Marrakech

Konst i Marrakech

Marrakech är kanske inte den första destinationen man förknippar med ”Cutting edge” modern konst. Men här bubblar det minsann och jag kan med gott samvete rekommendera Marrakech för den kräsne konstkännaren. Det är två helger som den konstintresserade skall lägga på minnet inför 2012: 29 feb- 4mars och 4-7 oktober.
Marrakech Art Fair och Marrakech Biennale är två helt olika events som verkligen är värda att slå mer än ett getöga på!

Art Fair 2011

Art Fair 2011

Marrakech Art Fair anordnas i det anrika lyxhotellet Es Saadi i Hivernage kvarteretstrax utanför medinan. Här samlas 48 gallerister från hela världen för att visa upp sina allra bästa alster inom modern konst.

Art Fair 2011

Art Fair 2011


Programmet innehåller även tre dagar av paneldebatter, konferenser, konstfilms-visningar och förstås långa nätter av cocktails.
Nästa gång går Marrakech Art Fair som sagt av stapeln 4-7 Oktober. En helg då stan verkligen lever upp igen efter den heta sommaren.

Närmast kommande konst event är däremot Marrakech Biennale som jag själv är involverad i. (Det är också därför det är lite dåligt med mitt bloggande sista tiden och fram till mitten av mars)

Den stora skillanden mellan Art Fair och Marrakech Biennale, är samma skillnad som mellan biennaler och mässor i allmänhet. –Under Art Fair visas konst som gallerier vet säljer bra. Marrakech Biennale är däremot helt ”non-profit” och har som avsikt att agera grogrund för unga och mindre etablerade konstnärer.

courtesy Goodman Gallery and artist  Mikhael Subotzky

courtesy Goodman Gallery and artist Mikhael Subotzky


Marrakech Biennale har de tidigare 3 tillfällen kallats (AiM Arts in Marrakech). Men nu inför den fjärde omgången som kommer bli mycket större än de föregående har man även tagit ett ”större” namn.

Vanessa Branson ligger bakom Marrakech Biennalen (Richard Bransons syster, han med Virgin Air, Necker Island mm) Vanessa har alltid varit inom konstvärlden och vill göra något åt den dåliga image som arabvärlden fick i media efter 9/11.

Marrakech Biennale var första året ett litet arrangemang kring ”The Wonderful fund” en konstsamling av 64 olika verk som Vanessa och ett antal vänner hade investerat i tillsammans i önskan om att stödja unga konstnärer och använda tillfället till att ge media chans att fokusera på mer positiva händelser i arabvärlden.

Inför februari 2012 kommer ett 40-tal unga konstnärer från hela världen till Marrakech. Varje konstnär kommer skapa och bygga sina alster på plats i samarbete med lokala hantverkare. Thêatre Royal kommer vara händelsernas centrum och omvandlas under 10 veckor till en plats för fantasi och kreativitet utan gränser!

Utställningen öppnar den 29 feb- 4 mars och konsten kan beses ända till 3 juni på Thêtre Royale.

Marrakech Biennale har även ett litterar- film- och musik program som främst kommer presenteras i form a visningar, debatter och framträdande i Riad el Fenn, Institut Francais, Konstnärs recidenset; Dar Al-Ma’mûn och många andra ställen runt om stan.

Kate Winslet (En säker kvalitetstämpel i allt hon företar sig!) är ett av de stora namnen som kommer hålla föredrag.

Själv kommer jag väl knappt hinna se ryggen av Kate Winslet då jag skall hålla reda på den stora staben volontärer, som hjälper vårt lilla team att ro detta gigantiska projekt i hamn. Men det blir nog bra iallafall!
Psst!
5 dagars biljett kostar ung 1000 sek och VIP biljett, (som är ett Sesam Öppna dig till middagar med konstnärerna och andra intressanta personligheter) för ca 3000 sek per person. Vi har fortfarande några rum kvar pa Riad Saba….

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *