Marrakech

Neej! Inte en riad till!!!

…Ungefär så, lät det  för en 6 år sedan när min man över telefon lät meddela att han hade skrivit på köpekontraktet till en liten ruin i Marrakech medina.

Jag var mammaledig i Sverige och höll för fullt på med att starta Marrakech Travel Company. Min man var nere i Marrakech- började redan få gråa hår i sin kamp i att omvandla riad-ruin nr1 till något beboligt.

Att renovera en riad startar alltid som en dröm. Men snart inser man att man är inne i en labyrint av oväntade upplevelser som man inte hade skrivit under på att vara med om…VI var alltså ganska djupt inne i denna labyrint när telefonsamtalet om det nya inköpet kom…

Renovering är en kamp var som helst – Fast riader renoveras med en mustig Marockansk krydda. (Föresten, Om du läst Kalifens Hus av Tahir Sha, så vet du vad jag snackar om.)

Nåväl  riad ruin nr 2 stod där i några år utan att vi orkade ta itu med det. Efter att ha byggt en någorlunda beboelig struktur, så blev det vårt tillfälliga hem i 1 1/2 år. Inget varmvatten var faktiskt lättare att leva med än de nakna 100 w bygg-glödlamporna…

MEN NU ÄR DET ÄNTLIGEN FÄRDIGT!!!  Och jag kan lätt lova att jag aldrig i livet kommer renovera eller bygga -ens det minsta sandslott på stranden -resten av mitt liv!! (Och då skall jag påpeka att jag mest kommit in på slutet och duttat med färger, tyger och annan software: Min man tog betongdelen)

Vi kallar den för ”Daren”  (Lilla huset) eller ”Vita Huset” och det är ett budget alternativ till Riad Saba. Här kan familjer och vänner sprida ut sig i 3-4 sovrum, litet vardagsrum, takterass, innergård med minipool samt en privat hammam. Man kan får plats max 6 vuxna och 5 barn.

Kanske, kanske blir det lite konstnärs-, litteratur- eller dans kurser här. …Vi är öppna för det mesta och vet inte riktigt vad vi kommer fylla huset med. Men fram till dess så går det bra att bo här!  Välkomna!

Det var förstås en bokning som gjorde att vi till sist kom till skott och avslutade projektet. Här kommer lite bilder från de sista hysteriska 10 dagarna-The final count down innan de första gästerna checkade in:

Zebra sviten-10 dagar innan de första gästerna skall checka in. Målarna måste till!

Och var Farao ska vi gömma alla våra böcker??

Zebra sviten-24 tim innan. En lampa och en tavla är uppe i allafall..

Tack vare underbart team arbete och duktiga hantverkare, så blev allt färdig en hel timme innan gästernas ankomst!

Jag hade till och med tid att dricka en öl på taket och avnjuta vårt verk några minuter innan gästerna brakade in.

Segerfirande med en Flag Spéciale (Marockansk öl) på takterrassen, som till för några timmar sedan var målarnas arbetsplats.

Här följer några fler ”Före- under- och efter-bilder” från de sista skälvande dagarna:

2 timmar innan gästerna kommer! Jag börjar repetera som ett mantra ” Sluta tvätta golven!” Nu måste vi bara få det snyggt!!” …och det blev det,  trots ganska enkla medel, eller hur?!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)

3 thoughts on “Neej! Inte en riad till!!!

 1. jessikaklingspor

  Vilka utmaningar du kastar dig in i, imponerande! Och vad vackert det blev sen! Idag åkte jag med en taxichaufför från Marocko som berättade oerhört inspirerande om landets olika kontraster,då tänkte jag på dig! Ha det gott! Jess

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Anki

  Så roligt att läsa om ditt liv i Marrakesh! Jag vet hur det var att renovera inför öppnandet av vårt B&B på två rum så jag kan bara tänka mig hur det varit att renovera en hel riad! Resultatet ser ut att ha blivit lyckat iallafall! Lycka till med bloggandet och med er fina riad! / Anki (B&B Värdinnans blogg)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *