London

Georgia O’Keeffe och sommardagar

IMG_2232

Har varit på så himla många roliga events och kvällar denna veckan, och nu kom jag just hem från en fyramilscykeltur med Tokyo Bikes som ni får höra mer om senare. Sommarlondon alltså. Ska chilla i trädgården med katterna innan det blir dags att gå ut ikväll, men ville tipsa om en superbra utställning först.

Jimson Weed/White Flower No. 1

Just i år är det nämligen etthundra år sedan konstnären Georgia O’Keffee slog igenom, och på Tate Modern visas en gigantisk utställning av hennes verk. Och om man mest associerar henne med blommor så är den extra intressant; här visas verkligen hur mycket andra motiv hon målade. Jag tyckte bäst om tavlorna från hennes hus i New Mexico, som visar utsikten utanför och som hon kallade ”my backyard.” Dramat:

black_mesa_landscape

Utställningen kostar £19 om man betalar fullpris med en Tatedonation, annars £17.20, men den är verkligen fantastisk – sättet hon använder färg på är så häftigt. Den håller på ända till den 30e oktober, så gott om tid att gå och se den.

TRANSLATION: Just got back from a really long bike ride and hanging out in the garden before going out tonight, but wanted to quickly recommend the fantastic Georgia O’Keffee exhibition at Tate Modern. The ways she uses colour is incredible. It’s pretty pricey (£19), but it’s huge, and gives a really good insight into the variety of O’Keeffee’s works – especially interesting to see as most people probably only really know her flower paintings. This year it’s one hundred years since she made her debut as an artist, so a good time to honour her with this retrospective. My favourites were the beautiful pictures of her ”backyard”, the mountains outside her house in New Mexico. Would very much recommend a visit. And if you need more reasons to think O’Keeffe is cool, Patti Smith wrote a poem about her that pretty much explains it:

georgia o’keeffe

“great lady painter
what she do now
she goes out with a stick
and kills snakes

georgia o’keeffe
all life still
cow skull
bull skull
no bull shit
pyrite pyrite
she’s no fool
started out pretty
pretty pretty girl

georgia o’keeffe
until she had her fill
painted desert
flower cactus
hawk and head mule
choral water color
red coral reef
been around forever

georgia o’keeffe
great lady painter
what she do now
go and beat the desert
stir dust bowl
go and beat the desert
snake skin skull
go and beat the desert
all life still”

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +5 (from 5 votes)

One thought on “Georgia O’Keeffe och sommardagar

  1. Pingback: Switch House | London


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *