Marrakech

Purple Panic!

Våren börjar i februari med mandelblommen uppe i Atlas bergen. De ser för stadsbon (tillsammans med persiko- och aprikosträd) ut ungefär som äppelträd. I mandelblommens tid blir det så löjligt vackert, att man förväntar sig se bröderna Lejonhjärta komma ridandes på sina vita hästar vilken sekund som helst.

Under mars så lider alla pollen allergiker av olivträdens pyttesmå (men tydligen grymma) blommor och ute i apelsinodlingarna blir man alldeles rusig av lycka och kan inte sluta att andas in doften från de vita apelsinblommen.

Men varje år så väntar jag otåligt på maj månad. För då får alla Jakaranda träden fullkomligt spatt! -De blir ljuslila! Det ser smått galet ut i nya delen av stan där alla vägar kantas av just Jakaranda – Alla träd är helt lavendelfärgade,  för de gröna bladen kommer först efter blomningen.

Jacaranda träd i finklänning

En liten parentes som in te har ett dugg med Marocko att göra(…eller kanske ändå för de som studerar?) är att: I Sydney sammanfaller Jakaranda trädens blomning med examenstider och har man inte börjat plugga när träden blommar så är det för sent!  Därav har Jakaranda i Australien fått smeknamnet  ”Purple panic”

Resten av året ser Jakaranda träden ganska trista ut eftersom de stora bruna frö hållarna hänger kvar på trädens grenar tills nästa blomning. Så…CARPE DIEM och njut av de galna trädens tid!

En annan växtvän som blommar just nu är Granat äpplet. De växer på buskiga små träd med pyttesmå blad och trivs mycket bra i Marockos torra klimat.

Granat baby

I maj får de orange och väldigt ”plastliknande” blommor. De ser liksom inte riktiga ut. Granatäpplen från unga buskar är små och efterhand som busken blir mer träd-aktig så blir frukterna större. De skördas när de är orange-röda i september månad. Jag brukar torka de små frukterna och samla i gamla träskålar, som dekoration.

Namnet granat kommer från latinets ”Granatus” vilket betyder ”med kärnor”. Frukten är ett bär med ca 600 ätbara kärnor.
I Marocko skär man frukten i 4 bitar och slår sedan frukten mot insidan av en skål för att få ut kärnorna. De äts som en fruktsallad-gärna direkt med höger handen. Men man får låta bli att spilla för juicen används att färga tyg med!

Frukten kan faktiskt frysas hel och blir sedan lättar att kärna ur. Det är ju också ett trevligt sätt att förlänga den ganska korta säsongen.

Granat äpplet har odlats ända sedan järnåldern och återfinns som symbol i många delar av världen. Det är väl fascinerande när man ser liknande saker i helt olika kulturer!?  -Utsirade Granat äpplen pryder t ex den 500 åriga medersans (motsvarande universitet) väggar  i Marrakech  och återfinns även på medeltida bonader i Europa. Visserligen symbol för olika saker i de olika kulturerna men ändå -tydligen av betydelse under samma tidsålder .

liten blomma vid min parkering

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)

One thought on “Purple Panic!

  1. Lyme disease

    Bless you for this amazing very good short article; this is the sort of item that is constantly me though out the day.I have really been looking close to for your personal webpage following I seen about them from a companion and was delighted when I was capable of find it soon after searching for some time. Being a devoted blogger, I’m happy to find out others taking initiative and adding to to your community. I just wanted to opinion to show my thankfulness on your publish as it is pretty stimulating, and many authors will not get the credit score they ought to have. I’m confident I’ll be back again and can send out some of my mates.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *