Marrakech

Om Gnawas & festivalen i Essaouira

För varje år blir det allt fler festivaler i Marocko men en av de större och mest välkända är ändå Essaourias Gnawa festival som har pågått i 14 år nu och gärna kallar sig ”Woodstock Marocaine”
En musikfestival med inriktning på world music, avant garde jazz och framförallt fusion mellan dessa olika musikstilar.

Årets titel var ”Back to the roots” under vilken man framförallt fokuserade på musik från Afrika med en touch av Haïti, Iran och givetvis spännande fusions mellan dessa.

Nu helgen (23-26 juni, 2011) fylldes Essaouira av Marockos mest välkända gnawa grupper, musiker från Iran och Haïti samt kilometervis av dreadlocks!

Årets största namn (såvida man inte råkar vara world music och gnawa connaisseur av rang) var väl ända K’naan som spelade på strandscenen på lördag kväll.

K'naan

K'naan

Huvudscenen finns av tradition på Hassan II torget med alla dess kaféer och som ligger fint mitt i gamla Essaouira mellan medinan och hamnen.
Själva hade vi turen att hitta en restaurang med terrass precis mitt emot huvudscenen. Bättre kunde man bara inte sitta! Här serverades trerätters middag och en bekväm första parkett med utsikt över scenen och folkhavet så där lite från ovan. Perfekt!
Den terrassen är definitivt bokad till nästa år också!

I år var det även en stor scen mitt på stranden som breder ut sig strax utanför stadsmuren. Men musikupplevelserna fanns även att upptäcka i mer intima riader och restauranger runt om i stan.

Det lustiga var att de utländska turister jag pratade med hade hamnat på festivalen mest av en händelse. Jag noterade också att det bland publiken var en härlig blandning av unga, moderna marockaner; traditionellt Haik-insvepta kvinnor; officiella gubbar i svart kostym och utländska resenärer: Och alla gungade lika gillande till rytmerna!

Gnawa är kanske inte så välkänt i Sverige, men i länder som t ex Frankrike råkar man på Gnawa lite här och var. Och det är en viktig del av Marockos rika musik arv.

Men jag vill poängtera att det är en stor skillnad mellan den gnawa musik som spelas på konserter och de ursprungliga gnawa ritualerna ”Lila” som används för att framkalla trans, vilken i sin tur används för att bota alla former av åkommor.

Gnawa
Gnawa är så mycket mer än bara musik. Det är en hel religion.

De grupper som spelar på festivaler och konserter har i många fall inte de bakomliggande kunskaperna om hur de olika instrumenten och sångerna kan framkalla de olika trans-tillstånden. För det krävs specialkunskaper som tyvärr håller på att dö ut.

Bland det första jag upplevde i Marocko var faktiskt just nattliga trans ritualer med Gnawas. Det var häftigt och jag hoppas snart få tillfälle att göra om det! (Det har inte varit så ”trans-fyllt” de senaste åren, mest jobb…)

gnawa lila

gnawa lila


Marocko är ett spännande land delvis pga att många av gamla ritualer och kunskaper lever kvar. Det är verkligen ett land där nutid och (lite överdrivet) medeltid går hand i hand.

Gnawa är en naturreligion som har införlivats i den marockanska formen av Islam. Det är långt ifrån accepterat av alla, men är trots allt en viktig del av kulturen för många marockaner. Vad som är typiskt för vad jag kallar Marockansk Islam är just att den har införlivat många detaljer från gamla animistiska religioner.

Ordet ”gnawa” sägs komma av ”Guinnea” och musiken kom ursprungligen med de svarta slavarna som hade enkel resa till Marocko med karavan handeln. Slaveriet upphörde inte förrän långt in på 1900-talet och när slavarna släpptes fria, så var musiken och transen, det enda de hade.

Många av de frisläppta slavarna började tjäna sitt uppehälle genom att vandra från by till by och erbjuda att på sitt sätt bota olika åkommor (eller ordna trans ritualer bara för att det är en så härlig upplevelse)
I Gnawa traditionen tror man nämligen att sjukdomar är energiknutar i kroppen, som måste lösas upp.

Deras mest kända ritual kallas Gnawa Lila (lila betyder natt) och den håller, som namnet antyder, på hela natten ända till soluppgången. Musiken har nominerats efter regnbågens alla färger och stämningen under t ex den gröna musiken är väldigt annorlunda jämfört med t ex den gula musiken. Olika människor påverkas mer eller mindre av färgerna och alla har ”sin färg”

afrikanska ritualer

afrikanska ritualer

Det finns mycket spännande att berätta om Gnawa trans, men jag känner att det inte riktigt passar sig att gå djupt in på dessa urgamla kunskaper så här i cyber space…

Men om du läst så här långt, så kanske du också är galen nog att vara nyfiken på att veta mer om Gnawas musik och ritualer?
Då finns det chans till en djupdykning kring nästa års Essaouira festival. Då planerar vi att organisera en resa till Marrakech och Essaouria.
Förutom festivalpass och de vanliga Marockanska upplevelserna, så kommer vi inkludera föreläsning om gnawas och givetvis avsluta med en riktig afrikansk trans-natt!

Droppa en rad på info@mtravel.se om du vill ha mer info när vi kommit så långt!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *