Marrakech

Surfa i Marocko

Jag fattar inte att jag inte provade det tidigare?! Till och med JAG kan ju! ….Nåväl, mina förväntningar på min surfkapacitet var ju i förvisso i ankelnivå, men ändå. Roligt var det!

fotnot: Detta är INTE jag! ..... Wishful thinking

fotnot: Detta är alltså INTE jag! ..... Wishful thinking


Marrakech ligger inte vid havet. Nej, men 2,5 timmes färd västerut så finner du en av de absolut mysigaste städerna i hela Marocko ( även omnämnd i blogginläggen: ”Om gnawas och festivalen i Essaouira” och ”Hos fiskmånglaren i Essaouira”)

Essaouira, även kallad ”Wind city Africa”, funkar bra som en dagsutflykt eller allra helst med en övernattning. Det är något som jag hjälper hugade resenärer att organisera genom Marrakech Travel Company

Nu inser jag att vad man absolut inte får missa är att leka ett par timmar i vågorna. Även om du åker över dagen och aldrig surfat förr, så är det faktiskt värt att ta 2 timmars kurs. -Jag lovar, har du bara muskler nog att följa instruktionerna till pricka-så står du upp på brädan inom två timmar! Otroligt!

Åsnor, dromedarer och brädor samsas på stranden

Åsnor, dromedarer och brädor samsas på stranden

Min enda tidigare kontakt med någon form av bräda på vatten var en windsurfing lektion långt borta på 80-talet. Jag har sällan känt mig så töntig och klumpig som när jag stod med det tunga seglet hängande och rumpan i luften, medan jag förgäves försökte få segel och rumpa att närma sig varandra till en mer värdig position.
Nu kan det ju vara så att hämningarna lossat något de senaste tjugo åren…men ”riktig surf”- Det var jätteroligt! På direkten!

Ett annat bonus är att man ändå känner sig ändå lite cool. Iallafall innan man kommit i vattnet, när man lojt bär ner sin bräda iklädd våtdräkten.

De känner sig nog ganska coola, eller hur?

De känner sig nog ganska coola, eller hur?

Sen är ju utsikten helt fantastisk! Och då tänker jag inte på Purpuröarna som ligger precis utanför Essaoruia utan snarare på de ”riktiga” surfarna; brunbrända med solblekta dreads och seniga muskler. -Såna muskler vill jag också ha! …på mig själv alltså.

Well, trots detta kunde jag faktiskt koncentrera mig på vad surfläraren sade. Och det gäller att lyssna för; följer du intruktionerna så står du upp! Inom två timmar. Easy, peasy,lemonsqeezy, som min dotter uttryckte det.
Den läckre surfläraren berättade att han hade däremot spenderat varje dag i två månader för att på egen hand komma på tekniken med att stå upp. Antingen är det kämparanda… eller så har man absolut inget annat för sig.

Lyssna uppmärksamt! Dräggla inte!

Lyssna uppmärksamt! Dräggla inte!

Nu är jag så exalterad att jag kanske glömde nämna att jag stod upp 2 gånger av kanske 15 försök. I ca 2 sekunder vardera-eller var det totalt? Men ändå, har man bara låga förväntningar och därtill inga större krav på resultat, så är det som en fokuserad lek.

Kan du tro att lille killen aldrig surfat förr?

För de 9 åriga tjejerna gick det jättebra och de stod upp både längre och oftare än jag själv lyckades. Så även om jag kanske kom på det här med surf lite väl sent, så är jag glad att min dotter börjat i tid! För dem var det verkligen bara en lek!

Pris för en 2 timmars surflektion börjar på ca 300 kronor person. Som sagt kan jag hjälpa dig organisera antingen dagstur eller flerdagstur med boende i valfri priskategori. Andra bra orter för surfning i Marocko är Sidi Kaouki strax utanför Essaouira, Taghazout som ligger söder om Essaouira på väg mot Agadir och så förstås Mirleft söder om Agadir, som jag hoppas kunna skriva om i slutet av sommaren.

Man kan surfa året runt i Marocko, men högsäsongen är sommartid. Det är också den perioden man helst spenderar vid kusten och i vattnet om man råkar vara i Marocko. Marockanska kusten kan vara ganska kall, fuktig och blåsig vintertid. Fast det beror ju på vad man jämför med förstås….

Oväntade sviter av surfandet var bränd underläpp och en väldigt öm vänstertå. Mindre oväntade mén ( så måste man ju stava det annars blir uttalet fel?) var träningsvärk i axlarna. NU borde jag ligga i hårdträning med snabba böjningar av vänstertån och armhävningar för att ge mig på det hela i slutet av sommaren igen. Men det är väl ärligt talat lite si och så med den saken. Därför står Kitesurfing på menyn för min del! Har en känsla av att det handlar mer om teknik & armstyrka än styrka & vighet. Men det hoppas jag kunna rapportera om snart!

Tydligen krävs det ca 10 intensiva dagar för att få tekniken till Kitesurfing. Men sen kan man det. Surfing däremot står du upp inom den första lektionen, men sen får du spendera resten av livet att få in snitsen. Säger surfexperten, dvs signerad.

Kolla in den här lilla filmen, visst blir man lite sugen, eller?Surf Marocko

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 4 votes)

2 thoughts on “Surfa i Marocko

 1. Alexandra

  Hej Maria!
  Jag planerar en surfresa till Marocko i slutet av året! Min tanke var att boka en vecka surf & yoga där boende mat osv ingår. Har du tips på någon bra?
  Eller tror du att det är bättre att bara boka in surf kurser & fixa mat och boende på egen hand?
  Dock vill jag ju ha gemenskapen som blir på ett camp eftersom jag reser ensam.
  Tacksam för alla tips!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. marrakechmaria Inläggsförfattare

  Hej Alexandra

  Har inga tips på någon kurs resa men du kan fixa det på plats också.
  Taghazout är ”the place” för surfare i Marocko. Även om du åker ensam så kommmer du hitta likasinnnade här.
  Det finns surflärare i Essaouira eller gulliga Sidi Kaouki precis norr om Essaouira.
  Ocean Vagabond kanske har kurser för grupper, de finns både i Essaooruia och längre söderut vid Saharakusten.

  ha det så roligt1

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *