Marrakech

Ögonvittne till attentatet i Marrakech

Idag är Marrakech i sorg. På en sekund slets så mycket sönder. Varför?
Jag har alltid känt mig så trygg i Marrakech. Jag gör det fortfarande. Men idag täcks Marrakech för ovanlighetens skull inte bara av grå moln utan av en sorg och en smärta över att något så hemskt har kunnat hända i vår älskade stad. Så tragiskt.

Antalet döda och skadade varierar. Cirka en timme efter dådet gick lokal radio ut med 14 döda och 20 skadade.
Idag är de senaste siffrorna; 2 amerikaner, 3 fransmän, 2 marockaner (anställda på kaféet)1 engelsman och 6 oidentifierade. Antalet skadade är uppe i 23.

Det lokala sjukhuset Ibn Toufail cirkulerar en efterfrågan på blodgivare på Facebook.

Jag råkade vara en, av många, ögonvittnen till explosionen.

Hade jag gått ifrån riaden ca 2 minuter tidigare den 28 april, så hade jag rundat Café Argana (där bomben i smällde) i helt fel ögonblick.
Jag har verkligen en första klassens skyddsängel!
För tredje gången i mitt liv känns det som jag snuddat vid en onödigt färgstark dödsruna.
…som i Thailand där jag skulle fått en fallande kokosnöt i huvudet om inte vännen mitt emot, fått en så förskräckt min att jag undrande lutade mig fram en smula…så att kokosnöten bara skrapade min rygg.
…..Andra gången var framför Katedralen i Strasbourg där jag precis hann undan en självmords aspirant som hoppat från tornet, rakt ner i det fotsteg jag just gick ur. (Båda två ingalunda unika dödsorsaker utan däremot upprepade sådana)
…Och så igår då. -Vad säger man? -TACK! (Jag lovar att försöka uppföra mig om jag får hänga med ett tag till!)

Jag hade tur att vara lite sent ute och befann mig vid explosionen på andra sidan Jemaa el Fna. Vårt mytiska torg, var som vanligt fullt med folk. När explosionen small, stannade alla upp. Vissa började springa -först från ljudet… och några sekunder senare mot Café Argana, varifrån smällen kom.

När man hörde smällen så var det helt klart: Den här smällen har tagit de liv som var i närheten.
-Människor som bor 2 km från torget hörde den!

Min första reaktion var att fråga människor omkring mig. -Vad tror ni det var?
Alla trodde att det var en gasolycka från ett köket. (I Marocko använder man gasbuteljer till i princip all uppvärmning av vatten samt i köken. ) Eftersom klockan var 11.55 och restauranger inte öppnat för lunch än, så alla trodde först att det var en olycka. -Hade man verkligen velat skada maximalt antal hade man låtit bomben gå av vid 13.30-14.00 då Café Argana alltid var proppfullt.
Det är konstigt hur tankebanorna går i sådan stunder…

Av Café Argana finns knappt nedervåningen kvar. Det två våningar av terrasser är borta. Strax efter smällen såg jag 3 eller 4 människor röra sig i det som var kvar av huset. Två kockar som stod på översta takterrassen, rörde sig liksom i slow motion och såg ut att damma av något. En person som mitt i kratern satt på knä. Kanske han bad, kanske han satt lutad över någon.

Det var glas-splitter över hela torget. Och ännu igen tänkte jag ”Oj, det här måste ha skadat många, även ute på torget” Om det är så, vet jag inte.

Bara en 5 minuter efter smällen så var det fullt pådrag med ambulanser, brandbilar och allt man kan tänka sig. Torget var smockfullt av nyfikna åskådare. Mobilnätet var helt blockerat av alla oroliga samtal. På mindre än en timme efter händelsen så hade nyheten spridits runt hela världen.
-Så liten är vår värld idag.

Cafè Argana var en av de största ”tourist traps” på Gycklarnas torg, Jemaa el Fna. Det står nu som ett öppet sår vid kanten av en av platserna på UNESCOs Världsarvslista; det mytomspunna torget.

Just nu är det lite presscenter över Riad Saba. Tre franska journalister skyndade hit från huvudstaden Rabat. Men det är svårt att rapportera.
Man konstaterade ju ganska snabbt att det inte var någon olycka. Man har inte gått ut med någon information om vem som ligger bakom. Massor av rykten cirkulerar förstås.

Det är lätt att bli rädd för en plats där ett bombdåd just utförts. Personligen inbillar jag mig alltid att jag är säkrare på en plats där något hemskt just hänt. För blixten slår väl inte ner två gånger på samma ställe?!

Det är hemskt för de drabbade. Men det är även ett hot mot demokratin och mänskliga rättigheter. Vilka horrörer har inte utförts i anti-terrorist” och ”säkerhetens” namn!? Se bara på USA efter 9/11.

Jag känner med de drabbade och deras familjer men framförallt ber jag (på mitt agnostiska vis) för att Marocko ska få fortsätta den positiva utveckling mot fullständig demokrati, jämlikhet och rättsäkerhet, som landet ändå påbörjat de senaste 20 åren

Det handlar till syvende och sist inte om Säkerhets frågor utan om Utbildning för alla! En människa som fått en gedigen utbildning; som kan läsa och skaffa fakta från många håll, är trots allt svårare att hjärntvätta till att utföra desperata illdåd.

Moder Jord kränger sig under vår tyngd och mänskliga galenskaper rapporteras allt för ofta.
Vad kan vi göra för att vända utvecklingen i vår värld??

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +5 (from 9 votes)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *