Marrakech

Med champagne i en korg 1000 m över marken.

På min födelsedag väcktes jag smärtsamt tidigt under mycket hysch-pysch. Fick order om att ta på mig något varmt och sätta mig i en landrover med en främmande fransos vid ratten. Det var fortfarande mörkt och snart svängde vi av vägen, ut på en skumpig pist med kurs mot…ingenting, tycktes det mig först.

Det dröjde inte så länge innan jag började ana målet för färden. Det är nämligen så att varje morgon, så kollar jag två viktiga saker:
1/Syns Atlas bergen? Om de syns är morgonen fantastisk och det finns ingen annan plats på jorden jag vill vara. ( Kanske är denna kärlek till bergsvyer något man får efter att ha vuxit upp i Skåne)

Höga Atlas


2/Nästa sak som kontrolleras är om man ser några luftballonger bortom palmerna. (Ännu en liten trevlig detalj att förgylla en alltför tidig vardagsmorgon med.)

…Så när vi kom fram till hangaret av lera mitt i ingenting så anade jag redan vad som var på gång. -Vi skulle ge oss upp i en varmluftsballong! Världens första fungerande uppfinning för lufttransport.

Det tog någon halvtimme att veckla ut den 3500 kvadratmeter stora tyget, som ballongen består av, och fylla den med hundra gradig luft.

som en bläckfisk...

som en bläckfisk...


Under tiden berättade vår pilot att bröderna Montgolfier, som uppfann varmlufts ballongen var pappersfabrikörer. När ena brodern en kväll på 1780-talet såg in i öppna spisen, så drabbades han av en snilleblixt. Han hade i elden sett hur brinnande papper svävar i hetta -och hur den tankekedjan gick vet väl bara han själv…- Men han fick iallafall idén att göra en ballong i papper som han sedan skulle tända en brasa under, för att på sätt kunna ta sig fram i luften. Hmm…?!
Luftballongs design från 1818

Luftballongs design från 1818

I de första varmluftsballongerna, berättade vår pilot, lastade man så mycket hö man bara kunde och eldade sedan på hej vilt under sin pappers ballong. Det hela låter snarare som ett omständigt självmordsförsök i mina öron.

Men bröderna Montgolfière överlät äran att vara de första passagerarna till ett får, en anka och en tupp. De lyckades stanna i luften i hela 15 minuter innan de kraschade….och därefter serverades på middagsbordet.

Endast två år senare, lyckades en amerikan och en engelsman flyga över engelska kanalen-Utan att möta samma öde som pionjärerna.

En luftballong kan komma upp på 3500 meter höjd. Vi tyckte det räckte med 1000 meter-För det är här champagnen serveras!
Mycket sympatiskt sätt att spendera 7-snåret: Med ett glas champagne, svävandes på 1000 meter över marken.

champagne skall serveras torr, kall och på 1000 m. höjd.

champagne skall serveras torr, kall och på 1000 m. höjd.

Vår morgon var tyvärr lite disig. Men vyerna över marockanska gårdar och livet på landet var trots det vacker. Men jag kan tänka mig vilka vyer man får över Höga Atlas en klar morgon!! Det mest påtagliga var stillheten som uppstår när man färdas i vindens hastighet. Det känns som allt står stilla. Till och med tiden.

Efter flygturen var det inte slut på upplevelser! …Men vad man gör efter flygturen, det får du själv komma hit och ta reda på!
Det finns flera företag som flyger varmluftsballong i Marrakech. Endast ett av dessa företag är proffsiga nog att vilja flyga med. Du kan lägga till en luftballongtur till de resor som jag ordnar genom Marrakech Travel Company. Det finns flera paket i olika prisklasser.

ett stillsamt, ekologiskt och ngt okontrollerbart sätt att färdas

ett stillsamt, ekologiskt och ngt okontrollerbart sätt att färdas

PS
1987 gjorde Richard Branson och Per Lindstrand ett medieomsusat försök att flyga jorden runt i en varmluftsballong. De startade faktiskt från just Marrakech. Med tanke på att det är helt omöjligt att styra en varmluft ballong, låter det som ett jobbigt projekt. De lyckades vara de första att ta sig över Atlanten men ”världsomsvävningen” fullgjordes av ett par andra killar 1999.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)

One thought on “Med champagne i en korg 1000 m över marken.

 1. lisa

  hej,
  jätte roligt att läsa din blogg, man får många bra tips på ställen att besöka 🙂 Funderar på vad en ballongresa kostar. Är det per person eller?

  mvh
  lisa

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *