Marrakech

Marockansk matlagning

Det läggs ner otroligt mycket tid och omsorg på matlagning i Marocko. För många kvinnor är det en ”raison d’être” och  det finns gott om  ”mamas”; typiska medelhavs mammor med en enorm ”omhändertagande gen”. ( Tur för mig, som inte har några sådana ambitioner…)

Det marockanska köket har influenser av de afrikanska, arabiska och franska köken. Man har inga halvfabrikat utan använder de färskaste råvaror och en mängd kryddor såsom kanel, koriander, ingefära m.fl.

Marockansk mat är inte kryddstark, snarare mustig. Man blandar gärna och ofta; spiskummin, paprika, saffran, ingefära samt nästan alltid färsk koriander och persilja. Vitlök och olivolja går inte att undvika!

Det häftiga är att, kunskaperna om kryddors medicinska egenskaper är än idag levande. Klagar du på ont i huvudet, ont i magen eller vad som helst, så får du genast en dekokt av diverse kryddor eller örter.

I princip 6 dagar i veckan, så äter man ”tagine”, vilket både är namnet på rätten och på den lergryta som man lagar maten i. Det finns givetvis hundratals recept av tagines, varje region har sin specialitet.

Taginer finns i alla storlekar och alla äter ur en gemensam tagine som ställs mitt på bordet. Borden är alltid runda och den marockanska gästfriheten är legendarisk. Men det är ju så enkelt! Om någon råkar komma när man precis skall börja äta så är det bara att knö ihop sig kring taginen. -Man behöver varken fler stolar eller bestick, eftersom man oftast sitter på golvet och äter med hjälp av en brödbit.

Ursprungligen (och än idag i hem utan el eller gas) så tillagas tagine på en bädd av kol. Eftersom köttet ofta är dagsfärskt så är det långkok som gäller oavsett man lagar på gas eller kol.

Principen med tagine är att man lägger i det som behöver längst koktid-först, vilket är köttet. När man mer eller mindre gissar att köttet har t ex 20 min kvar, så lägger man i potatisen osv. Man rör inte runt som i våra grytor, utan de olika grönsakerna liggger i lager beroende på koktid. …Det finns inget så gott som de saffransgula potatisarna som kokat i den buljong som blir av kött och kryddor!

Man äter som sagt med bröd istället för med kniv och gaffel. Brödet har en särställning i det marockanska köket. Har man bara bröd  och olivolja så går det ingen nöd på en!

Att köpa bröd( istället för att dagligen baka det hemma) ses som fattigdom om något! Jag glömmer aldrig när vi precis var färdiga med renoveringen och hade ett team kvinnor som skrubbade  golven efter byggjobbarna (Ett tufft jobb som utförs av lågavlönade människor med ett hårt liv) -De såg att jag gick till den lokala affären ”l’hanout” och köpte bröd (förvisso alldeles färskt från ugnen!) och tyckte tydligen att detta var skandalöst! Nästa dag kom med hembakat bröd som de gav oss-”Oss påvra stackare som inte ens åt hembakt bröd!!”

På Riad Saba har vi en duktig kocka som tycker det är roligt att dela med sig av sina kunskaper. Då och då frågar gäster efter en liten kurs i marockansk matlagning och det brukar vi kunna ordna.  Det börjar med att välja en meny som man tycker verkar spännande. Sedan bär det av till  den lokala matmarknaden för att köpa det som behövs.

Vår kocka förbereder sedan grönsaker etc för att senare göra själva tillagningen med kurs deltagarna. Det hela avslutas givetvis med att man äter ”kursmaten”

BON APPETIT!!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)

4 thoughts on “Marockansk matlagning

  1. droid x covers

    Normally I do not make comments on blogs, but I have to mention that this post really forced me to do so. Really proficient post.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *