Marrakech

I Fikontider

Liksom eskimåerna har 70 namn för snö, så har marockanerna….nåväl; ett antal namn för fikon. Nu har de allra första fikonen kommit på marknaden. Dessa första 20% av skörden kallas för Bakour. Resten av fikonen -Karmous- skördas i slutet av sommaren. (Jag hörde en gång för länge sedan att man även använder de omogna fikonen i matlagning, men det har jag inte fått verifierat igen-Vet du?)

fikon

fikon i spann


Om du är en riktig finsmakare så köper du inte de första fikonen på marknaden -Så simpelt! Nej, då går du upp i gryningen och plockar dem direkt från trädet-Så skall de ätas!
….Är du en enkel människa, som jag själv, får du nöja dig med att köpa dessa första dyrgripar för det hiskeliga priset av ca 30 sek/kg. Den senare skörden är däremot mycket billigare. Frukt som är i säsong kostar sällan mer än 10 kr/kg.

Fikon blir fort dåliga och är svåra att transportera. De håller endast 1-2 dagar i rumstemperatur. När man skördar dem är det bra att lägga dem direkt i kallt vatten, som på bilden, så att de inte står och ”soggar till sig”.

En av de få saker jag fortfarande kommer ihåg från gymnasiets latinlektioner är att fikonet var orsaken till att Romarna jämnade Kartago med marken under de Puniska krigen.

Enligt historien förde senatsmannen Cato den Äldre en envis kampanj om hotet från Kartago. Varenda tal i senaten avslutade han envist med ”…för övrigt anser jag att Kartago skall förstöras”
Det sägs att romarna kom till handling och verkligen bestämde att attackera Kartago, först efter det att Cato den Äldre tagit med sig ett fikon till Senaten. Han visade upp ett perfekt fikon och frågade Senaten var det kom i från. När han sade att det kom från Kartago bevisade han med ens hur nära Kartago låg Rom och hur stort hotet verkligen var.
Därefter jämnades Kartago med marken. -Härligt med onyttigt vetande!

Fikonträden är ett av de få träd i Marocko som tappar löven på vintern. De är vackra året runt men på vintern visar de sin släta gråvita stam, som ser så frestande ut att smeka. De växer vilt i väggrenarna över hela Marocko, som ett generöst inslag av naturens välvilja.
De är släkt med Mullbärsträdet som det också finns gott om i Marocko och även med Banyan trädet, ett annat av mina favoritträd, som däremot inte växer här.
Det finns över 700 sorters fikon och de har odlats i över 5000 år. Det är en gammal symbol för välstånd och fruktbarhet.

Bästa sätten att njuta av fikon hittar jag i den vackra kokboken ”Kärlek, oliver och timjan” av duktiga Anna & Fanny Bergenström:
-Skär fikonen i tunna skivor. Skiva mozzarella ost på samma sätt och varva sedan ost och fikon på ett fat. Ringla över lite god olivolja, salta, peppra svartpeppar ur kvarnen. Toppa gärna med lite myntablad.

-Du kan också skära dem i vackra klyftor, droppa lite olivolja och balsam vinäger över dem. Salta & peppra. Dekorera med små blad av Timjan eller Oregano ( vilket man repar i trädgården i Marrakech) Servera med svarta oliver, fetaost och bröd. Ett glas vitt vin-icke att förglömma!

Mmmm, så sugen jag blir! Måste köpa mer fikon på studs!
See you!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 4 votes)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *