Marrakech

Ramadan i Marrakech

Den 1:a eller 2:a augusti börjar Ramadan. Ramadan är den heliga månaden. Den är efterlängtad av många och lämnar ingen oberörd! Särskilt inte när den infaller under årets hetaste månad, augusti, som i år.
Den muslimska kalendern är ju en mån-kalender, vilket innebär att de religiösa högtider flyttar sig ca 11 dagar framåt för varje år. De kommande 5-6 åren kommer därmed Ramadans 29-30 fastedagar infalla under sommaren.

För mig och alla inom turistnäringen, är det en lättnad att under några år, slippa jonglera högsäsongen i ett samhälle där allt stapplar sig fram i halvfart och där ingen har energi att arbeta.

Men hur skall man kunna arbeta??? Från soluppgång till solnedgång utan att äta är väl okej. Men att inte dricka en droppe vatten i mellan 40-55 graders hetta?!
Förbudet av sex, cigaretter, smink och givetvis sprit, kan väl de flesta följa utan större lidande, eller?
Alkohol ser man inte på med blida ögon under ramadan och dricker man vin under denna månad -ja, då är man en helt förtappad människospillra.

I Marocko är det lag för muslimer att följa fastan. Bryter du fastan kan det bli dagsböter eller fängelse. Fast såvitt jag vet så har det inte hänt.
Förra året höll några ungdomar en manifestation mot detta och anordnade en picknick på allmän plats….Det blev en heldel hallabaloo i media. Det var på allas läppar: vissa reagerade mot andra stödde aktionen.

Även som icke troende skånetjej påverkas man av Ramadan. Varje år har jag på olika sätt experimenterat med hur jag skall förhålla mig till det.

Första året jag var här under ramadan så var jag gravid, vilket innebär att man ändå inte räknas som fastare. -Det var jag väldigt nöjd med.

Barn, sjuka, gravida, menstruerande och människor på resande fot behöver nämligen inte fasta. Fast man bör ta igen de förlorade fastedagarna vid annat tillfälle. Ungdomar väljer oftast själva när de är redo att börja fasta.

Man ska inte tro att man kan fuska. Det märks på andedräkt och torra läppar om man dricker eller inte -och den sociala kontrollen är grundlig…

Den enda gången- någonsin!- som Marrakech gator blir lika öde som en ”Svensk-småstad-en-söndag-i- november”: Är när muheddinen ropar till bön vid solnedgången.

Då sätter du dig till bords med vetskapen att nu (i samma minut!) sätter sig 35 miljoner marockaner ( för att inte tänka på alla muslimer i samma tidzon!) till bords och äter ungefär samma sak. -Det är en otrolig känsla.

Man bryter fastan med sk ”ftor” -frukost helt enkelt. Harrira, en kraftig tomatbaserad soppa äts med dadlar. En massa smårätter och honungsdoppade kakor fyller bordet. Oftast serveras juice, kaffe och givetvis stora mängder vatten!
Senare på kvällen serveras middag och familjer spenderar natten med att äta och umgås.

Någon timme innan soluppgången går en man runt i medinan och tutar i en lång lur (Det är magiskt!) Detta är väckarklockan för att man ska hinna laga lite kaffe, göra gröt och få något i sig innan fastan tar vid igen.

För muslimerna välkomnas Ramadan som en månad av familjegemenskap och religiös rannsakan. Man gör en ansträngning att vara en god människa -även om den allmänt låga blodsocker halten gör att man helst håller sig hemma under eftermiddagarna…
Under kvällar och nätter däremot så lever städer och byar upp; man träffas och äter lika mycket som vi gör under jultiden.

Ramadan är lika gammalt som Islam självt och det var under en självpåtagen fastemånad som profeten Mohamed fick första uppenbarelsen av ängeln Gabriel, som då uppmanade honom att skriva Koranen.
Än idag firas ”änglanatten” den 27 natten varje ramadan.

Många anser att Ramadan är till för att påminnas om hur de fattiga har det.
Vissa ser det hela som en meditations- och renings teknik. Som sådan är den effektiv.
Fasta är ju också en vanlig teknik för religiös rening i allt från shamanska religioner till de monoteistiska religionerna. -Fast nog var det lättare att ägna sig åt en månads meditation och rening för 1495 år sedan än i dagens globala samhälle, där allt ändå skall hänga med i det globala tempot.

Det är egentligen förvånande att marknadskrafterna i Europa inte fått upp ögonen mer, för denna fantastiska konsumtions potential. -Tänk dig själv hur mycket onödig mat du köper när du handlar mat på tom mage?! Under Ramadan spenderas det stora pengar på mat och paradoxalt nog spenderas det ännu mer timmar för matlagning.

Som turist under Ramadan
Personligen tycker jag inte att Ramadan är en bra månad att turista i Marocko, särskilt inte när det infaller under sommarmånaderna.
Men om du nu råkar vara här just då så följer här några råd för att göra det bästa av situationen:

1/ Försök transportera dig, vara ute på stan och få saker gjort de tidiga morgontimmarna eller sen kväll. Då människor är i form.

2/Respektera fastan genom att vara lite diskret med dina intag (och rökning) samt genom att inte visa för mycket hud (Marockaner själva klär sig gärna traditionellt under Ramadan)

3/ Var medveten om att kocken inte kan smaka på maten hon/ han lagar, så det kan bli lite smaklöst emellanåt.

4/ Gå ut på på kvällarna och ta del av kvällslivet! Vissa restauranger serverar Ftor, som är trevligt att ta del av! Tex Kechmarra i Gueliz. Kechmara har för övrigt även öppet för lunch mellan 12-15.00

5/ Ha förståelse för lågt blodsocker och ytterst försiktig i trafiken-särskilt under sen eftermiddag!

6/ Var beredd på att många restauranger,caféer butiker och annat har stängt och att de som har öppet, ofta har speciella ramadan-tider med öppet på morgnar och kanske kvällar.

7/ Vissa kulturorganisationer erbjuder konserter, oftast med klassisk Andalusisk musik. Kolla t ex kulturhuset Dar Bellarj, som ligger granne med muséet Medersa Ben Youssef.

RAMADAN MOUBARAK SAÏD!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +7 (from 7 votes)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *