Marrakech

Ett konstnärshem

För 17 år sedan köpte en man 10 hektar stenöken med en lerhydda som enda byggnad, strax utanför Marrakech. Familjen tyckte han var lite smått galen men platsen påminde mannen om hans barndoms Spanien.

Marken stod orörd under några år till hans konstnärs-son frågade om han inte kunde börja bygga något.
Pappan, som leder Frankrikes största medie företag Vivendi, stod för pengarna och sonen, Jean-Francois Fourtou som är en världskänd konstnär fick fria händer att leka och skapa.

Idag, 12 år efter han började bygga här i Marrakech, fick jag ynnesten att komma innanför de höga murarna som omger domänen på 10 hektar. Jag kan inte tänka mig ett mer inspirerande eller upplyftande sätt att använda denna mark på! Fourtous konst är lekfull, tillåtande, provocerande och interaktiv!

När du kommit innanför portarna (och lyckats övertala vakten om att du är välkommen) om du inte redan snubblat över kalkonerna som fritt strövar i trädgården, så är det första du ser en gigantisk get på ca 3 meter som står vid poolen. Hon vänder rumpan mot dörren och bligar på dig som om hon vill säga ” Vad gör du här vid min pool, ser du inte att jag dricker”

I huvudbyggnaden finner du matsal och salong i ultramodern stil. Över matsalsbordet står en giraff staty i naturlig storlek som gracilt böjer sin långa hals över matborden. Känslan att gå under och mellan benen på giraffen för att komma ut på terrassen är….obeskrivligt mysig! Det är något jag skulle vilja göra varje dag!

Villan är privat men kan hyras (till ett ganska häftigt pris om du är ensam om att betala kalaset) för privata tillställningar. 80% av dessa inkomster går till att hjälpa föräldralösa barn i Marrakech. Man har en heltidsanställd kvinna som bla gör konstworkshops på ett lokalt barnhem. Men hennes viktigaste uppgift är att använda pengarna till att hjälpa flickorna att komma vidare, att skapa ett liv utanför barnhemmet när de börjar bli vuxna.

Vi var ett gäng på 5 kvinnor som hade ynnesten att få spendera några dygn i denna underbara oas.

Vissa delar av hemmet är byggt i mer traditionell Marockansk stil men bakom varje hörn väntar humoristiska konstinslag. Som en helt oväntad snabel som sträcks ut genom ett dörrhål- Gömmer sig verkligen en elefant i innergården??

I den stora parken som omger villan kan man gå på upptäcksfärd. Här kan man besöka en jättes hem. Jean Francois spenderade långa perioder hos sina farföräldrar och detta verk är i åminnelse av barndomen.

All hans konst är lekfull och interaktiv. I jättens hus kan du krypa upp i den gigantiska sängen; kravla upp på den stora höga stolen och skriva med den gigantiska pennan…

….eller försöka vattna blommorna utanför huset med den jättestora vattenkannan.

Ströva vidare genom parken och du finner ett uppochnervänt hus i naturlig storlek. Bara det är ju en ganska galen idé!

…Men Monsieur Fourtou har inte stannat här! Nej, han har inrett hela huset OCH man kan gå in i det och besöka allt från kök och badrum till sovrum och vardagsrum på andra våningen!

På ovanstående bild står jag alltså i köks-taket och försöker dricka från flaskan på det dukade bordet som hänger upp och ner….eller är det jag som fastnat i taket? Drack jag verkligen så mycket??

Upplevelsen ger en underbar känsla av lekfullhet som verkligen vänder upp och ner på allt. Det svåraste var att gå upp för stegen i det uppochnedvända huset och väldigt sneda huset. Väl ute igen fick man sätta sig ner en stund för att få sinnena på plats.

Domänen har massor av plats för både samvaro och ensamhet, den inbjuder till både kontemplation och lekfullhet. Hela stället genomsyras av elegans och knäpphet -Allt i lagom doser.
Vid poolen står ett stort tält som kan användas för drink, middag eller varför inte vild dans?
Som sagt, Om du verkligen vill slå på stort så kan man hyra hela stället. Kombinationen av denna outsägliga elegans tillsammans med konstens lekfullhet gör att det är en plats som känns väldigt välkommnande och som får dig att känna dig hemma mycket snabbt. Jag kan inte tänka mig en vackrare, mysigare och mer upplyftande plats att samla mina nära och kära för några dagars festligheter! ….Om jag hade pengarna.

Pax för Yasmina sviten!

Här finns 10 gästrum som kan ta max 20 personer.
Priset per natt för hela rasket är (med dagens växelkurs) ca 25 000SEK/natten. Om man delar på notan så blir det 1250SEK/natt. Faktiskt helt ok för detta otroliga ställe.
Om du vill ha mer information är du välkommen att kontakta mig på www.mtravel.se

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *