Marrakech

Kasbahn vid Karavanvägen

Bland Marrakech Travel Companys utflykter har jag många älsklingar. Men den som antagligen ligger mig närmast hjärtat kallar jag ”kasbahn vid Karavanvägen”.
En tvådagars utflykt som ger ett lagom smakprov av Sahara.

Världens största öken lämnar ingen oberörd. Antingen älskar du det besinningslöst eller så vill du inte sätta din fot där.

Många tror att Marrakech ligger i Sahara. Det är förvisso en gammal karavanstad men du måste först ta dig över Nordafrikas högsta bergspass för att ens komma in i Sahara regionen.
Och när du väl tagit dig 4 timmar på serpentin vägar så har du nästan lika många timmar kvar innan du når sanddynerna.

Sahara är så mycket mer än bara sanddyner! Dessa är mest en myt. Visst är de vackra. Visst finns de. Men Sahara består endast till 5% av sanddyner. Resten är olika former av stenöken. Låter det trist? Det är det inte! Sahara är mäktigt. Omväxlande. Vackert. Rogivande.

Att vandra här ger en absurd känsla av att gå på en havsbotten-Vilket det ju också har varit minst två gånger under historiens lopp. Fiskarna är så närvarande att på vissa ställen sopar man bara bort lite sand; så ligger fossilerna där. I dagsljuset. Det ser ut som någon har dragit proppen ur ett badkar och allt levande trillat till botten samtidigt.
Sahara har skapats av vatten och hela landskapet är en estetisk upplevelse av erosion i olika stadier.

Vägen från Marrakech mot Sahara-regionen råkar vara en av Marockos vackraste. Den slingrar sig över Höga Atlas; genom dalgångar där berber brukar jorden på uråldrigt vis, den passerar byar och andlöst vacker natur. Färden går över det högsta passet i Marocko, Tiz’nTichka på 2260 m ö h. Här slingrar sig vägen mellan snötäckta toppar och djupa dalar där getterna obekymrat betar.

Vägen över Höga Atlas

Vägen över Höga Atlas


Om du har höjdskräck eller får åksjuka, så rekommenderar jag att du packar både ögonbindel och åksjuke tabletter!

Men om man tycker det är jobbigt att färdas i bil i serpentinsvängarna så får man sända en tanke till forna karavaner som ju faktiskt vandrade med sina fullpackade kameler längs vägen som då (innan främlingslegionen med spade i ena handen och gevär i den andra breddade den på 20-talet) endast var en smal stig….

Nästan på toppen!

Nästan på toppen!

Som överallt i Marocko så är kommersen i full gång. Bilden nedan är tagen på ca 2000 m höjd. Nära toppen kantas den smala, slingrande vägen av enkla butiker dit man kånkat en otrolig mängd kristaller och fossiler.

Om man som jag, är fascinerad av historia, så skall man absolut göra avstickaren till den legendariska Kasbah Telouet. Och för att verkligen få något ut av besöket så skall man ha läst den oförglömliga boken ”The Lords of the Atlas” av Gavin Maxwell innan eller under resan. En rafflande och sann historia om 1900 talets Marocko: Om hur berberstammar användes av fransmännen för att lägga landet under sig när deras egna soldater hade fullt upp med WWI

Telouet stork

Kasbah Telouet som för hundra år sedan var bland det lyxigaste boende Marocko kunde uppbåda (med kranar i guld och landets största vapen arsenal) är i dag mestadels ett sandslott och dess storhet ett minne blott. Men som sagt, har man läst boken och har en gnutta fantasi så är det värt ett besök!

guidning i Pashans privata kammare

guidning i Pashans privata kammare

Kasbah Telouet tillhör Glaoui stammen, som under en fernissa av franskt protektorat styrde Marocko under första hälften av 1900-talet. Till skillnad från många andra stammar i södern tjänade de inte sina rikedomar från öken-pirateri utan från en saltgruva i närheten. Här utvinns än idag salt under enkla former, dvs hacka och spade.

mot saltgruvan

mot saltgruvan


Gruvarbetarna tyckte förmodligen att vårt besök var mer givande än att hacka saltblock efter det att vi alla lämnat ett litet tack för besöket. (I Marocko är jätteviktigt att alltid ha fickan full med mynt- Då är inget omöjligt!)

landrover i vår karavan

landrover i vår karavan


Väl framme vid vårt mysiga lilla kasbah hotell intogs en efterlängtad lunch innan vi drog vidare för att göra "måste" besöket i Marockos mest kända kasbah byar "Aït Ben Haddou".
Kasbahn Aït ben Haddou

Kasbahn Aït ben Haddou


Ait Ben Haddou är den mest kända kasbahn i Marocko och har tyvär blivit något av en tourist trap. Men det är trots det värt ett besök. Den är ju trots allt i varenda guide bok och faktiskt på UNESCO’s världsarvslista. Här känner du igen scener från filmer som Gladiator, Den skyddande himmeln av Bertolucci samt någon Indiana Jones film som jag själv inte sett. Det spelas in omkring 20 filmer om året runt om i Marocko.
Välkomna till vårt lilla Kasbah hotell!

Okej, jag anar vad som rör sig i skallen på dig. ”Å vad sjutton är en kasbah egentligen?” Alltså, långt i från ”Rock the Kasbah” är det helt enkelt ett fort med kreneleringar och byggd i ”stampad lera”. Söder om Höga Atlas bergen finns hundratals kasbhor. De beboddes ofta av rika stamledares storfamiljer med flera generationer och deras slavar. I Marockos kungliga huvudstäder kallas de gamla militärkvarteren för ”Kasbah”

hotellets takterrasser

hotellets takterrasser

I det franska parets lilla kasbah bjuds däremot på en stor jazz kollektion och välkylt vin-Kulturkrock när det är som allra bäst!

fågel hyresrätt

fågel hyresrätt


På morgonen vaknade jag av intensivt kvittrande från småfåglarna som installerat sig i kasbahns yttervägg. Det var lika bra att ta en liten tur i byn.
morgon moské

morgon moské


Bylivet vaknade så smått. Jag hade turen att träffa på en utrotnings hotad liten gubbe i sin ylle silham (uråldrig modell av slängkappa) Bara de senaste åren har generationen som bar traditionella kläder snabbt dött ut. För inte många åren sedan såg man dessa vackra gamla män med väderbitna ansikten på sina åsnor i Marrakech men nu är de för alltid borta…
Gubbe & Åsna

Gubbe & Åsna


Efter frukost så mötte vi upp med dromedarförarna Omar & Ali för att ta en tre timmars promenad genom oasen och berberbyarna omkring. Det insisterar jag att man gör under denna utflykt. För den som inte gillar att gå så finns det 4 dromedarer att rida på och för den som inte gillar att rida, så finns hotellets takterrasser.

Dromedarer är spännande djur som jag skulle kunna skriva en hel blogg om… Det allra häftigaste av deras ”party trick” är att de vid fara av överhettning kan stänga av kroppens kylsystem och kyla hjärnan separat. Till skillnad från andra djur, som har runda blodceller, så har kameldjuren avlånga blodceller. Det gör att de kan dricka enorma mängder utan att spränga blodkropparna….OK. Jag kan hålla på med dessa onödiga fakta ett bra tag. Men jag sparar resten till en mycket uttråkad dag…
mjuk mule

mjuk mule


Vår mini-karavan

Vår mini-karavan

Promenaden går genom oasen och dess mandelodlingar, dadelpalmer & granatäppleträd i vars skugga diverse bönor och sädeslag kämpar mot den heta solen. Vi går igenom berberbyar och kommer till slut till en gruppering grottor som beboddes i krigstider och så sent som på 60-talet när floden översvämmades hela 5 år i rad.

oasen

oasen


besök i grottor

besök i grottor

Efter promenaden väntar lunch och gärna en riktigt kall öl på det lilla kasbah hotellets terrass innan det är dags att återvända till Marrakech.

kaktus kasbah

kaktus kasbah

Två dagars turen ”Kasbah vid Karavanvägen” ingår som en del i några av de paketresor som arrangeras av Marrakech Travel Company Ni behöver inte vara mer än två personer för att göra er egen lilla karavan!

Jag säljer bara sådant jag själv tycker om. Det är väl en av fördelarna med att vara egen företagare….

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +5 (from 5 votes)

4 thoughts on “Kasbahn vid Karavanvägen

 1. Anki

  Så häftigt! Hoppas kunna komma dit en dag och besöka alla fantastiska platser du beskriver! p.s tror dina renoveringserfarenheter var snäppet värre än mina här i Italien;-)/Anki

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Jess'

  Wow tack för en fantastisk o inspirerande stund på din blogg, ska till marocko om 3 veckor o surfade in här. fantastiska bilder o intressant läsning.
  Nu längtar jag ännu mer 😛

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Martina

  Så fantastiskt! Det är så jag skulle vilja åka på stött. Självklart går mina tankar till min älskade livskamrat som är från en berber-by/stad på gränsen mot Sahara. Jag har inte besökt Marocko än, men är mycket spänd på att de kan bli snart..för att träffa hans familj. Din blogg är fantastisk, för att lugna mina nerver inför de mötet. Självklart har jag frågan om man kan boka någon utflykt separat?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *