Marrakech

Hos fiskmånglaren i Essaouira

När pulsen, dammet och hettan i Marrakech blir för mycket så flyr jag helst till Essaouira.  En liten charmig stad vid havet. Andra färger, annan luft och en mycket långsammare rytm.  Här råder fortfarande en avslappnad stämning, som ppåminner mig om att  Jimi Hendrix skrev Castles of  Sand, inspirerad av den gamla kasbah ruinen på andra sidan den långa stranden.

Här börjar jag dagen med långa strandpromenader. Sen blir det ofta en tur till hamnen.

Fiskebåtarna påminner mest om något efterlämnat från världens undergång-typ som fordonen i Mad Max filmerna. Men de håvar in fisk och skaldjur av högsta kvalitet!

Det finns boende och restauranger för alla budgetar men oavsett hur & var man bor så bör man prova att äta  vid de enkla fiskebodarna på väg till hamnen.

Här är interaktion på högsta nivå! Du väljer bland de nyfångade  fisk och skaldjuren som ligger på is vid stånden, prutar så bra du kan och slår dig sen (ganska utmattad) ner på de smala träbänkarna.  Här serveras inget vin till hummern eller spindelkrabban-Här slängs du till en platsflaska vatten, lite tomatsallad och bröd på plast duken. No frills!

Lunch vid fiskebodarna -Opretentiöst och väldigt levande!

fiskmenyn kan inte bli färskare än så!

Enklaste fiskaffären i stan-varför krångla till det?

I Essaouiras medina ligger också ett av mina litterära vattenhål. Utbudet är inte alltid de senaste Nobelpristagarna och Pulitzer vinnarna har de sällan på hyllorna-MEN! De har böcker på engelska, ibland t om på svenska! Och då får man inte vara så nogräknad med VAD man läser….Mitt litterära vattenhål i Essaouira

Det är viktigt att blanda ”lokala upplevelser” med lite lyx.  PÅ kvällen drar jag helst till After 5 eller till Taros : I en läcker miljö, med  vinlista och en ( som alltid i Marocko) något varierande kvalitet på mat och service….så behöver man i alla fall inte pruta utan kan känna sig lite avslappnad!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *