Marrakech

Hammammmmmm!

I Marocko är lera i öronen och olja håret säkra tecken på att livet är så gött det kan bli!

Hammam liknar närmast ett Turkiskt Bad och har sina rötter i antiken. Än idag är hammam en viktig del av det marockanska livet. ”Lokal Hammam” är ocksâ en av de 3 grundläggande serviceinrättningarna, som man finner i varje stadskvarter och i varje liten by. Dessa är: Moskén, brödugnen och hammam.

Jag har själv aldrig varit på Turkiskt Bad men jag har förstått att trots likheter är det inte riktigt samma sak.
I Marrakech finns det 2 olika typer av hammam (lokal- och lyx-) och jag har under åren insett att varje enskild inrättning gör upplevelsen på sitt unika sätt. -Så man tröttnar aldrig på att gå på hammam!!

En traditionell hammam har tre rum med olika temperaturer. Liksom allt annat i Marocko görs det i lugn och ro och man kan stanna i timmar; skrubbas, masseras, göra hårinpackning av henna, lerinpackning och alla andra skönhetsbestyr. För den stora delen kvinnor är detta den enda stund man har för sig själv. Det är väl också därför man drar ut på besöket och ”packar in sig” med allt man kan komma på…

Kunskapen om örters bruk inom medicin och skönhet är än idag mycket levande och flera böcker har skrivits om traditionen kring denna kunskap i Marocko.


Jag glömmer aldrig när jag gick på hammam första gången! Det var på min 30 års dag. Vi var i min mans by och hälsade på familjen. Jag gick med svärsyster Miriam (som har 9 barn och är urtypen för ”omhändertagande kvinna”) och Dadda; då 90+ och transmästare (mqadma), som förtjänar sin egen bok! (Hon kunde berätta om sin barndom som slav och om tiden efter frigivningen. Hon föddes nämligen några år innan slaveriet avskaffades 1912.) Men det är som sagt en helt annan historia…

Det var en oförglömlig upplevelse-Sâ lângt i frân de västerländska gymens omklädningsrum du kan tänka dig i halvnaket tillstând!
Här rörde sig kvinnor av alla storlekar och âldrar i en total acceptans av varandras olikheter. Jag fick en tidlös känsla av att vara mitt i ledet av tusentals generationer kvinnor som vandrat pâ vâr jord.
I ett samhälle som är sâpass könssegregerat som Marocko blir hammam en mycket viktig plats för de kvinnorna som än lever enligt traditionell livstil vilket är lângt i frân alla. (Se blogginlägget: Kvinna i Marocko)

För hammams spelar också en viktig roll rent kulturellt och socialt. Inte förrän en kvinna gifter sig anses hon gå från flicka in i kvinnogemenskapen. I och med detta kan hon också delta de traditionellt kvinnliga bestyren som äktenskaps ”matchning”, planering av dop, omskärelser (endast för pojkar!) etc. -Många viktiga beslut tagits i hammams fuktbeslöjade rum!

I en lokal hammam behöver du inte boka plats och det är superbilligt kring max 50 spänn för full service. Det är bara att lokalisera ingången: En för män och en för kvinnor. (I mindre byar har man gemensam hammam. Men då är dagtid reserverat för kvinnor och kvällstid reserverat för män.)
På vägen dit införskaffar du: tofflor, matta eller liten pall (samtliga ting i plast!), beldi tvål och ”kisa” (grovstickad vante som man skrubbas med). Du tar även med dig badbyxor.

Visst är det spännande med lokala och ursprungliga hammams, men jag tycker nog att dessa etablissemang är mer av en kulturell upplevelse än det lyxtreat, som jag vill ha när jag tar mig tid till hammam. På lyxhammam behöver du heller inte ha med dig nâgot annat än ett par badbyxor. Badrock; tofflor, schampoo och alla traditionella attiraljer fâr du där. (Att köpa hink, plastmatta och en massa andra plastsaker är kanske inte riktigt vad du räknat med under dagarna i Marrakech…)

Så jag har de senaste åren tagit på min lott att utforska lyxiga spa’s- Det är ju ett tufft jobb, men någon måste ju göra det…

De senaste 10 åren har Marrakech fått ett stort antal lyxhammams där traditionella marockanska behandlingar som hammam blandas med alla sorters massager och skönhetsbehandlingar.
Hammamskrubb på denna typen kostar allt mellan 150 Dh-1000 Dh för ca 45 min.
Det är utan tvekan dyrare än de lokala hammams men definitivt en mer avslappnande upplevelse. Miljön är långt ifrån den sterila sjukhus miljö som ofta möter en på svenska spa även om massagen inte alltid är den djupgående ”swedish massage” som vi är bortskämda med.


Här går du tillsammans med den du bokat och man har ett litet hammamrum för sig själv. I vissa fall kan ni även ha massage och andra behandlingar tillsammans.

Marrakech bästa hammam förblir en hemlig adress som jag bevarar för gästerna pâ Riad Saba
och Marrakech Travel Company

Men pâ god andra plats kommer:
www.lesbainsdelalhambra-marrakech.com
www.hammamdelarose.ma

De bästa hammams är alltid fullbokade, sâ om du fâr din resa organiserad av mig eller bor pâ Riad Saba sâ hjälper jag dig att boka innan du anländer till Marrakech.

Oavsett vilken typ av hammam du väljer, sâ fâr du inte missa denna upplevelse om du nu tagit dig ända hit!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +5 (from 9 votes)

4 thoughts on “Hammammmmmm!

 1. Leila

  Vilken underbar blogg du har Maria!
  Jag har precis hittat den och kommer lusläsa den bättre för att hitta de tipsen som jag som Marrakech-bo inte hittat redan. Vi är ett par svenskmarockaner som startat en blogg med inrednings- och designinriktning med inspiration från Marocko. Vore kul att utveckla den möjligheten närmare tillsammans med dig. Kanske ett samarbete?
  Hursomhelst, tack för en mycket bra blogg med bra tips 🙂
  /Leila

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
 2. marrakechmaria Inläggsförfattare

  Tack Leila! Detsamma! Skulle vara roligt att ses…I Stockolm eller Marrakech. Lycka till med Oumnia!

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. sara

  Hej! Jag undrar om ni kan rekkomendera något enklare boende i marrakech. Mvh Sara, påväg till Marrakech

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *