Marrakech

Kryddat kaffe

Ordet kaffe är rena arabiskan och beställes svart med en hes ut-andning:”QaowHa”. Eller om du tycker om kaffe med mycket mjölk: ”Nuss-Nuss”. (hälften-hälften). Om du vill stila lite alltså, annars går det förstås bra på, i princip, vilket språk som helst!

Att sitta på kaféer är huvudsysslan för många marockanska män. De ser kanske sysslolösa ut där de sitter. Men skenet bedrar…De flesta har helt enkelt kaféet som sitt kontor och här sker kaffedrickandet på fullt allvar!

En trevlig del av Marocko vistelsen är att hänga på uteserveringarna; lyssna på de intensiva förhandlingarna som pågår vid borden intill och låta det färgsprakande stadslivet passera medan man sörplar på ett glas kaffe, gärna med mycket socker; à la marocaine.

Vissa kaféer har blivit rena institutionerna: Café de France på Jema el Fna torget som nog ser exakt likadant ut som det gjorde när fransmännen var vid makten i början av förra seklet. Eller Café les Negociants i Gueliz som är (ö)känt för alla affärer som görs här. Grand Café de la Poste däremot skall helst äntras med en Panama hatt på huvudet och en Le Monde i handen. Här kan man sitta och känna sig som ett tjusigt kolonialsvin under de vackra mahogny fläktarna.

Fast själv trivs jag utan tvekan bäst på Café des Epices!

Café des Epices

Café des Epices

Detta är förvisso inte stället där du finner de genuina kafé kulturen. Nä, hit går du när du tröttnat på ekande och slitna lokaler och de kostymklädda männens sfär. Hit går du för den mysiga inredning, det gulliga torget utanför, för de goda mackorna och de fräscha salladerna!

Något jag alltid beställer här är den marockanska specialitén; kryddat kaffe. Det är vanligt ”kokekaffe” kryddat med t ex kanel, gummi arbicum, ingefära, muskot och svart peppar-en tesked av varje. Ljuvligt!

Fast den person som gör det mest delikata café epicé på denna jord är min svägerska Saïda!

Det påminner mig om när vi hälsade på dem under ramadan; faste månaden.
Det var varmt och vi sov alla på taket i långa rader. Innan soluppgången väcktes alla för att äta frukost och få lite dryck i sig innan den långa dagen utan något som helst intag började. Sen lade man sig att sova några timmar till.

(Jag fastar inte. Har provat det någon gång av nyfikenhet. Insåg snabbt att en dag utan mat är inga problem, men hel dag utan dryck klarar jag inte…inte utan religiös övertygelse. Men visst påverkas man. Det är omöjligt att äta och dricka som vanligt när man vet att alla runt omkring en går igenom några tuffa veckor.)

Jag hade missat den där nattliga frukosten men Saïda, i sin generositet, kom med frukost till barnen -och mig!…och det bästa café epicé jag någonsin smakat!

En enkel handling på gräsrotsnivå, som visar på en naturlig öppenhet för andra kulturer. Det är inte första gången jag mött detta i Marocko, men nu står på något sätt kryddat kaffe för denna marockanska tolerans.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)

One thought on “Kryddat kaffe

  1. Josefin

    Hej! Jättefin blogg! Intressant läsning. Skulle jättegärna vilja veta mer om det marockanska skolsystemet och förskola/dagis samt lite om barnuppfostran mm. Vad är bättre/sämre i förhållande till Sverige?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *