Marrakech

Marrakech fjärde guldålder

Marrakech är just nu inne sin fjärde guldålder. Enligt min egen högst privata teori, alltså. De senaste åren har det väldigt påtagligt att vi befinner oss i ett U-land. På ett positivt sätt då. Det har varit fascinerande att få observera och t. om få vara en liten, liten kugge i denna explosionsartade utveckling!

Fez och Marrakech har genom historien konkurrerat om titeln som huvudstad. (Tre gånger var, har de innehaft denna titel.)  Fez; den förfinade och kulturella arabstaden. Marrakech; den levnadsglada berbiska handelstaden dit människor kommer för att göra en bra deal. Idag är det nog mer ackurat än någonsin… Fast idag handlar det mer om ”Fast money” i fastigheter och mark än -som förr- i kryddor, socker och hantverk.

Den senaste guldåldern startade 1996. Ja, det finns t. om ett exakt datum, men det har jag inte i huvudet. Det var ett reseprogram på Fransk TV, som startade en Marrakech feber som inte tycks ge efter. Efter att ha programledaren nämnt att ”För samma pris som du köper en etta i Paris, så får du ett palats i Marrakech” så fylldes flyget till Marrakech av fransmän som precis skurit upp sina madrasser, redo att göra sin livs investering! ….Många gjorde det också!

När vi bestämt oss för att flytta hit 2001 så var det fortfarande bara smått galna entreprenörer och bohemiska hippiesjälar med en slant över, som investerade i Marrakech.

Vid 2006 så ändrades något –Vet inte vad- Men helt plötsligt kom de multinationella giganterna in på arenan. Istället för att renovera en gammal riad eller bygga sina drömmars farm i en olivlund, så grävdes hela slätten kring Marrakech för att bli villaområden och hotellkomplex.

Omgärdade av murar och security för att hålla fattigdomen på säkert avstånd växte otaliga lyxbubblor fram. I annonserna presenteras Marrakech som ett ”Paradis där solen alltid skiner och där en medelklass europé kan hålla sig med sin egen hushållerska, trädgårdsmästare och privatchaufför”.

Det blev också väldigt dammigt ett tag, när all dessa bulldozers skoninsgslöst slet upp den lilla vegetation som lyckats trotsa den eviga solen. Fast dammtiden är över nu. Nu täcks stora delar av Haouz slätten av parkliknande residence, golfbanor och trädgårdar fyllda av grönska som egentligen hör hemma i sub-tropiskt klimat inte alls här i vårt sub-sahariska klimat….Granne med dessa lyxbubblor är ofta lerbyar och torra fält där herdarna än vallar sina får och getter

Trots allt detta så har faktiskt Marrakech inte tappat sin bohemiska själ och –jag måste tillstå- blivit ännu trevligar att bo i!

Gruppen av ”expats” vilken när vi kom hit endast bestod av fransmän och en mycket eccentrisk Nya Zeeländare har nu blandats upp med rotlösa äventyrare från hela Europa.

Övrigt utbud och också har blivit enormt mycket större.- Du behöver inte ständigt äta couscous och gå klädd i fotlång jelaba. -Nu shoppar vi på Zara och käkar sushi när vi får nog av att leva i medeltiden. Vi festar på Nordafrikas (om inte Afrikas?) största nattklubb Pasha och sedan en vecka tränar Marrakech-borna sig i att uppföra sig som äkta ”Florida pensionärer” nu när Nordafrikas största shoppingmall öppnat.

Men framförallt kan Marrakech, trots denna enorma utveckling, än idag ståta med en medeltida medina där åsnorna fortfarande är det bästa transport medlet, där gårdfarihandlarna än idag ropar ut sina varor från dörr till dörr och där hantverkskunskaperna går vidare från mästare till lärling och där känslan av 1001 natt emellanåt infinner sig -I allafall den allra första tiden.

Enligt någon ekonomisk utvärdering så låg Marocko 2009 på tredjeplats bland de Afrikanska länder som är mest intressanta att investera i, så min teori om ”Den fjärde guldåldern” är kanske inte bara fabel och fantasi…

PS.

Till andra historie nördar:För den läsare som har orkat läsa så här långt, så har (enligt en av mina högst personliga teorier) har stadens övriga gyllene perioder inträffat:

Under 1200-talet när  Marrakech var alldeles nygrundad och huvudstad i ett moriskt rike som sträckte till från dagens Mauritanien till dåtidens Andalusien i Spanien. Då byggdes det första Andalusiska mästerverket: Koutoubia moskén, som än idag utgör stadens centrum.

Under slutet av 1400/början 1500 talet då karavanhandeln mellan Timbuktu och Marrakech stod på sin absoluta höjdpunkt. (När Marocko bytte till sig 1 kg Italiensk Carrara marmor mot ett kilo Marocko producerat socker. -Vilken deal!) Detta var strax innan/samtidigt som portugiserna lyckades segla sina skepp till svarta Afrika och på så sätt utgöra konkurrens i handeln.  Marrakech var under denna period  även ett viktigt intellektuellt centrum i Afrika och arabvärlden.

1920 talet när fransmännen precis tagit makten och byggde ut staden med breda avenyer, moderna stadsdelar och de första europeiska bohemerna lockades hit för att kunna leva ut sina excentriska liv. Sedan den tiden har vi Gueliz, som är den moderna delen av staden och dit vi än idag flyr när vi fått nog av medeltid. Då byggdes även Hivernage kvarteren, som idag sjuder av restaurang- och nattliv.

Och så… Idag!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

One thought on “Marrakech fjärde guldålder

 1. Lena Martin

  Mycket intressant med en repetition av Marrakech/Marockos historia!
  Håller med: man behöver både medeltid o nutid i en skön
  mix!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *