Marrakech

Race å rosor långt ifrån Valborg

rosenregn

Valborg är något som man inte ens med den starkaste vilja kan fira i Marocko. Våren är för länge sedan förbi! Men Festivaltider är här! Och nästan varje ort försöker locka till sig besökare med olika jippon.

För andra året i rad så gick www.raceofmorocco.com av stapeln i Marrakech förra helgen. Jag är en total nolla vad gäller bilar och skiljer dem endast åt på färgen ( såvida de inte är veteranare, då kan jag bli lite upphetsad). Men det häftiga med detta race är att det är det enda Grand Prix i Afrika och innan det startade 2009, så hade inte Afrika haft något Grand Prix på en sisådär 45 år! För den initierade bör jag nog nämna att det inte handlar om Formel 1 utan Formel 2 ( Vore förresten tacksam om någon kunde förklara skillnaden, jag tycker bilarna ser likadana ut…)

Banan som är 4,5 km lång går strax utanför den tusenåriga stadsmuren (ungefär där som, alla mode reportage alltid tar en bild eller två, när de gör shoots i Marrakech) Banan görs ju i ordning flera veckor innan det hela kör igång och man känner sig ändå ganska cool när man kör på den… för att komma till biografen eller det ny öppnade shoppingcentret .Även om man personligen håller sig under 60Km/tim och inte flyger…. Se på det här:  http://www.youtube.com/watch?v=ptmg3Q0sqWI

Förra helgen kom 125 bilar med förare från 16 olika länder! Då biljetterna i år startade på ynka 20 Dirham ( ca 20 sek) så kunde även ”Svensson Marockanen” ta del av spektaklet.

Tack vare Eurosport så sågs det hela av ca 55, 4 miljoner åskådare-För alla som har Eurosport satt väl ändå som klistrade!?!

För oss som blir lite illa till mods med tanke på den ekologiska aspekten i det hela, kan trösta sig med att FIA WTCC som tydligen organiserar det hela har kampanjen: ”Make cars green”.  De säger sig vara den enda världs championat som t om kör på ”Bio carburant” (direkt översatt från franska, så det kanske låter konstigt?) utan att motorerna blir mindre kraft fyllda.

Och nästa helg så går ett annat jippo av stapeln, men då  får man köra ca 6 timmar  söder om Marrakech: ROSENFESTIVALEN.

Bad i rosenblad

Långt ner i södern, på andra sidan Höga Atlas bergen och bara några timmar innan man kommer till Merzougas sanddyner, så ligger rosendalen. Det är nu rosorna blommar.

För mig har rosor alltid varit förknippade med engelska trädgårdar, men i Marocko så odlas rosor framförallt i Sahara-regionen. Och Kelaâ Megouna är Rosenproduktionens centrum. Den lilla orten, är som alla småstäder i södern ett ganska oinspirerande ställe- Den kringliggande naturen, däremot, är mäktig med sina Taffelberg, palmoaser och framförallt den häftiga ravinen Gorges de Toghra, som lockar till sig klättrare och vandrare från hela världen.

El-Kelaâ Megouna är som sagt, ett sömnigt samhälle som vaknar till en gång om året under två dagar; vid rosenfestivalen. Då kröns den vackraste flickan till rosendrottning.

Rosorna som odlas här doftar fantastiskt och används vid produktion av tvål, parfym och rosenvatten. Rosenvatten är mycket uppskattat i hela den muslimska världen och används till att  te x rena moskéer. Man stänker även rosenvatten över deltagarna i  religiösa ritualer. För den som fokuserar sig mer på den ytliga skönheten, så anses rosenvatten vara bra för hyn och  för ögonen.

Över 700 ton rosenblad plockas varje år och destilleras därefter i en modern fabrikslokal, kamouflerad som en kasbah. (Ett fort av lera, typiskt för denna region)

Rosen har odlats av människan i ca 5000 år och det är utan tvekan världens mest odlade blomma.

I Kelaâ megouna så odlas rosorna som häckar kring sädesfälten. Liksom i hela södra Marocko växer även olivträd och dadelpalmer på dessa fält och skuggar på så sätt grödan från den heta solen. Alltså flera  jordbruksprodukter på samma åkerlapp-Multikulti liksom.

rosenskörd

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *