London

Libreria

large_Libreria-London-04Bokaffärer alltså, de är något av det finaste som finns. Köper sällan böcker pga. att jag läser supersnabbt och det känns inte värt, så brukar gå till biblioteket istället (CLR James i Dalston, där jag för tillfället sitter och jobbar – lugnt och skönt!) så handlar typ bara nya böcker när jag ska på semester. Senast köpte jag The Power of the Dog, som var helt fantastisk, rekommenderas! Men jag älskar bokaffärer och i förra veckan var jag på öppningen av en rolig ny en på Hanbury Street. Libreria öppnades av Second Homes grundare, och är en ganska annorlunda bokaffär.

LibreriaHär är böckerna nämligen inte arrangerade i bokstavsordning eller genre, utan efter teman som ”The Sky and the Sea,” som hela tiden ändras. Grundaren Rohan Silva berättade när jag intervjuade honom att det är för att ”man ska kunna komma in till Libreria för att köpa en bok om fysik och gå härifrån med tre poesisamlingar av Seamus Heaney.” Jag tyckte att det funkade bra och hittade en massa titlar jag är intresserad av att komma tillbaks och köpa.

large_Libreria-London-03Bra om man vill få lite ny bokinspiration, eller kanske köpa en bok i present till någon och vet vad de gillar och vill ha idéer på annat de kan tänkas vilja läsa. Och så är affären så fin i sig själv, den är inspirerad av Jorge Luis Borges (också ett bra lästips) novell ”The Library of Babel” om ett universum som är ett oändligt bibliotek, så de har gjort taket och bakre väggen i reflekterande material.

Libreria2Jättetrevligt att vara där på invigningskvällen, betydligt äldre och mer intellektuellt klientel än de flesta öppningar jag går på 🙂 Och det var kul och ovanligt att dricka champagnecocktails i en bokaffär.

Libreria3Och så var författarinnan Jeanette Winterson där och verkade så himla trevlig. Hon berättade hemska historier – som om när hennes mamma (”an unpaid member of the Stasi. She used to wander around our house with a flashlight. We had electricity, she still had a flashlight”) upptäckte hennes gömda böcker under madrassen och brände dem på bål utanför huset – på ett extremt roligt sätt. Dessutom bor hon vid Spitalfields, önskar att hon var min granne!

TRANSLATION: I went to the opening of beautiful new bookstore Libreria last week and interviewed Rohan Silva, one of its founders. Read about it here! I absolutely adore bookshops but am a superfast reader, so tend to go to the library for books, and only really buy them for holidays. Found a lot of books I wanted in Libreria though, so will definitely come back there and shop. And the opening was lovely; so nice to drink champagne cocktails in a bookshop, and author Jeanette Winterson was there. She seemed so nice, and told horrible yet funny stories, like about when her mum (”an unpaid member of the Stasi. She used to wander around our house with a flashlight. We had electricity, she still had a flashlight”) burnt her hidden paperbacks in the garden. And she lives by Spitalfields; I wish she was my neighbour!

(First and third pic press images, all others mine)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 4 votes)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *