Marrakech

Pruta på Marockanska

Ett av mina starkaste intryck när jag kom till Marocko första gången var att man lägger ner otroligt mycket tid på att prata!

Att hälsa på och prata med bekanta är en helt giltig orsak till att både blockera trafiken och lägga jobbet åt sidan.
Jag menar om man råkar möta någon man känner i trafiken, så måste man ju bara stanna mitt i gatan: skaka hand genom bilfönstret och fråga hur ens vän och hela dennes familj mår ( familjerna är stora, så detta kan ta tid!)…Oavsett hur alla tutar i bilköerna som skapas i båda körriktningarna.
Och om man jobbar på bank eller i kassan så kvittar det ju hur lång och otålig kön är, om en avlägsen kusin kommer in: Då lägger man allt åt sidan och hän ger en god stund åt handskakningar och pussar på skulten. Den som i kön blir stressad och irriterad är en liten människa utan känsla för vad som är viktigt i livet!

Även om man inte råkar ha några avlägsna kusiner eller nära grannar och bara är i landet för en vecka, så kräver en runda på stan alltid att man är ständigt redo att slänga käft och förhandla. Man kan inte gå och drömma i sin egen lilla värld utan måste vara vaken varje steg! ( Jag tror att det är en av de saker jag tycker bäst- …och sämst om med Marocko) Om du så skall köpa en brödbit så gäller det att vara på hugget, även om just matvaror är en av de få saker man normalt inte prutar på.

inköp av mynta hos örtagubben

inköp av mynta hos örtagubben


Jag har aldrig varit något vidare på att pruta ( trots gener från min far, som t om prutar på NK) och jag om man bara sluppit lägga ner så mycket tid och energi på varenda inköp, så hade jag shoppat så oändligt mycket mer! Ett fåtal butiker verkar ha förstått detta och har numera fasta priser med pris lapp
Ville egentligen köpa vatten, men det bidde bröst tofsar istället...

Ville egentligen köpa vatten, men det bidde bröst tofsar istället...

I början tog jag prutningen jätte-allvarligt och kunde avstå att köpa något för att priset slog på någon tia.
Idag så hänger jag inte upp mig så mycket. Jag handlar från försäljare jag får bra kontakt med och om det blir någon % dyrare så gör det väl inte så mycket i den allmänna konkursen…

Och vad sjutton är ett vettigt pris för den blå korgen???När jag vill köpa något så frågar jag efter priset på en 2-3 ställen. Det finns nämligen inga regler om att man skall gå ner till halva priset eller så (vad än vissa guideböcker säger) Man får alltid vitt skilda priser på en och samma produkt.

Säg aldrig ditt pris först, oavsett påtryckningar från försäljaren. Ge därefter ett pris som du är beredd att höja. Principen är att mötas någonstans på mitten.

För att göra en lyckad prutning gäller det inte bara att prata om priset utan även skapa en personlig kontakt med försäljaren för att övertyga honom om varför han skall ge ett speciellt bra pris till dig.

Ibland börjar jag pruta på en sak som liknar den jag vill ha för att sedan sporadiskt fråga priset på objektet som verkligen intresserar mig.
Orsaken är att försäljarna ofta försöker ”haussa” kvalitén på produkten som du visat intresse för. Ofta genom att jämföra den med andra och säga att just den sak som du visat intresse för är av speciellt god kvalitet: Allt annat är mest skräp.

Det är bra att köpa flera grejer i samma butik, men att först pruta på vart och ett av objekten därefter på total summan.
Om man inte kommer någon vart i sina förhandlingar, så kan man i slutet av prutningen gå ur butiken och låtsas som man inte är intresserad längre. Ofta springer försäljaren efter sänker priset. (Om han inte springer efter dig så var han helt enkelt inte intresserad av att gå ner i pris.)

När vi möblerade Riad Saba så kändes inköpen enorma: 25 bordslampor, 30 stolar osv. När vi köpte lamporna till nattduksborden så var det min man, Jabrane, som prutade och han är otroligt duktig på att pruta!
Det tog som vanligt tid och Jabrane var envis. Försäljaren gav till slut med sig. När vi var på väg ut ur butiken så hör vi ägaren komma och skälla ut försäljaren för att han tagit för lite betalt. -Jag tog det som ett säkert tecken på att vi fått till en riktigt bra deal…

försäljarna blandar sagoberättande med försäljningsteknik

försäljarna blandar sagoberättande med försäljningsteknik


Mattförsäljarna är ökända och jag har många gånger funderat på att ordna kurser i försäljningsteknik med dessa slipade män…
När mina föräldrar skulle köpa sin första matta, så var tydligen inte heller den försäljaren nöjd med resultatet. Men han ordnade mellanskillnaden genom att helt sonika ta Ralph Lauren-kepsen av pappa under betalningen- och var sedan märkbart mer tillfredställd med den total inkomsten. Pappa var däremot inte lika säker…

Förhandlingarna i souken är som ett teaterspel med glimten i ögat och räven bakom örat. Om man lyckas göra förhandlingen till en trevlig stund och ett möte, så blir det alla fall ett trevligt minne av det hela, oavsett hur priset blir. Och till syvende och sist är det bara du själv som kan avgöra vad du är redo att betala.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +6 (from 6 votes)

2 thoughts on “Pruta på Marockanska

 1. Marie

  Hej!
  Har precis hittat din blogg och läser mig igenom inlägg efter inlägg. Väldigt spännande! Jag är också gift med en marockan men bor i Schweiz. Min fråga är om du har några tips på hur man kan lära sig mer om mattornas kvalitet och priser. Jag skulle så gärna vilja köpa några men är säker på att jag kommer bli grundlurad ?.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. marrakechmaria Inläggsförfattare

  Tack, så roligt! Hmm, det där med mattor är en hel vetenskap! Jag är inte särskilt duktig. Det bästa är nog att först läsa om alla stamars olika stilar så att du kan det grundläggande: att skilja på de olika stilarna. När du kan grunden skulle jag försöka prata med kvinnorna ( i din mans familj?) och snacka med mattgubbar i souken. Märker de att du kan grunden och du hittar ngn som du får bra kontakt så tycker de att det är roligt att berätta. Givetvis hoppas de ju på att sälja men du kan ju försöka få så mkt info du kan.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *