Marrakech

Hos berberna i Höga Atlas

Ju längre jag bor här desto mer inser jag att det vackraste med Marrakech-Det är bergen! Man ser dem från stan endast när luften är kall och klar. Under vinterhalvåret är det nästan det första jag kollar, så fort jag fått kaffekoppen i handen -Ser man dom? Och varje gång är det som en morgongåva!

Höga Atlas sedda från Marrakech

Under sommarhalvåret så höljs de av värmediset och man har svårt att tro att de verkligen finns där. Men om vinterhalvåret så ligger de där: Mäktiga och snötäckta!

Marrakech ligger på en platt slätt, men endast 1,5 timmes färd bort ligger Nordafrikas högsta toppar. Fler än 10 toppar  är över 3100 m öh och den högsta; Jebel Toubkal ligger på 4164 m.  Höga Atlas bergen blir därför ett naturligt utflyktsmål för alla ”Marrakchis” om söndagarna.

En av min av många ”onödiga vetande” som jag tjatar för min stackars dotter är att: Höga Atlas och Alperna faktiskt är  geologiska systrar! Unga är de också. Bara en sådär 10 miljoner år. De skapades båda två samtidigt, när Europeiska  och Afrikanska kontinent plattorna krockade. Medelhavet blev för övrigt efter krocken en insjö, som torkades ut och fylldes upp ett antal gånger på en kort period av 5 miljoner år.  -Det är väl härligt med såna perspektiv! Så fjuttigt ens eget liv ter sig!

De båda systrarna är ganska lika varandra rent formmässigt skulle jag -som bergsnovis- vilja påstå.  Men där tar likheterna slut. Det som är mest spännande med bergen är nog kulturen. Här bor Marockos ursprungsbefolkning: Amazighr (det fria folket) eller som de vanligen kallas: Berber.

I bergen har livet inte ändras mycket de senaste hundratals åren. Man bor i lerhus och tar sig mellan byarna på åsnestigar. Kvinnorna plockar grenar och ris att göra eld med och klädtvätten sker i floden…

berberhem

Har man tagit sig ända till Marrakech, så måste man bara ta sig en dag i Atlas bergen!

Mulor tar liftare

En hel go´ mulförare

Jag rekommenderar att åka från Marrakech vid 8-9 tiden på morgonen. Efter ca 1, 5 timmes färd på vackra serpentinvägar så möts man av Cherif som är engelsktalande och mycket, mycket trevlig. Han har bott i dalen i generationer och delar med sig av sina stora kunskaper om växters användningsområden;  om livet i bergen och en allmän visdom som antagligen kommer med den natur nära livstil människorna har här uppe.

genom berberbyar

Man kan välja hur många timmar man vill vandra och det går att hyra en mula, som med säkra hovar bär dig tryggt över stock och sten.  Det är alltid trevligt att ha djursällskap när man promenerar.

Det finns många svårighetsgrader på vandringar i Höga Atlas. Denna dagsutflykt får snarast räknas som promenad. Men jag tycker om den, för att vandringen går genom byar och odlingar, så man får insikt i berbernas vardagsliv. Det är också en av de mest oexploaterade dalarna inom dagsutflykts avstånd från Marrakech.

berberby

Vid slutet av vandringen så serveras en mycket efterlängtad lunch på en mysig restaurang, som även kan fixa fram ett välkylt glas vin vid poolen- Säga vad man vill men ”Creature’s comforts” är alltid trevligt!

en efterlängtad berbertagine serveras efter promenaden

Entrén- en fräsh sallad ( utan fara även för svenska magar!)

Det finns många många sätt att uppleva Höga Atlas på- Det viktiga är ATT de upplevs!

Detta vara bara en beskrivning på den dagsutflykt som vi (efter otaliga söndagsutflykter)  kommit fram till vara den bästa! Kontakta gärna mig om du vill veta mer om möjligheterna i Höga Atlas!  www.mtravel.se

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)

4 thoughts on “Hos berberna i Höga Atlas

 1. Lena Martin

  Kan verkligen rekommendera att vandra här! Vi gjorde det för några veckor sen, och längtar redan till nästa gång… en mycket genuin och intressant tur genom ”tid o rum”. Tänk att det finns såna jungfrueliga platser kvar såpass nära Sverige!
  Lena M. med familj

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
 2. marrakechmaria Inläggsförfattare

  Thank you so much! It really warms my heart!!

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *