Marrakech

Henna

Finns det någon mer typiskt marockansk planta än Henna? Möjligen mynta…eller kif, då.

För mig var mötet med henna en av de starkaste upplevelserna när jag kom till Marocko. Under de första resorna tillbringade jag oändliga timmar med att lära mig blanda och måla henna. De som senare blev min dotters kusiner; Wafa, Hannan var mina tålmodiga lärare. Och när jag kom hem till Sverige var jag nog bland de allra första att ge kurser i hennatatuering…

Allt det är är ett par år sedan nu och alla dessa minnen kom till mig när jag häromdagen besökte Henna Café (Klicka på länken så får du en trevlig introduktion om henna av en engelsk speakerröst.

Henna Café är ett litet kulturhus där man kan få en henna målning, lära sig marockanska eller engelska, käka lunch eller bara hänga med de engelsktalande marockanska ungdomarna som jobbar här. Stämningen är på något sätt så ursprungligt ”Marrakchi”, så som det var förr -innan Marrakech blev så ”hippt” och ett av de få ställena där den enkla hippistämningen fortfarande regerar ostört….

Slink in på Henna Café efter shopping hos grannen Mustapha Blaoui!

Slink in på Henna Café efter shopping hos grannen Mustapha Blaoui!


Taket-rätta stället för en henna session!

Taket-rätta stället för en henna session!


Om du vill komma i kontakt med henna under din Marockovistelse så rekommenderar jag att du tar dig till Henna Café. Undvik för all del kvinnorna på det stora gycklartorget som ofta ganska aggressivt prackar på förbipasserande henna målningar!
…..Och för allt i världen: Låt ALDRIG någon måla den sk ”svarta hennan” på dig eller någon kär. Den är gjord av farliga kemikalier som kan ge ärr för livet! Naturlig henna kommer endast i en färg: Det är en mörkgrön massa som ger en orangeröd färg på huden eller i håret.

Din upplevelse kommer bli tusen gånger bättre om du gör det på riktigt som de gör på Henna café eller om du har turen att träffa en marockansk flicka bjuder hem dig på henna målning.(Tänk på att allt är ett utbyte och även om människor ofta säger att de inte vill ha något för besväret så skall man alltid se till att betala lite på ett eller annat sätt.)

Privat henna session på Riad Saba

Privat henna session på Riad Saba

Om du bor hos oss på Riad Saba så hjälper vi gärna dig att ordna en privat henna seans som ger dig den autentiska marockanska henna upplevelsen!

Det tar tid, att blanda, måla och framförallt att torka hennan! Helst skall den kletiga mörkgröna massan (som ger den vackra orangea färgen) vara på i minst 6 timmar….Tid är å andra sidan det marockanska kvinnor verkar ha ett överflöd av mellan hushållsysslorna, så att vänta på att hennan skulle torka i 6 timmar, var alldeles naturligt. (För mig var det däremot svåraste i kulturschocken; att hålla sig inomhus så mycket. Jag fullkomligt klättrade på väggarna…) Men som belöning sitter sedan hennatatueringen i upp till två veckor.

För att den mörkgröna massan inte skall torka och flagna innan den gett färg åt huden, så dabbar man målningen då och då med en en ”dressing” gjord av bland annat citronjuice och vitlök.

Traditionen att måla sig med henna finns i ett 30-tal länder världen över och här anses Henna ha magiska och beskyddande egenskaper. Om man köpt en ko eller häst, så målar man gärna lite henna i pannluggen på djuret för att de ska få ”Baraka”.

Äldre kvinnor använder hennan mer för dess magiska, medicinska och kylande egenskaper. -De skippar oftast de intrikata mönstren och kletar helt sonika handflator och fotsulor med henna. Just på handflatan och fotsulan får hennan en mörkare nyans och håller sig av någon anledning längre än på andra kroppsdelar

När kvinnor skall på fest eller resa och hälsa på släkten (enda orsaken till resa för flertalet marockaner) så är det viktigt att ha dekorerade händer och fötter.

Hennans medicinska egenskaper är kända sedan antiken och kan användas som på sår för att stoppa blodflödet
Det är också antiseptiskt, bra mot svamp och andra hudåkommor, det har en kylande effekt och är tydligen bra mot lepra…(Så bra! Nu slipper jag tappa fingrar och tår här och var!)

Lawsonia Inermis

Lawsonia Inermis


Henna är en buske som växer i öken regioner. För att måla med den, krossar man bladen i en mortel och blandar dem med bla te. Det finns endast henna som ger en orange färg. Den så kallade ”svarta hennan” är helt syntetisk och jättefarlig för hyn!

-Se hur ”marockansk” du kan vara: Hur många timmar klarar du hålla kvar den mörkgröna hennamassan innan du nyfiket (läs: irriterat) drar av den?

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *