Marrakech

Hur hamnade jag här?

Ärligt talat. För 15 år sedan var Marocko, för mig, en vit fläck på världskartan.

Jag ansåg mig förvisso som en ganska rutinerad globetrotter efter att ha passerat 80-talet traditionella ”kvinnodomsprov”: tågluffning och au-pair samt 1 år i Asien (på en budget av hela 35 000 spänn.)

Jag hade också fyllt min CV med en tonårs-rymning bästa kompisen till Mallorca och pluggat i Strasbourg och Florida. Efter att senare ha bott och jobbat på Key West ett tag, kryddade jag  mina erfarenheter med att immigrera till Kanada…på ett ogiltigt pass. –Men allt det där, är en annan historia….

Marocko däremot, trodde jag- skulle väl inte vara någon utmaning! Ha! – Strax söder om Spanien: Hur annorlunda kunde det vara?!  Jag; som åkt runt bland fd. huvudjägare i Indonesien…

Men det visade sig att jag skulle få den värsta kulturshocken någonsin!  Och det var också det som fick mig att bli så nyfiken.

Jag vill på påpeka att min man kommer från Marocko och hade bott i Europa i ca 30 år. Utan honom, så hade nog jag aldrig kommit till Marocko och framförallt inte stannat här!

Första gången jag kom hit var våren 1997.  Från Casablancas flygplats åkte vi 3 timmar, ut till den lilla by som Jabranes familj kommer ifrån. Vilket i mina ögon är Marockos svar på Fucking Åmål…

Här väntade oss de flesta av de 15 syskonbarnen i en lång nyfiken radda: Jabrane sade lite nonchalant: ” Du kan väl fixa lite lunch till dem” Min enda tanke var ” Vad äter marockanska barn???”

Jag fick lära mig många grundläggande saker dessa första veckor:

-Hur man äter på marockanska –med tre fingrar på högerhanden (jag som är så väldigt vänsterhänt!)

-Hur man hälsar- vilket alltid innebär att man spenderar flera minuter att gå igenom huruvida frugan mår bra, barnen mår bra, affärerna går bra; hur morsan mår,brorsan mår, åsnan och katten mår. ( där överdrev jag lite)

-Hur man bär sig åt med vattnet. När det finns i kranen endast 1 timme om dagen.

-Hur man kokar té -Det mest grundläggande i den enormt gästfria marockanska kulturen och vilket är en ritual mycket långt ifrån våra tepåsar!

…Efter denna djupgående kulturshock var saken klar -Jag måste lära mig mer om den här kulturen!

Så småningom lyckades jag övertyga min man om att vi skulle flytta till Marrakech. Då var staden varje  entreprenörs dröm: Ett jungfruland där vilket sorts företag du än ville starta, skulle funka!

Eftersom jag trots allt hade lite reservationer att som svensk kvinna ta steget att flytta till ett muslimskt land, så ville jag först prova hur det var att jobba här. Vara på egen hand. 1999 tog jag  jobb som kulturguide för TEMA resor. I Marocko på vintern och som cykelguide i Provence på sommaren. Det visade sig till min stora förvåning att jag blev vänligare bemött och fick mer respekt i Marocko än i södra Frankrike.

Och nu har det plötsligt gått 11 år. Under denna tiden har vi renoverat två riader i medinan, startat Guesthouse Riad Saba. Jag har startat svenska Marrakech Travel Company och vi har fått en dotter. Puh! Det har varit intensiva år!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

6 thoughts on “Hur hamnade jag här?

 1. jessikaklingspor

  Vad kul med ytterligare en bloggare som skräddarsyr resor på sitt favoritställe med syfte att undvika turistfällor! Lycka till med bloggandet! Sol från Barca! Jessika ps.det går inte att komma in på dina länkar!!

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. marrakechmaria Inläggsförfattare

  Hej Jessica,

  Så roligt med en kollega! Tack, jag är så ny i blogg världen, skall genast kolla hur det står till med länkarna.
  Ha det gott!

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Lena Martin

  Intressant att bli påmind om vår dotters öden o äventyr – hon är nog lite galen iallafall ”dotra”! Fast tack vare dej får även vi föräldrar se mycket av världen, det har ju gällt att haka på o hinna se var du håller hus innan du flyttat igen!
  Fast Marocko blev en riktig följetong… trevligt!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. Elbert

  schönen guten morgen wircklich guten Blog, machst du Geld damit ? Ich selber habe für meiner Webseite ewig nach Gewinnmöglichkeiten gesucht aber nichts gefunden. gestern bin ich zum Glück auf Backlinkseller (hier der Link: http://to.ly/2W1F ) getroffen, damit verdiene ich schon fast 60 Euro im Monat. Hättest du zufaellig eine noch bessere Anbieterseite fuer mich ? Waehre echt toll. 354h5j

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 5. Jared Grace

  Once Once Additional great Article. You seem to have a Fine understanding of these themes.When I entering your Weblog,I felt this .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *