Marrakech

Graffiti bland bönder

Fotojobbet med Gudrun Sjödèn (blogg från September 2014) inspirerade mig att scouta lite fler häftiga ställen för framtida events och fotojobb.

Efter att ha fått nys om ett häftigt konstresidens utanför Marrakech och efter lite rotande på internet, så tog vi bilen och körde ut Marockos jordbrukslandskap. Vi var inte riktigt säkra på var det låg, men när helt plötsligt graffiti av internationell klass dyker upp på murar längs vägen, så anar vi att vi närmar oss!

Bakom en mur taggad med gigantisk graffiti ligger en privat konstinstitution för modern och kontemporär konst, med mycket fokus på Street art. Målet är att hjälpa konstnärer från framför allt Ryssland, Afrika, Syd Amerika och Asien med ett långsiktigt perspektiv. En komité utvärderar och väljer vilka konstnärer man bjuder in och satsar långsiktigt på.

När vi besökte konstnärsresidenset så bodde här 4 konstnärer. Bland andra Kouka som är en street artist med Fransk-Afrikansk bakgrund och sonson till konstnären Francis Gruber. Jag blev helt förälskad i hans ”Bantu krigare” målade på träplank som först brännes.

Några andra av de konstnärerna residenset tagit under sina vingar är Graffitikvartetten Tats Cru från New York
Tats Cru är en grupp Bronx etablerade graffiti artister som blivit väldigt etablerade och bla har representerat New York på The Smithsonian.

En annan artist som kommer hit regelbundet är Heindrik Beikirch, en tysk konstnär vars monokroma porträtt av anonyma människor med en otrolig aura, kan bli upp till 60 meter höga!

När vi var på besök så var Vitaly Rusakov i full arbete i ateljén. Vitaly är en ”stamgäst” på konstnärsresidenset och en av de drivande figurerna här. Det Vitaly arbetade på idag såg ut att baseras på Andy Warhols bildspråk.
Annars är hans bildspråk ofta kring kommunism, politik och frihet. Hans färganvändning är kraftfull och hans design är modiga. Hans arbete återfinns på väggar genom hela Ryssland.

Ägaren är av konstnärsresidenset är (förmodligen) en mycket rik Schweizare som har haft en fot i Marocko i hela 40 år. För 10 år sedan köpte han biten land ca 45 min utanför Marrakech och sedan 4 år har det blivit hem för en konststiftelse. Hit kommer konstnärer och bor i några veckor i taget. Tanken är att ge unga och ofta oupptäckta konstnärer tid och ro att skapa konst som därefter säljes här eller på gallerier runt om i världen.

Man öppnar upp residenset för väl valda”Photo shoots” och även för middagar eller andra events, såvida man känner att de har en naturlig koppling till konsten och verksamheten. Om du är nyfiken så kan jag se vad jag kan göra.

Varje konstnär lämnar en ”tag” eller målar en vägg någonstans i den stora trädgården och även på muren som omgärdar residenset. Resultatet har blivit en underbar kombination av super-urban konst, mitt på i Marockanska landsbygden, omgärdat av typiska jordbruksbyar byggda av traditionella lerhus.

Jag märker att allt fler av mina blogginlägg handlar om konst i Marrakech. Men modern konst i olika former är mycket i fokus nu. En bidragande orsak är säkert att Kung Mohamed VI har ett stort intresse i modern konst. Det har bland annat bidragit till ett alldeles nyöppnat museum för modern konst i Rabat.

Även internationellt, så ligger konst i Marocko i fokus. Det fantastiska kulturhuset Institut du Monde Arabe i Paris, har fram till 25 januari 2015 en utställning av Modern konst i Marocko. Samtidigt som Louvrens utställning om medeltida Marockansk konst (fram till 19 Januari 2015)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *