Marrakech

Lunch hos Lampmakarna

Ibland frågar gäster mig om en restaurang UTAN turister (Ni vet, såna där hemska typer, som man helst undviker när man åker utomlands)… Sorry! Det går inte, i alla fall inte kvällstid. 
Grejen är, att det här med att gå på restaurang om kvällen, inte är någon gammal tradition i Marocko. Det är i princip bara överklassen som anammat denna-och många andra- västerländska vanor. Så man får faktiskt stå ut med frånvaron av traditionellt klädda marockaner när man går ut och äter kvällstid. Såvida man inte sällar sig till matvagnarna på kaotiska Jemaa el Fna torget. (Fast det klassar jag inte som restaurangbesök -snarare ”Kamikatze måltid”. Men det går jag in på en annan dag)
Hos metallarbetarna på Place Ferblantier

Lunchtid kan man däremot finna verkligt genuina restauranger där man kan beblanda sig med lokalbefolkningen och äta helt okej mat till en spottstyver. Det är mest de arbetande männen, som inte har möjlighet att gå hem och äta på lunchen som frekventerar dessa.

Inte långt från Riad Saba och muséet Palais Bahia, ligger lampmakar torget; Place Ferblantier.
Plåtgubbe

I ena hörnan ligger en restaurang, som till för några år sedan, endast lampmakarna själva och ett fåtal turister hittade till. Meny är standard: några få taginer eller grillat med hemskurna pommes.

Idag har borden blivit fler, turisterna blivit fler och priserna gått upp. Men det är fortfarande lite roligt att äta här.

Jag lider visserligen av allergi mot vita plast stolarna, vilka man finner här (och på de flesta enkla caféer och matställen) Trots det, så är det lite charmigt att äta i ljudet av slamret och bankande från de kringliggande lampmakarna och metall arbetarna…Ackompanjerat av snarkande från de lata katterna och klappret från storknäbbar på den urgamla muren.

Vill man ha ett glas vin och se världen lite från ovan, så ligger Kosybar på samma torg. Här har du fin utsikt från takterrassen och du betalar faktiskt inte så himla mycket mer än vad du gör på ”plaststols restaurangen”.
Man missar däremot den lokala och vardagliga stämningen som (trots det stora antalet turister) ändå råder på lampmakar torget.

enrummare med utsikt

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

One thought on “Lunch hos Lampmakarna

  1. tina

    jättefin blogg och vilket spännande liv du verkar leva! i morgon flyger vi till Marrakesh, jag och min lilla familj. jag har lånat två av dina fina bilder till min blogg, givetvis med källhänvisning. hoppas ok.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *