London

Isabella Blow: Fashion Galore!

Igår drog jag till en av de vackraste byggnaderna i London, Somerset House, för att se den omtalade utställningen Isabella Blow: Fashion Galore! Isabella var modegeniet som arbetade som stylist och redaktör och som upptäckte otroligt många av de mest ikoniska engelska designerna och modellerna under åttio-nittiotalet och framåt. Passande nog höll Somerset House också på att rusta upp för den kommande modeveckan.

Jag var där med Carlos och Daniel:

Och en något trött Justine:

Utställningen börjar med en snabb bakgrund om Blows uppväxt i en aristokratisk familj med gamla anor, men då hon inte kom överens med sin far och var utan pengar (början på varje engelsk roman typ ever) blev hon tvungen att jobba. Den övergår snabbt till hur hon upptäckte designers redan när de fortfarande studerade, bland annat Alexander McQueen och Hussein Chalayan. Utställningen är en blanding av kläder från hennes samling (och åh herregud, vilken samling det är) och personliga mementos, som ett brev från Hamish Bowles som tackar för en fantastisk helg i hennes hus på landet, och ett från Sunday Times (eller var det Vogue?) om att de behöver kvitton för hennes jätteutgifter för modehistorier till tidningen.

Det är en fantastisk återblick på en odödlig bit modehistoria och mycket av utställningen är oerhört glamorös; Blow kunde konsten att leva och skapa och här finns mängder av intressanta historier – och visuellt är den fullständigt lysande. Men samtidigt genomsyras den av vetskapen om att Blow tog sitt eget liv efter en tida depression. Hon kände att modevärlden och de designers hon stöttat hade lämnat henne bakom sig och begick självmord genom att dricka ogräsgift (även hennes självmord lyckas vara både prosaiskt och ändå extravagant,) efter att tidigare bland annat hoppat från Hammersmith Flyover men bara lyckats med att bryta båda vristerna. Så vanvettigt sorgligt, och att se hennes kläder och hattar och filmer och tidningsomslag med den vetskapen gör det till en bittersweet upplevelse, vilket förstärks när man ser videon av McQueens fantastiska ”La Dame Bleu” S/S ’08-visning, som var inspirerad av Isabella Blow. McQueen kommer ut och tackar för applåderna, två år innan även han skulle begå självmord. Det är som en sorgesång över en tid inom brittiskt mode som, trots att den är över, fortfarande är otroligt inflytelserik.

Och så avslutas hela visningen med Ruth Hogbens fantastiska hyllningsvideo till Blow. Åh.

YouTube Preview Image

Har man det minsta lilla modeintresse måste man gå och se det här; utställningen pågår till den 2a mars och kostar £12.50. Somerset House har också ett fint café, en restaurang och en bar, samt andra utställningar som är gratis, så det kan bli en heldag.

TRANSLATION: Yesterday me and my friends Carlos, Daniel and Justine went to see the Isabella Blow exhibition at Somerset House; it is beautiful and touching. Her clothing collection is insane and she really was an immensely inspiring person, but at the same time there’s such a streak of sadness to the exhibition as you know her life led up to her suicide after a time’s depression. To see Alexander McQueen come out to take a bow after his S/S 08 show, which was inspired by Blow, and know that he, too, would commit suicide two years later just underlines the feeling that you’re watching the end of an iconic era in British fashion, albeit one that still influences creators today. It’s a wonderful exhibition and I am very, very glad I went. Perhaps worth going on a weekday rather than the weekend though, as it was really busy. It’s on til March 2 and costs £12.50.

Isabella Blow: Fashion Galore!

South Building, Somerset House
Strand, London
WC2R 1LA

www.somersethouse.org.uk/visual-arts/isabella-blow-fashion-galore

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +5 (from 5 votes)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *