Marrakech

Ridning i Marocko

Jag har varit lite lat med bloggande senaste tiden….Men jag har blivit förälskad! Har funnit en ny-gammal passion!
(Jag vågar knappt ge mig in på ämnet här på bloggen för jag är medveten om att jag ingått i en sorts symbios med objektet för min passion) ….Jag har skaffat häst!

förstår du hur svårt jag har att slita mig?

förstår du hur svårt jag har att slita mig?


Gäsp! Tänkte nu ett stort antal läsare….Men läs en annan blogg så länge medan jag berättar lite om hästar och ridning i Marocko för de 500 000 svenskar som faktiskt håller på med det.

Även om jag spenderade större delen av barndomen och tonåren till häst, djupt inne de skånska skogarna ( jo, de finns faktiskt!) så tog det mig ända till förra året tills det slog mig att man faktiskt kan rida i Marrakech!

1978? One leg in each corner....väldigt seriös!

1978? One leg in each corner....väldigt seriös!

Hästar finns det förvisso gott om i Marocko och marockaner ser sig som ett hästfolk. Hästarna används än idag i jordbruk och som transportmedel samt ”sportgrenen”: Tborida (eller Fantasia)som är en viktigt del av den Marockanska kulturen.

Tborida är som en krigsdans i till häst. Tborida skulle kunna ta många spaltmeter och förtjänar väl en hel blogg, men för att snabbt ge en idé har jag hittat en kort filmsnutt: Tbourida
…Eftersom det mest är den här typen av ridning man ser i Marocko så kanske det inte är så konstigt att jag inte tog upp det hela tidigare….

Men det senaste året har jag upptäckt att ridsporten som vi känner den, faktiskt existerar i Marocko! En helt ny sida av Marocko har öppnat sig för mig, med otaliga klubbar, tävlingar och riktigt bra tränare!

Marocko har de senaste 30 åren haft lite svårt att hävda sig på den internationella arenan. Men det känns nog som sporten har fått sig en liten kick de senaste åren. Under OS i London deltog för första gången i historien en marockansk ryttare i dressyr.

På hopparenorna i Europa så ser man ofta Marockos stjärnryttare Abdelkebir Quaddar göra riktigt bra ifrån sig.

Abdelkebir Quaddar

Abdelkebir Quaddar

Vi har t om en Marockansk hästras som började produceras för 35 år sen: den Marockanska sporthästen ”Selle Marocaine” (Marockanskt halvblod) Denna ras är framtagen av Marockanska ryttarfederationen med målet att få fram bra hopphästar. De är i allmänhet ganska kralliga och kring 165cm, jättefina! I jakt på häst prov-red jag några på stuteriet. Det var ordentligt med krut i dem!-vill jag lova…Lite väl mycket, så det bidde ingen Selle Marocaine för min del.

Den allra vanligaste och mest kända Marockanska rasen är däremot Arabe-Barbe (uttalas inte ”Rabarber” men nästan) Denna mycket trevliga ras är en korsning mellan Araben och Berberhästen. Dessa används bla i Tborida. En vacker, lättfödd och trevlig ras! I Tborida används endast Arabe-Barbe hingstar.

Marockanska Ryttarfederationen anordnar tävlingar i banhoppning, dressyr, distansritt och så Tborida.
Banhoppning är den största sporten och man har t om internationella tävlingar i Norra Marocko under tre veckor i juni/juli varje år.

Dressyr har tyvärr inte vunnit så mycket mark än, men det finns tävlingar under hela vinterhalvåret i norra Marocko. Tack var min nya och mycket goda vän, Susanne som hållit på med dressyr i Marocko i många många år, så har jag haft ynnesten att få glida in i den lilla trevliga gruppen som Marockos dressyrryttare utgör. Liksom under marockanska hopptävlingar så finns det så få ryttare att man under tävling ser samma ryttare på flera hästar rida ibland hur många gånger som helst. Jag läste någonstans att det finns 500 tävlingsryttare registerade i Marocko, så då gäller det nästan att sätta på sig lösskägg och peruk för att det ska bli lite variation under tävlingarna….

Och så kan man tävla i Distansritt och så givetvis Tborida!
Tyvärr finns inte Fälttävlan som tävlingsgren och Hubertus jakt är kanske något man skulle införa i Marrakech, bland Palmer och genom olivlundar…

Om du kommer till Marocko på semester och vill rida, så finns det gott om möjligheter! Bara kring Marrakech har vi hela 12 stall och de flesta erbjuder uteritter. Man kan också ta lektioner -men det sker ju på franska.

Om du åker till Essaouira kan du kontakta Ranch de Diabat.
Hästarna som uthyres för uteritter kommer inte ge dig ditt livs ryttarupplevelse, men det är ett trevligt sätt att uppleva den marockanska naturen och den 3 timmars ritten längs havet som vi tog var väldigt trevlig.

Finns det något bättre på denna jord, så säg?

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *