London

Dåliga nyheter för modestudenter

För den som tänkt sig att plugga mode på anrika Central St. Martins i centrala London gäller det att börja spara nu – universitetet, en del av University of the Arts London som också har London College of Fashion – ska nämligen börja ta den maximala årsavgiften, det vill säga £9,000, för UK-studenter. Det här innebär med största säkerhet att EU-studenter får betala samma avgift; jag betalade UK-avgiften när jag studerade här eftersom jag är EU-medborgare. För studenter utanför EU har terminsavgiften alltid varit mycket, mycket högre – en kompis från Kina betalade nästan £10,000 om året när jag gick på Goldsmiths – men det här gäller alltså alla nu. Så, frågan är väl helt enkelt hur många som tycker att det är värt att betala mer än 30,000 kronor för en tre-årig St. Martins-utbildning. Skolans rykte garanterar säkert en hel del studenter, men frågan är hur många talangfulla blivande modeskapare som har råd med avgiften – risken är stor att de som kommer med familjer med lite för hög inkomst för att få studiestöd kanske helt enkelt inte vill satsa så mycket pengar.

St. Martins ska dessutom flytta från sin anrika lokal i Holborn till King’s Cross, vilket väl också kan antas påverka utbildningen. Det känns litegrann som slutet på en era…eller kanske början på en ny, vem vet.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *