Marrakech

Le Bon

Du vet hur det är när man anländer till en ny stad. Den första tiden går åt att försöka hitta sina stamställen, matbutiker, kaféer och andra små fotfästen som man kan starta sitt nya liv och bygga upp kontaktnätet utifrån.
Efter att ha hittat tak över huvudet så gäller det att skapa sig in illusion om att ”höra till”. Och när man initialt inte känner en själ där man bor, så är det ju trevligt om det i alla fall finns några att hälsa på; en servitör som vet hur man vill ha sitt kaffe; en bartender som vet vilket vin man gillar…

Marrakech-flytten var däremot annorlunda. Barerna var då, mest befolkade av män i skritstrecksrandiga kostymer, högklackade prostituerade och turister. Inga av dessa kategorier kändes särskilt lockande att sälla sig till.

De senaste 8 åren (?) har detta ändrat sig drastiskt, men samtidigt har det poppat upp så otroligt mycket roliga restauranger, lounger och barer att det har varit svårt nog att hinna med att prova alla nya ställen och än mindre hinna bli stammis någonstans. Men nu -en massa år senare- tror jag faktiskt att ”min” restaurang har kommit till Marrakech!

De senaste månaderna har det tillkommit tre nya stjärnor på Marrakech natthimmel, som alla pratar om. Två av dem har jag just skrivit om i Marrakech specialen, som kommer ut i METRO 12 feb, men min personliga favorit är utan tvekan Le Bon Marché …eller ”Le Bon” som man lite nonchalant säger.

Det blev kärlek vid första besöket.
Vad som slog mig mest var de som driver stället-den helfranska trion bestående av Jérémy, köksmästaren samt deras maître d’hôte ( vars namn jag tar reda på nästa gång) är väldigt närvarande. Jérémy är före detta dj och står för musiken -som är helt suverän! Samtidigt hålles volymen ändå på konversations nivå, vilket är ovanligt i Marrakech och förmodligen i Marocko. (Här anses nämligen högsta volym första och sista ingrediensen för att få igång kvällen)

Det faktum att ena delägaren också är köksmästaren är ett smart drag för fortsatt hög kvalitet på maten. Det vanligaste problemet bland restaurangerna i Marrakech är att när man väl etablerat sig så sticker köksmästare och ibland undrar man om inte städerskan tagit över vid grytorna…

När gäster på Riad Saba ber om tips på restauranger brukar jag alltid tillägga att jag kan rekommendera atmosfär och inredning med inte kvalitén på maten.

Fast i Le Bons fall verkar det som det finns en chans att kvalitén kan hålla sig både hög och jämn.

Och så den speedade men trevliga fransmannen som verkar vara hovmästare, husmusiker, huskomiker och som varje gång har lyckats fixa ett bra bord till oss trots att det varit fullbokat. Denna trio gör är utgör själen i denna trevligt inredda restaurang med vuxen publik och mycket central adress.

Le Bon bar

Le Bon bar


Maten då? Den är bra. Ingen gastronomiskt världsrekord, men roliga rätter som Tagliatelli med chorizo och calamare eller Le Bons hamburgare med foie gras (foie gras verkar vara en favorit ingrediens i många av rätterna)
Maten är absolut bra nog för att inge stor lust att komma tillbaka och vidare utforska den välfyllda menyn!
…Och nu glömde jag nästan det viktigaste. Le Bon har som målsättning att skapa Marrakech bästa vinkällare och sälja riktigt bra franska viner och champagner till korrekta priser. Det tycker vi också om!

Le Bon Marché
34, Rue de la Liberté, Guéliz kvarteren
Tel: 0524 43 31 43 (Boka bord i förväg!)
Det är öppet för lunch men än så länge är det definitivt ett kvällställe.

Spontandans vid baren är nog det enda som saknas, fast det kanske kommer….

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)

2 thoughts on “Le Bon

  1. Linda

    Hej, vi ska till Marrakech i juni och undrar om man kan få lov att äta hos er på Riad Saba(3 rätters) en kväll. Har tyvärr redan bokat annat boende. När ska vi isåfall boka det och vad kostar det?

    Mvh Linda och Malin

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Pingback: love it


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *