Marrakech

Nyår hos Berberna

De senaste åren har nyår blivit big business i Marrakech. Alla kommer hit: Alla från marockanska kungen och efterföljande överklassen till Casablanca brats, Sarkozy och vanliga dödliga. Allt är fullbokat och alla försöker organisera den häftigaste festen med eldslukare, magdanserskor och allt man nu kan tänkas behöva för transitionen till det nya året.

I Marocko firar den stora majoriteten det muslimska nyåret vilket vi bara för någon månad sedan upplevde med intensivt trummande i ett antal dagar. Det kristna nyåret firas endast av överklassen och människor som i allmänhet söker en orsak till att festa.

Höga Atlas


Detta till trots, så snörade jag istället på mig bergskängorna, packade en flaska Moët, min lilla familj och drog upp i Atlas bergen för att möta det nya året.
Terres d’Amanar erbjöd ett alternativt nyårsfirande vilket bla innebar att jag sände ut min åtta-åriga dotter och enda avkomma på en hängbro 120 m över marken med en karbinhake som enda säkerhet.-…Man kan väl kalla det ”aktivt nyårsfirande”. Till detta bör tilläggas att just Terres d’Amanar drivs mycket proffsigt och är det enda ställe i Marocko hos vilka jag, såsom åtta-skivor-bröd-om-dagen-svensk, skulle göra något liknande.

zipline

Terres d’Amanar är ett äventyrs center som ligger ca 45 min från Marrakech. De erbjuder lagom adrenalinfyllda trätoppsbanor, 360 m lång zipline på 120 m över marken, åsnepolo, bågskytte och mycket mycket mer. De har också 38 jättemysiga ”lodges” byggda helt i naturmaterial och med häftiga lösningar för den inrednings intresserade.

kombinerad soffa och extra säng

kombinerad soffa och extra säng


Hela projektet andas ekologiskt tänkande och kulturell integration. Alla anställda ( utom top management) är berber-ungdomar från byarna omkring och hela styrkan verkar älska sitt jobb! Kort sagt: Jag gillar det här stället!
sommar boende

sommar boende

Vad är då berber?
Berberna (eller Amazigh folket vilket är mer korrekt ) är ursprungsbefolkningen i Marcko. De utgör ca 50% av befolkningen. 3 av de 6 dynastierna som styrt Marocko de senaste 1400 åren har varit berberstammar, så historiskt sett är de inte undertryckta (vilket tyvärr ofta är synonymt med ursprungsbefolkningar).
Berberna är liksom araberna ett stamfolk; ökenfolk och mer eller mindre nomader. Det är nog dessa likheter som gjort att dessa, i övrigt så olika, folkslag har kunnat leva-mer eller mindre- i fred med varandra i Nordafrika alltsedan Araberna expanderade hit på 700-talet.

traditionell berber musik

traditionell berber musik

Berberna lever mest ute i bergsområdena och i Sahara. Araberna lever traditionellt i städerna och slätterna omkring.
Det finns 3 stora grupper av berberstammar. De har 3 helt olika språk; en massa dialekter och utgör hundratals stammar.

Det lustiga är att berberna har en hel del gemensamt med de skotska klanerna. Bla att de vid yttre hot, gick samman i konfederationer och kunde på så sätt försvara sig…och så är de- inte sällan- rödhåriga och fräkniga!

Idag är den marockanska befolkningen väldigt uppblandat efter århundraden av blandade äktenskap. -Man är först och främst Marockan. Därefter identifierar man sig med stolthet som antingen arab eller berber, mycket beroende på vilket språk man vuxit upp med.

Selma skickas ut 120 m över marken av sina grymma mode

Selma skickas ut 120 m över marken av sina grymma mode


Nyårs afton i Atlas
Som sagt; denna nyårsafton började med att vi i beckmörker slängdes oss ut 120 m över marken hängandes i karbinhakar . När alla någon timme senare var tryggt tillbaka så började festen kring lägerelden. Innan ens middagen var serverad utbröt vild dans som t om kocken joinade. Kanske var det adrenalin kicken på zipline, resultat av den öppna baren eller bara allmän marockansk livsglädje?

Terres d’Amanar ligger på utkanten av Toubkals nationalpark med utsikt över Marrakech och slätten nedanför. I nattmörkret glittrade vintergatan i kapp med ljushavet därnere på slätten kring Marrakech. Att se eldslukaren med detta som fond var en otroligt vacker syn, men som tyvärr inte fastnade på min amatör lins.

eld dans

eld dans

Året första dag startade med frukost buffé under de blommande mandelträden innan det blev en heldag med aktiviteter.

Mandelträden blommar-två månader för tidigt!

Mandelträden blommar-två månader för tidigt!


Det gällde att inte vara för bakis när vi under barnens skattjakt skulle översätta berberskrift till latinska bokstäver för att kunna stava till lösenorden till de olika uppgifterna….
Tifinagh- Berbernas skriftspråk

Tifinagh- Berbernas skriftspråk

Berbernas skriftspråk
Marocko har en mycket stark muntlig tradition och all eventuell berber litteratur har under historiens lopp försvunnit. Det gick så långt att berberna inte hade ett eget skriftspråk. I takt med att TV tog över kvällsunderhållningen så höll de muntliga historien och traditionen på att gå förlorad. Kung Mohamed VI tog snabbt tag i detta problem när han kom till tronen och 2004 bestämdes vilket skriftspråk som skulle offentlig göras som berbernas. Varken latinska- eller arabiska bokstäver kändes ju aktuella! Skriftspråket kallas Tifinagh och unga berber ser det som en viktig symbol för deras identitet. Marocko är det enda land där detta skriftspråk har officiell status.

Ja, det var definitivt ett, för mig, nytt (och otroligt barnvänligt!) sätt att fira in det nya året på. Jag tvekar inte att göra om det… bara jag får ha med mig min egen champagne. Och om du vill ha en annorlunda nyår, så är du välkommen att hänga med!

trevligare än raketer!

trevligare än raketer!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 4 votes)

One thought on “Nyår hos Berberna

 1. Lena Martin

  Låter som ett trevligt alternativ till nyårsfirande!
  Har själv provat på Terre d’Amanars utmaningar i våras – då var det vår grymma dotter som tvingade oss (sina åldriga föräldrar) ut över stupen hängandes i karbinhakar!! Kändes som Ättestupan – men gav mersmak eftersom vi faktiskt klarade livhanken!
  Härlig adrenalinkick i exotisk miljö…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *