Marrakech

Sista sucken i souken.

Som en fortsättning på min förra blog om Place Jemaa El Fna känner jag att det är på sin plats att även presentera souken.

soukens gränder

När du kommer till Marrakech första gången så kommer du troligen spendera mycket av din tid i souken. Souken är obestridligen Marrakech största attraktion. Kanske vågar jag gå så långt att säga att den till och med är orsaken till stadens existens.

Souk är marockanska för marknad. Marrakechs souk är enorm och ett minne från Karavanhandelns era, då handelsmän med sina välpackade dromedarer vandrade i månader; genom Sahara och över Höga Atlas för att mötas i Marrakech. Härifrån fortsatte andra karavaner till Atlantkusten eller Medelhavskusten med de varor som skulle bytas mot t ex. silvervaror från England eller marmor från Italien.

Produkterna har till viss del ändrats-Prutnings principen är densamma

I dag är Souken den enorma basaren med mellan 14-16000 små hål-i-väggen butiker och dess integrerade hantverkskvarter. Det är en labyrint som till och med få ”Marrakchis” till fullo hittar runt i. -Att tappa bort sig i virrvarret av gränder och överdådet av varor hör till själva upplevelsen!

Men det är ingen fara: Souken har förmåga att förr eller senare spotta ut dig på Gycklarnas torg; Jemaa el Fna, där ormtjusare, magiker, spågummor, tandläkare och färgglada vattenförsäljare tävlar om att få din uppmärksamhet.

Skråsystem
Förr i världen var soukens gränder strikt uppdelade mellan de olika hantverksskråna. Idag är det ganska uppblandat men skråsystemet är än i dag levande. Hantverkskunskaperna går från mäster till lärling i muntlig tradition. Här finner du kunskaper som sedan 100 år fallit till glömska i Europa; Handsnidat trä i intrikat former; tidsödande broderier, läderarbeten ( vilket förövrigt kallas ”marocanerie” på franska), keramik, metall etc etc.

försäljarna blandar sagoberättande med försäljningsteknik

Marockanskt hantverk är i vår moderna värld av massproduktion något helt unikt. Mycket tack vare skråsystemet, så går de gamla kunskaperna – än idag; i arv från generation till generation utan att tillåta särskilt mycket individuellt uttryck från hantverkarens sida. Pga av detta strikta förhållande till traditionen, så har material, tillverkningsätt, form och färg, liksom; konserverats genom århundradena.

tekannor

”Modern Marrakech fusion”
Jag måste påpeka att de senaste åren, så finns det en parallell utveckling; Sedan Yves Saint Laurent tog staden till sin musa på 70- talet, så har otaliga designers lockats hit. Hantverksexporten har mångdubblats bara de senaste 10 åren. Idag finner man även vad jag kallar ”modern marrakchi-stil” där de gamla materialen och produkterna fått ny färg och form. –Inget fel med det! Efter några rundor i souken så uppskattar man lite nya uttryck.

Fast de chicare butikerna är liksom mycket i Marrakech väldigt ”hemliga”- Du måste veta vart du ska! Ofta innebär exklusivare shopping att du knackar på en totalt anonym port, bakom vilken en oas för de initierade gömmer sig, om det så gäller en bättre inredningsaffär, konstgalleri eller exklusiv klädaffär…

Italiensk-Marockanska oasen
En av mina favoriter bland dessa hemliga oaser är Ministero del Gusto.
Bakom en anonym dörr ( som alltid i Marrakech) gömmer sig en riad vars renovering och stil är HELT olik allt annat. Huset har behållt riad strukturen, dvs med en central öppning till himlen, fast stilen är en oväntat rå afrikansk fantasy-stil med inslag från framförallt Mali.

Två italienska designers, Alessandra Lippini och Frabrizio Bizarri, är skapare och ägare till denna avant-gardistiska konst-studio.
Idag fungerar Minstero del Gusto som showroom för unika möbler, konst samt en oväntad samling av vintage kläder. Visst blir man glad av såna här trippade projekt! Klicka på länken för litet cyberbesök: Minstero del Gusto

Marockansk-Japanska oasen
En annan favorit bland ”Modern Marrakech” fynden är en lite butik som specialiserat sig på att göra marockanskt hantverk med japanska inslag. Butiker finns i Marrakech och i Yokohama.

Tyvärr är det japanska storlekar på kläderna, annars hade jag gärna blivit ägare till någon av de sobra klänningarna eller tunikorna i marockansk/japansk stil. Fast jag nöjer mig gladeligen med en av de fina korgarna gjorda av gamla mjölsäckar.

Japansk-marockanska butiken

Japansk-marockanska butiken

Detta är bara två av många exempel på ”fusion” upplevelser i souken…Det kommer fler senare!

Det är viktigt att ta souken i mindre doser. Folkvimlet; det enorma utbudet; virrvarret av gränder och de eviga prutnings diskussioner tar musten av vem son helst. Snik in på någon av de vackra -och alltid hemliga- oaserna för en kopp te på en tyst takterrass eller en kopp kryddat kaffe på ett av de få, men dock existerande, lite hippare kaféerna ( dvs med tydlig frånvaro av vita plaststolar) för att undvika ödet att dra sista sucken i souken…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *