Marrakech

Kamelens förträffligheter

Nu kan jag inte hålla mig längre ! Jag måste skriva av mig om detta fantastiska djur!

Kameler på väg till jobbet en helt vanlig morgon

Kameler på väg till jobbet en helt vanlig morgon


Det finns gott om dromderader i Marocko och på väg in till stan så passerar jag varje dag ”kamelkillarna”. Jag ser det som en av mina arbetsförmåner att dagligen få följa dessa fantastiska djur året runt: Från parningen -Till nästa vår då de urgulliga kamelfölen förvirrat börjar skutta runt på sina långa ben.

En sak kommer vi överens om först: kameler har två pucklar. Dromedaren, som vi har i Marocko har en styck puckel. De är förstås nära släkt och är båda kusiner med lama och alpackan. Men bli inte förvirrad om jag omväxlande skriver ”kamel” istället för ”dromedar”, för som så mycket på marockanska, så är det inte så kinkigt…. Ordet kamel kommer förövrigt från arabiskan Al jamal.

De ser ju ganska högfärdiga ut när de skrider fram med sitt högburna huvud och halvslutna vackra ögen. Det finns en orsak till denna arroganta hållning: Det sägs finnas 100 attribut för Allah. Vi människor kan 99 av dessa ord för Allah (och oftast används dessa som muslimska förnam). Men det är endast kamelen som vet de 100:de namnet för Allah och har därför en ganska överlägsen attityd.

En religiös kamelprocession utanför kontorsfönstret

En religiös kamelprocession utanför kontorsfönstret

Kamelens Historia
Jag har märkt att det finns olika versioner av kamelens historia, vissa säger att de var större förr, men jag har anammat följande version:

Kamelen kommer inte från Afrika ursprungligen utan uppkom i dagens USA ( av alla ställen) för ca 20 000 år sedan. Då var den endast 1 meter hög och vandrade över Bering sund till Asien och kom sedan till Afrika med Perserna för ca 2500 år sedan. Idag finns det inga vilda dromedarer , förutom i Australien där de är är ättlingar till förrymda bruksdjur.
I Marocko och alla länder kring det vidsträckta Sahara så är dromedaren ett högt värderat husdjur Utan denna hade kontakten med det inre Afrika och därmed karavanhandeln varit omöjlig. Tack vare dromedarerna kunde man redan för tusentals år sedan resa genom öknen: Utvidga imperier, utveckla oasregionerna och senare, göra pilgrimsresan till Mekka.

På många sätt har kameler och dromedarer blivit en betydande referenspunkt för ökenfolken: Distanser, vikter, sociala relationer refereras ofta till kamelen. Även i den högt utvecklade arabiska poesin har den sin plats och då som synonym till ”älskling”. Så du skall inte ta illa vid dig om någon kallar dig för kamel….

Idag finns det ung 70 000 kameler i Marocko. De flesta används inom turismen och till viss mån inom jordbruket. Nere i södern kan man ibland se träplogar dras av t ex en dromederar och en lite åsna… bonden själv som går bakom kan mycket väl samtidigt tala i mobiltelefon med sin kusin i Paris.
Kamelparkering i Essaouira
Den kan bära upp till 400 kg under kortare etapper men normalbördan för längre transporter ligger på strax över 120 kg.

Fysiska Fantastikos
Kamelen är det största däggdjuret som lever i öknen och den har adapterat sig på ett suveränt sätt till de tuffa livsvillkoren i Sahara området.

-Dess breda platta fötter har tjocka sulor som skyddar mot markens hetta ( och som inte heller trampar ned den känsliga undervegetationen.)

-Kamelen konkurrer heller inte om maten i öknen då de föredrar att äta från buskar och träd och kan med sin abila nos undvika taggar vilket ökenväxter ofta är utrustade med. De kan även äta salthaltiga växter och dricka saltvatten.

-De har långa ögonfransar som skyddar mot sanden och de kan stänga näsborrarna helt vid sandstorm.

sötnos!

sötnos!

-Nosmembranet är 100 gånger större än människan och kan därför suga upp varje droppe fukt den andas in. De kan klara sig utan att dricka i 2 hela veckor och klara sig i flera månader på vätska som kommer från vad de äter.

-Puckeln kan lagra 15 kg fett som används i tuffa tider.

– Men när den väl dricker så kan den dra i sig hela 120 liter på en gång! Kamelen har nämligen avlånga blodkroppar, istället för runda som de flesta däggdjur. Om vi, med runda blodkroppar, skulle sätta i oss så mycket vatten, skulle blodkropparna sprängas, men kameldjurens avlånga blodkroppar fungerar lite som tvättsvampar.

Det mest extraordinära med detta fantastiska djur är ändå dess kylaggregat. Jag har läst att när kroppstemperaturen börjar komma upp i farofyllda grader, så sätts ett separat kylsystem igång i kamelens huvud som fokuserar på att hålla huvudet kallt, så att säga.

Karavan

Karavan

Saharavandring
Under de Saharavandringar vi organiserar så har vi alltid dromedarer med oss. De bär packningen, maten, vattnet och vi brukar även ha någon dromedar att rida på.

När man vandrar bredvid kamelerna genom Sahara, så lär de dig att vandra på ett ekonomiskt och avslappnat sätt, timme efter timme. Jag noterade snabbt att kamelförarna i sina simpla ”pissetofflor” liksom kamelerna; slängde fram fötterna med framkjutna höfter. Provade själva och fick en väldigt vägvinnande gång. –Är det det som kallas ”The Afghan walk” tro?

Jag hade en gång en grupp som aboslut ville ha en kamel var för att kunna rida hela tiden. Det är inget jag rekommenderar. – Det slutade med att de ägnade kvällarna åt att smörja in sina sårig rumpor. Därefter lade jag till cykelbyxor på packlistan inför Sahara vandringar .

Men kameler är sköna att rida på (just don’t overdo it!) Eftersom de går i passgång så gungar man fram på ett sätt som liksom masserar ryggradens kotor. Det är så avslappnande att en av mina vänners dotter somnade… och trillade av.

Jag vill framhålla att jag endast är en nyfiken lekman. De fakta jag emellanåt presenterar om djur och natur här i bloggen kommer från information som jag delvis samlat från diverse böcker på Lunds stadsbibliotek inför TEMA guidningar. Dels sådant som jag fått höra av marockaner jag kommit att språka med. Om du är expert på kameler eller vad det nu är och tycker att något är felaktigt, så får du gärna höra av dig!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)

2 reaktion på “Kamelens förträffligheter

 1. Joanna

  Hej maria!
  Vilken fin blogg och hemsida du har! Har läst din blogg ett tag nu (sedan vi bestämde oss för att testflytta hit till marrakesh) och följer dem! tack för en kanonbra blogg!

  Jag udnrar om du kanske skulle vilja vara vänlig och rekommendera mig en bra läkare samt en bra barnläkare? Gärna som man kan prata engelska med, mestadels min man som sköter snacket på arabiska annars, men läkare vill man ju helst kunna prata med själv hehe.

  mvh
  joanna

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. marrakechmaria Inläggsförfattare

  Hej Joanna,

  Ursäkta sent svar. Tyvärr vet jag ingen engelsktalande läkare. Men Dr Samir är bra (om man vill försöka undvika antibiotika för allt från stukade tummar till magont)
  Hans nummer är 066 1233227
  Blir nyfiken på er. Du är välkommen att kontakta mig på 0662 839 829 eller info@mtravel.se

  Vänligen
  Maria

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *