Marrakech

Agadir- En positiv överraskning!

Jag hade iofs lovat att BARA vara mamma denna helgen. -Inte blogga ( fast tjejerna tittar ju på film) Inte jobba med Arts in Marrakech konstfestival (…bara ringa borgmästaren)- Inte jobba på Riad Saba (förutom incheckningen imorgon)- Inte jobba med Marrakech Travel Company…Just så, bara en liten blogg om Agadir.

Jag får krypa till korset och be avbön…( heter det så?) Jag har aldrig tyckt om Agadir. Men nu måste jag ändra uppfattning.
Jag har inte varit i Agadir på…kanske 8 år-Minst! Då jobbade jag för Tema resor och stannade med jämna mellanrum i Agadir ngn dag mellan grupperna.

snacka om Tourist trap bild!

snacka om Tourist trap bild!

Mitt minne från Agadir har varit en sliten, charmlös charterhåla, vars enda förlåtande attribut var den enormt breda och 1 mil långa stranden…och möjligen klimatet.

Agadir drabbades nämligen 1960 av en fruktansvärd jordbävning (händer sällan-men när det händer så är det med besked) Hela den gamla byn raserades. Men den nybyggda cementfabriken klarade sig.
Tack vare den så lyckades man bygga upp Agadir på rekord fart. I 60-tals stil (Ni kan tänka er resultatet…) som sedan pyntades med kötbulls- och spaghettimenyer på tyska och svenska. -I allra bästa charterstil!

Vägen som förband Marrakech med Agadir var tills för inte så länge sedan ökänd. Landets värsta väg med högst olycksstatistik, pga av all den tunga trafik som trängdes på den smala och slingrande bergsvägen.

Kort sagt jag inte känt någon större dragningskraft till Agadir.

Fast min nyfikenhet har så sakteliga väckts. De senaste åren har jag hört många prisa Agadirs nya, fina marina; en nybyggd småbåtshamn omgärdad av läckra butiker och mysiga caféer. Och dess nya Corniche (strandpromenad) som ryktas vara bättre än den i Nice!!?

La Corniche

La Corniche

Fast om jag skall ge mig ut på en bilresa med livet som insats, så krävs det ändå lite starkare argument.
…Men så öppnades motorvägen mellan Agadir-Marrakech för en 18 månader sedan och sedan dess har Agadir varit på min lista igen.

Förra helgen lyckades vi äntligen komma iväg!

Den första timmen från Marrakech så är landskapet ganska platt och trist. Men tack vare motorvägen så slapp man den sega lastbilstrafiken och kunde smidigt och i ensam majestät glida på en- i princip- tom motorväg

(Man betalar en nominell vägtull ( ca 90 kr Marrakech-Agadir) på Marockanska motorvägar, vilket gör att många väljer de mindre ”gratisvägarna”. )

Ungefär halvvägs kommer man upp i en utlöpare av Höga Atlas bergen och vyerna blir andlöst vackra.
(De har de förvisso alltid varit men när man konstant utsätts för nära-döden upplevelser, som på den gamla vägen, så fokuserar man liksom mindre på utsikten…)

Den röda jorden och de snöklädda topparna i horisonten utgör en enastående inramning till den breda och bekväma vägen som skär rätt genom landskapet. Enda nackdelen är att man nu missar att se i Dinousarfotsteget i bergväggen. Men vet man att det finns, så räcker det för att trigga fantasin om hur gigantiska dinousarier en gång vandrat omkring i dessa dalar!

I effektivitetens namn testade vi två HELT olika boenden denna helg. Och jag kom fram till en sak: När du är i Agadir är det ett måste att bo PRECIS vid stranden.

Västläget gynnar romantiska solnedgångar...

Västläget gynnar romantiska solnedgångar...


Första natten spenderades på Villa Blanche (Jag skall erkänna att om det hade känts som ”The place!” så hade jag hållit det hemligt och bara delat web-adressen med mina bästa vänner och betalande gäster.)

Villa Blanche är alldeles nyöppnat och ett underbart läckert ställe. Perfekt för en romantisk tête a tête! Med enda ( och grava) nackdelen att man, trots havsutsikten, liksom inte kan ta sig ner till stranden!
Men om man är riktigt nykär och inte har något behov av omvärlden, så är det PERFEKT!

Med ytterligare ett ”aber”: Inta frukosten i sängen!!! I frukostrummet har det gjort samma absurda miss som i de flesta Marockanska matvaruaffärer -De spelar techno på hög volym i högtalarna!
Jag må vara gammeldags men före kl 22 och utan en hel del vin i kroppen, så klarar jag inte den musiken på offentliga platser!
Men i övrigt var sviten var helt ljuvlig, med alla små trevligheter man kan önska sig!
Och varje detalj i hela Villa Blanche var smakfull!

För de som lämnat förälskelse planeten och istället befinner sig på en betydligt kärvare planet: Småbarnsfamiljs planeten…Så är grann etablissemanget Robinson, mer realistiskt.

8 åriga Selma tyckte att ”all you can eat buffén” och de familjeinriktade aktiviteterna slog långt högre än estetiken på Villa Blanche. Själv överlevde jag mest tack vare gratis vin mellan varven av inkluderade spinning, yoga och surfing klasser…

Nä, vi hittade inte det perfekta stället att bo i Agadir denna gång. Men det är verkligen värt att stanna här några dagar: Vilken tid som helst på året!

Och tack vare att Norwegian flyger direkt till både Marrakech och Agadir så kan man ju kombinera kultur-upplevelsen i Marrakech med strandstunder i Agadir!

En av de största fördelarna med Agadir är ( förutom stranden) klimatet! Ett jämnt behagligt klimat med en 20-30 grader året runt.

Detta, och medeltemp på 22 grader, kan ursäkta det mesta!

Detta, och medeltemp på 22 grader, kan ursäkta det mesta!

Den nya Marinan var jättefin och bor du bara där eller längs Cornichen; den 1 mil långa strandpromenaden, så är Agadir faktiskt en riktigt positiv överraskning!

Agadir Marina...by night

Agadir Marina...by night

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 4 votes)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *