Marrakech

Marrakech 10 i Topp…enligt Maria

Jemaa el Fna i solnedgången-Marrakech pulserande hjärta


Förra veckan var jag inbjuden som talare på Norwegians presskonferens i Stockholm. Tillsammans med Marockanska turistbyrån satsar de stort på Marrakech som svenskarnas nya stora destination. Och varför inte? Jag beskriver alltid Marrakech som ” A long haul experience with a short haul flight”
Jag blev tillfrågad att göra min 10 i topp Marrakech. Första tanken var att rabbla 10 hippa; butiker, restauranger och hotell. Jag skulle kunna ha gjort en sådan lista. Fast Marrakech är så mycket mer än så och det som är ”inne”nu, hamnar (ju av sin natur) ganska snabbt på ”ute-lista”…Därför samlade jag istället 10 upplevelser som jag rekommenderar inkludera under din Marrakech vistelse.

1/ Riader
Boendet är en viktig del av resan. Oavsett din budget så Marrakech på ett helt unikt boende: Riad.
Du kan inte bo mer genuint eller centralt. Riader är fd storfamiljs hem byggt i orientalisk arkitektur. De har sällan mer än 4-5 rum och drivs som små pensionat. Med innergårdens porlande fontän och grönska och takterrassens mysiga hörnor är detta den perfekta oasen att vila ut efter en intensiv dag.
Under hösten har Riad Saba ett speciella erbjudande: Stay 4 nights Pay for 3. Passa på!

Riad Sabas innergård

2/ Souk & Hantverk
Souken kan man bara inte missa när man är i Marrakech. Souken är hantverkskvarteren och bazaren med ca 15 000 små butiker. Med andra ord kan man lätt spendera en hel vecka här inne…
Hantverken i Marocko är mycket spännande eftersom man fortfarande har en levande skråtradition. Vilket innebär att kunskaperna går från mästare till lärling och gamla tekniker och kunskaper hålls vid liv.

soukens gränder

3/ Vandring i Atlasbergen
Bergen ligger så nära staden att man ser de snöklädda topparna bortom palmerna under vinterhalvåret.
Du kan välja endags utflykt med lättare promenad; flerdagars vandring med boende hos lokalbefolkningen eller en toppstigning av Jebel Toubkal 4167m vilket tar 3 dagar. Det sistnämnda rekommenderas endast sommartid.

Höga Atlas


Mer om detta kan du läsa i Hos berberna i Höga Atlas

4/Terres d’Amanar
Som alternativ eller komplement till vandringen i Atlas rekommenderar jag Terres d’Amanar ett äventyrs center vid Atlasbergens fot endast 30 min från Marrakech. Hit kommer gärna Casablanca bor och Marrakchis om helgerna: käka lunch, klättra trädtoppsbana, åk zipline, spela åsnepolo eller mountain bike. Här finns något för alla!

zipline

5/ Essaouira
Marocko har 3500 km kust:öde sandstränder, laguner och dramatisk klippkust om vartannat.
Essaouira är den närmaste och mysigaste fiskebyn. Essaouira kan göras som en intensiv dagsutflykt eller ännu hellre med en natts övernattning.Här kan du äta den färskaste fisk, promenera och shoppa i den fina stadskärnan, slappa på mysiga kaféer, ta långa strandpromenader eller surfa. Kite surfing är en stor sport här.

Essaouira beach

6/ Sahara
På andra sidan Höga Atlas breder världen största öken ut sig över elva afrikanska länder.
Man kan få ett smakprov på Sahara under en tvådagars tur från Marrakech. Färden går över Marockos vackraste väg över Höga Atlas. Här kan man besöka en kasbah (befäst öken by) som finns med på UNESCOS världsarvslista och nästa dag vandra med dromedarer genom oasen och dess berber byar. Mer om denna utflykt kan du läsa i: Kasbahn vid karavanvägen

Vill man göra en riktig Sahara vandring med dyner och allt får man räkna med minst 5 dagar.

en saltflod i Sahara7/ Pool & sol

Marrakech har mer än 300 soldagar om året. Här finns ingen strand men man kan spendera dagen vid någon av alla de läckra pooler som finns utanför Marrakech. -Vill man ha party så finns Nikki beach och Plage Rouge. Vill man softa så finns det Beldi Country Club och många vackra alternativ med spa och restaurang vid poolkanten. Det är definitivt dyrare än ett svenskt kommunalbad, men du får å andra sidan läcker miljö och garanterad sol inkluderat i priset…

pool & garanterad sol


8/ Restaurang & night life

Det har hänt otroligt mycket på nattscenen i Marrakech de senaste 10 åren. I samband med att internationell jet set lockats hit så har även många internationella restauratörer, arkitekter och designers bidragit till en mängd läckra lounger, restauranger och nattklubbar. Vi ståtar också med Nordafrikas största nattklubb: Pasha, som har systerklubbar i bla London och Paris.
När du väl är här nere, så tipsar jag om vad som gäller för tillfället!

njut av den afrikanska natten

9/ Maten
Marockos cuisine räknas bland världens bästa kök. Tagine & couscous är nationalrätter det finns även mängd spännande kryddiga vegetariska rätter. Man lägger ner otroligt tid på matlagning. Maten är inte stark men mustig och alla rätter har ett otal kryddor; såsom spiskummin, koriander, paprika, kanel etc. Det har blivit populärt bland våra gäster att ta en liten kurs i marockansk matlagning. Det kan du läsa mer om i min blogg ”marockansk matlagning”

10/ Hammam
Hammam liknar turkiskt eller romerskt bad. Alltså en sorts bastu fast med skrubb och mycket vatten plask. Att gå på badhus är djupt förankrat i den marockanska livsstilen. Det finns lokala hammams i varje kvarter och det finns gott om exklusivare spa/hammam som alla tävlar om den läckraste dekoren och de mest förfinade behandlingarna. De bästa ställena bör du boka innan du anländer i Marrakech. Jag hjälper givetvis mina gäster med detta.

Hammammmmm....

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)

7 thoughts on “Marrakech 10 i Topp…enligt Maria

 1. Maggan

  Snubblade över Din blogg. Vill berätta att jag, 69/70, bodde ett par år i Marrakech. Det var en tillflykt för Vietnamdessertörer, Parisrevoltionärer, Hippies, m.m. Världens unga samlades på ett litet hotell, som bara tog 5 kr./natt. Där levde vi,delade erfarenheter, musicerade m.m. Hem for jag, när mitt sällskap( Amerikansk trumpetare+dessertör) ville ta sig t. Egypten genom att köpa en kamel som vi skulle GÅ med genom Sahara. Först efter 3 veckor kunde den ridas. Det var viktigt att spara dess krafter. Spelade även in att jag var enda kvinnan o. enda ”vita” personen. Underbar tid. Älskar än mitt Marrakech….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +6 (from 6 votes)
 2. Johanna

  Hej Maria!
  Tusen tack för en fantastiskt inspirerande blogg. Jag planerar en resa till Marrakech om två veckor och ville bara säga att jag har fått många bra tips från dig! Keep up the good work 🙂
  //Johanna

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
 3. Niclas Moreno

  tack för tipsen!! Var i Marackech 1988 när jag liftade runt i Marrocko i 4 månader…..Nu ska jag dit och fira min 50 årsdag…..Läääängtar!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. Malin

  Hej! Superbra tips! Jag och min sambo åker till Marrakech 4-11 november! Läser på förfullt med tips på vad vi ska göra 🙂 Förutom att gå vilse i medinia och göra några dagsutflykter så skulle vi vilja besöka ett hammam. Har du något tips på ett bra ställe som inte är översvämmat med turister men känns fint med en äkta hammamkänsla? Tips på behandlingar/ massagen vi birde välja?

  Vi bor i medinia, tyvärr redan bokat att bo på ett riad annars verkar ditt ställe superfint!

  Bästa hälsningar Malin & Kristoffer

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 5. marrakechmaria Inläggsförfattare

  Hejsan

  Tackar! Ja hammam är ett måste om man står ut med kroppsberöring. Hammam gommage och 1 timmes massage kan man få för ca 600:- på bättre ställen.
  Jag har ett hammam som jag endast delar med mig av till gäster som bor på Riad Saba eller gör en resa med Marrakech Travel Company. Men Les Bains Bleu är oxå trevligt.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
 6. Helena

  Hej, Vi är ett par som ska åka till Marocko efter nyår. Vi skulle väldigt gärna vilja göra en två nätters resa till Sahara och bo över i öknen. Har du några tips på bolag som ordnar detta med bra kvalitet?

  Helena

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *