Marrakech

Snyggaste toan i stan

Let’s face it: När man är ute och reser så blir toalettbesök ett ämne som dryftas. Ofta är det som ganska skräckfyllda upplevelser. För hur bär man sig egentligen åt på en hål-i-golvet-toalett?? Och hur elegant känner man sig egentligen när man kånkar runt på toarullar vart man än ska?
Själv glömmer jag aldrig min livs värsta toa. Det var en hål-i-golvet i södra Kina och rent uppåt väggarna, om man uttrycker det så….

Det är däremot ovanligt (inte minst på svenska restauranger) att toalettbesöket blir en estetisk upplevelse.
Marrakech däremot bjuder på hela skalan: Allt från skräckupplevelser till oförglömliga skönhetsupplevelser- För liksom allt annat här, så finns det knappast något som är ”lagom”

Tro't eller ej. Denna rulle sitter mitt i Saharas sanddyner.

Tro't eller ej. Denna rulle sitter mitt i Saharas sanddyner.

Marrakech har de senaste decenniet lockat till sig stora mängder arkitekter och inredare från Europa. Orsaken är den fantastiska tillgången på hantverkskunskaper till en jämförligt billig peng. Av någon anledning, så är det ofta i badrummen som inredarna verkar leva ut sina våtaste drömmar.

Här är lever vi långt ifrån praktiska-men ack så trista- duschkabiner!
Med handskuren mosaik, stenputsad tadelakt i häftiga färger, mässingskranar i form av lejonhuvud etc, så brukar faktiskt badrummen få den mest spektakulära inredningen i guesthousen ”Riaderna” liksom i stans nyöppnade och chica restauranger.

Här följer min alldeles egen lista på de bästa toaletterna och tillhörande restauranger i Marrakech:

AZAR,
Restaurang Azar är en libanesisk restaurang, som kanske vänder sig mer till 40-50 åringar än till bortskämda Casblanca brats, som annars tar över stan under helger och lov.

När vi var där, så intogs måltiden till akustisk gitarr i en volym som faktiskt tillät konversation, vilket ju alltid är trevligt.

Toaletten är tapetserad med gigantiska foton från Marrakech’ gatumiljö och souk. Ett av båsen ser ut som en typisk marockansk toffelbod. -Kanske inte så elegant, men definivt uppfriskande och spännande!

www.azarmarrakech.com
14 rue de Yougoslavie, Gueliz

Restaurant Azars källare

Restaurant Azars källare

Azar drinklounge

Azar drinklounge

LE COMPTOIR DARNA
Syster till Comptoir i Paris. En klassiker som faktiskt bara blivit bättre med åren! Marockanskt kök och tapas. Ett av de mest populära ställen att inleda den långa natten på. Här finns vattenpips-hörna, bar, restaurang, butik och stämning ändå upp till taket med de mest utmanande magdansarna i stan.

Toaletten liksom resten av restaurangen ligger i ett förförande halvmörker och påminner lite om en exklusiv opium håla.

www.comptoirmarrakech.com
Avenue Rechouada, Hivernage

le Comptoirs Chicha hörna

le Comptoirs Chicha hörna

KOSYBAR
Allra trevligast är att ta en drink på takterrassen vid solnedången och se storkarna komma till sina bon. Inne i den minimala riaden råder en mörklagd och en aning dekadent inredning med knallgrön sammet och leopard mönster. Liksom på de flesta restauranger i Marrakech är servicen lite oberäknelig men allt som oftast är maten god. Menyn är asiatisk/marockansk.

Toaletten-icke att förglömma!- går i Klassisk ”Marrakech Nouveau” stil med en tuff, avlång ho i mässing som handfat.

www.kosybar.com
Place Ferblantier i medinan ( 10 min från Riad Saba)

Kosybars hemligaste hörna

Kosybars hemligaste hörna


Givetvis kan även maten och resten av upplevelsen rekommenderas på samtliga ovan nämnda!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *