRAVEL-large

Stränderna vid Barrika

 

 

 

 

 

 

 

 
Naturen i Baskien är fantastisk, samtidigt är vi som skriver det här sannolikt hemmablinda. Vinet, maten och stämningen tycker vi också mycket om. Som vi nämnt tidigare har Baskien en bit av vårt hjärta. Det finns givetvis en hel värld därute full av otroliga platser att erbjuda. Men kärleken är blind sägs det, och bekräftelse är alltid trevligt.

gaztelugatxe

San Juan de Gaztelugatxe

 

 

 

 

 

 

 

Vad gäller den senare har Baskien nyligen fått en stor portion. Game of Thrones har för tredje året i rad valt den här regionen som inspelningsplats. Nu utökar de och filmar på tre platser, istället för som tidigare en. Det är berg, hav, vyer och grönska som regionen erbjuder i kombinationen med det rustika.

De platser som är valda är stranden Itzurun i Zumaia, San Juan de Gaztelugatxe i Bermeo och stränder nära Barrika.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Balenciaga – ett baskiskt geni

”A couturier must be an architect for design, a sculptor for shape, a painter for color, a musician for harmony, and a philosopher for temperance.”
IMG_20160720_173437

Fashion Week Stockholm har just passerat, och då kan det vara roligt att prata mode även här i Baskienbloggen. En av världens mest hyllade modeskapare genom tiderna kommer nämligen från Baskien – Cristóbal Balenciaga. Han startade för snart hundra år sedan modehuset Balenciaga vilket nådde världsomspännande framgång och som än idag är tongivande.
IMG_20160828_182751
Christian Dior refererade till Balenciaga som ”he was a master for us all”. Coco Chanel ansåg alla andra som simpla designers i jämförelse med honom, som hon menade var en äkta modeskapare som kunde göra hela processen från ax till limpa. Balenciaga dog i början av 1970-talet och medan rubriker då löd ”The king is dead” lever hans arv vidare.
IMG_20160904_121004
I byn Getaria där han föddes finns museet Cristobal Balenciaga Museoa, världens första museum som dedikerats till en modeskapare. Det ligger ett par mil från San Sebastian och fungerar bra som en halvdagstur. Byggnaden är delvis i Balenciagas första arbetsplats, Palacio Aldamar och har dessutom en modern tillbyggnad. För modeintresserade är det ett måste men även för andra är museet väl värt ett besök!

/Cecilia & Vanessa

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Romantiskt på Château Brindos

Älskar vi inte alla att sätta lite guldkant på tillvaron ibland? I Baskien finns det gott om chanser till det! Och visst – har man råd kanske Hôtel de Palais i Biarritz är det givna valet, men ett något mer budgetvänligt alternativ ett antal stenkast därifrån är Château de Brindos.
IMG_20160712_215302
Det drivs idag av en fransk före detta rugbystjärna, och bland de tidigare ägarna återfinns Sir Reginald Wright, som hade flotta tebjudningar här på 30-talet. Trots moderniteter som pool, bastu och luftkonditionering är vistelsen på Château de Brindos som en tidsresa och man kan låtsas vara med i Downton Abbey eller något annat kostymdrama.

IMG_20160818_224423 Restaurangen hade tidigare en stjärna i Guide Michelin, men den försvann med köksmästaren, och nu når de kanske inte riktigt upp till den nivån, men bra är det och utsikten över sjön – för övrigt den största privatägda sjön i hela Frankrike – och miljön kompenserar för det.

IMG_20160818_224524

Brindos är ett stillsamt, lyxigt boende ett par kilometer från Biarritz och vi rekommenderar det varmt.

IMG_20160722_191358

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)

Lunch i Baskien


Prickar

’Dagens meny’ är det bästa alternativet när du vill äta lunch i Baskien. Det erbjuder ett helhetskoncept med förrätt, huvudrätt, dessert samt hur mycket vin/öl/cider/vatten som du vill dricka (mer eller mindre). Vanligtvis finns ’dagens meny’ både på vardagar och helger även om priset höjs på det senare.

Priserna varierar mellan ca 10-25 euro och normalpriset ligger på ca 12 € på vardagar och 20 € på helgen.

Två ställen vi gärna tipsar om i Sanse (San Sebastian) är Casa de Galicia på vardagar (Calle Zabaleta i Gros, 13 €) och Aita Mari på helger (gamla stan med utsikt mot hamnen, 22 €).

O just det, lunch här, det äts vid två-tretiden!

Smaklig spis!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Jazzaldia 2016

image

Mikaela njuter av den goda stämningen

Den bästa konserten på årets jazzfestival var utan tvekan huvudnumret Charles Bradley. Den 67-åriga gubbmannen kan sjunga med själen. Vi kan intyga att man kände hans röst nästan in under byxorna när han lidelsefullt sjöng hur han ångrade att han förlorat sin kvinna.

I övrigt var stämningens som vanligt på topp och folket hade samlats på stranden la Zurriola där den stora scenen stod.

Aldrig en besvikelse helt enkelt!

image

Senait och Heidi hade kommit från Stockholm

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Baskerna tjänar mest & röstar vänster

Podemos_23

Podemos ledare Pablo Iglesias

26 juni höll Spanien omval. Förra valet, 2015, innebar en situation med misslyckat regeringsskapande. Vi har pratat en del tidigare om mentaliteten i Baskien som är särskild och kan knyta an även här. Baskien var tillsammans med Katalonien den enda region där en majoritet av människor inte röstade på högerpartiet Partido Popular (PP). Istället fick det nya vänsterpartiet Podemos flest röster. De basker som är mer höger röstade på baskiska nationalistpartiet och en hel del även på vänsterorienterade EH Bildu som är ett baskiskt nationalistparti med rötter i bl.a. Batasuna ( informellt ETAs fd. politiska förgrening). Sista baskiska parlamentsplatsen gick till nationella socialistpartiet PSOE. Det intressanta är alltså att ingen baskisk parlamentsrepresentant kommer vara från PP (Partido Popular), Spaniens största parti som vann valet och är störst i nästan alla andra provinser (källa).

För er som är nya i den spanska politiken är PP ett borgerligt parti med rötter bland diktatorn Francos anhängare. Exempel på deras politik är när de 2013 la fram ett lagförslag för att förbjuda abort för alla utom våldtäktsoffer. 2014 fick de dra tillbaka det förslaget (källa) men har i övrigt lyckats med att kraftigt inskränka rätten att demonstrera (selektiv källa). Många demonstrationer förekom under en period på grund av missnöje i och med upprepade korruptionsanklagelser inom partiet. Stor del i nya partiet Podemos starka framväxt, nu tredje största parti, har ovan situation som politiskt avstamp.

I övrigt är en annan nyhet en redogörelse för medellöner bland arbetare i Spanien. Högst lön i landet har en baskisk sådan, högre än i huvudstaden Madrid, som följs av Katalonien, Aragonien och ett par andra nordliga regioner (källa).

cropped-IMG_20150708_110027.jpg

Ovan är den analys bloggen kan erbjuda, med förebehåll för amatörers fel. Nu stoppar vi huvudet i sanden igen och fokuserar på kommande jazzfestival!

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Surfarintervju i San Sebastian

Vanessa (vänster) tillsammans med Ana

Vanessa (vänster) tillsammans med Ana

Ana är en av många som lever surflivet i Baskein. Till vardags är hon kock på den populära vegetariska restaurangen Garraxi Taberna i området Egia, San Sebastian. Hon har en dotter på sju och lever tillsammans med den italienska surfaren Marco, som hon träffat på en surfstrand någonstans…

Q Hur länge har du surfat?
Ana: Jag började surfa för två år sedan. Jag har alltid känt mig sammansvetsad med det Kantabriska havet och bekväm i vatten. Jag visste att jag skulle prova surf och när jag väl gjorde det föll jag direkt.

Q Vilka är dina favoritsurfställen?
Ana: På den Baskiska kusten finns det många fantastiska och magiska ställen. Jag gillar speciellt Zarautz eftersom att det är en stor strand där man slipper hopkörning med andra. Jag tycker också mycket om Hendaye på den franska sidan, det passar utmärkt när vågorna kommer över 1,8.

Q När är den bästa tidsperioden för att surfa i Baskien?
Ana: Det brukar vara på våren och hösten även om man surfar här hela året. Under vintern är vågorna ofta för våldsamma medan sommaren innebär lugna vatten. Ibland förvånar havet en, till exempel var förra sommaren fantastisk med vågor som inte svek.

Q Hur är stämningen mellan tjejer som surfar?
Ana: De senaste åren har andelen tjejer som surfar ökat. Varje gång är det fler kvinnor i alla åldrar som kastar sig in i surfäventyret. Stämningen är bra mellan oss, vi är fortfarande minoritet, men jag tror inte det kommer vara länge.

på väg ut

Ana på väg ut

Q Enligt dig, vad gör Baskien till ett surfparadis, utöver solen och vågorna?
Ana: Landskapet, gastronomin och det baskiska folket. Det senare som stolt över sin identitet, tar hand om resenären som kommer för att upptäcka deras land med vänlighet.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Surfa i Bidart

IMG_20150715_175251
Vi har skrivit om mat och baskernas frihetskänsla men hittills inte nämnt ett annat stort intresse, surf! Det utspelar sig både på den franska och spanska sidan och går generationer tillbaka. Regionens landskap längs de långa kuststräckorna gör regionen perfekt för aktiva sporter som cykling, rodd och surf.

Idag vill vi genom några bilder tipsa om ett surfställe på den franska sidan.
IMG_20150714_203815
I närheten av Biarritz sträcker sig den 5km långa Bidartstranden. Den är idealiskt både för nybörjare och mer erfarna surfare. Surfskolan Guethary ger lektioner i alla nivåer och mellan åldrarna 7 och 77! Du hittar deras hemsida här: http://www.ecole-de-surf-guethary-bidart.com/
IMG_20150723_164920
Hit rekommenderar vi dig att åka om du vill ha mer strand för dig själv än vad du får i exempelvis Biarritz eller San Sebastian.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Sommarens festival!

playa sanse

En regnig dag kan något att se fram emot behövas!

Tredje helgen i juli går den 51:a Jazzaldia av stapeln i San Sebastian. Staden fylls av familjer, jazzentusiaster, ungdomar och artister som älskar musik. Festivalen som pågår från en onsdag till en söndag är en riktig folkfest.

På den stora gröna gratisscenen spelar Gloria Gaynor, Charles Bradley med flera. Det är en underbar scen mitt på stranden la Zurriola som ligger i centrala San Sebastian. Oavsett väder är stämningen på topp, alla är där och även om den sista konserten börjar först midnatt är det många av familjer och äldre kvar ute. Blandningen av folk gör stämningen kombinerat med festivalens enkelhet, det är bara att gå ut så är den där, inga avspärrade områden eller andra komplicerade förfaranden.

Förutom den ovannämnda scenen finns det flera mindre scener runt om i staden där det bjuds på nonstop jazz, de är öppna för allmänheten och lättillgängliga. Det finns också betalscener varav en är extra fantastisk, den heter Plaza de la Trinidad. Vi tänker inte ens försöka beskriva hur vackert där är för precis som det står på hemsidan är den scenen festivalens själ. Du får själv åka dit och uppleva den och det är värt att köpa en biljett för att insupa stämningen där.

Med andra ord, boka din resa till tredje helgen i juli, varje år! Rapportering direkt från festivalen kommer här i bloggen när den är igång.

http://heinekenjazzaldia.com/en/

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Du är inte ensam

flyg
Det är ett privilegium att resa, få utforska världen. Du går ur ett flygplan, andas ny luft, känner en annan temperatur och ges nya intryck. Lyxen av att träffa annorlunda människor, höra historier och uppleva okända saker är nästintill oslagbar. Den ger dig något och möjliggör att du utvecklas som människa.

Det finns också en mer dold dimension av att resa, en vi sällan pratar om. För visst kan det vara jobbigt också! Hur många gånger har vi inte haft dåligt samvete över att vi borde vara glada men istället inte riktigt orkar. De flesta låtsas som att deras resa alltid var rolig och avslappnande men tvärtom kan det vara ansträngande. Den andra sidan av myntet är att det tar på krafterna att vara ny på en plats. Din energi förbrukas på ständiga val; vad ska vi äta till middag? Vad ska vi göra idag? Vart ska vi åka och hur ska vi ta oss dit? Vad vill du, vad vill jag? Det låter som en inspelad låt, för att inte säga repad skiva.

Om du är en av dem som efter en semester känner välbehag sakta infinna sig när du tittar ut genom flygplansfönstret och ser svenska granar och sjöar är du inte ensam. Det är oftast skönt att komma hem.

Bara det att ha ett hem är lyx, en oslagbar lättnad. Det finns dem som mist sitt och aldrig igen kommer få andas in doften på sin gata. Dem som inte fick ett avslut när deras hem rycktes bort och som nu befinner sig på en ständig resa.

För oss är Sverige vårt hem och Baskien vårt andra hem, alla andra platser är en underbar resa som är skön att komma hem från. Det ska vi inte skämmas för, utan kanske istället vara tacksamma.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.8/10 (4 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)