Marrakech

Butikfavoriter

Efter många år i Marrakech så måste jag erkänna att det som får mig att stanna och aldrig tröttna på staden, är dess kapacitet att inte bara anpassa sig utan framförallt förskönas av det ständiga mötet mellan det typiskt Marockanska och de kreativa människor från hela världen som lockas hit. -Kanske har det alltid varit Marrakech styrka? -Kanske är det just denna kapacitet som gör staden magisk i snart tusen år? Det tre butikerna i denna blogg får symbolisera, i alla fall, en liten del av skörden från dessa otaliga kreativa möten mellan internationella designer och marockanska hantverkare

Efter ett antal rundor i souken de senaste 16 åren, så kan man liksom utbudet (även om det är överväldigande) Nuförtiden krävs det lite mer för att få ha-begäret väckt. Då är det trevligt att det poppar upp alltfler butiker av det lite elegantare slaget.
Här är det fasta priser som gäller som gäller och det är inte billigt. Men för att vara lokalproducerade och unika designerplagg, så är det definitivt prisvärt!

KIS- Keep it secret
En ”All time favourite” gömmer sig bakom en knallturkos dörr på adressen 36 Derb Fhal Chidmi, Mouassine. (En av huvudgatorna som går ner i souken från Jemaa el Fna)

Hela butiken är som en utsökt liten karamell!

Det är inte så ofta jag kommer loss att köpa något (förutom någon enstaka aftonväska med glittrig dödskalle) men jag tittar alltid in för att njuta av den lilla värld som KIS butiken öppnar…Och om det någon gång skulle röstas om världens gulligaste provrum så är det här väl ändå en stark kandidat:

världens gulligaste provrum!

världens gulligaste provrum!


Om man vill gömma sig en liten stund i den pastellfyllda KIS-världen så finns det ett kafé på taket men även på nätet hittar du KIS boutique
När du känner dig redo att möta verkligheten igen så fortsätter du norrut, ner i souken.

Fortsätt djupare ner i souken; sväng till höger vid Bougainville Café så kommer du snart fram till ytterligare två små juveler i souken.

MAX & JAN
Ännu en liten design butik som verkligen symboliserar det Marrakech som jag älskar. Det Marrakech där uråldrig hantverkstradtion möter det västerländsk design.
Här hittar du allt från Gandoras i modernt stuk (lösa långa tunikor som passar som bäst när graderna börjar krypa upp till +40 och däröver) T-shirts, pälsvästar, väskor och en massa annat spännande. För den som inte orkar bläddra bland kläderna finns det en liten hörna där man kan slå sig ned och känna sig lagom cool.
Bakom märket Max & Jan finns en belgare och en schweizare. Du finner Max & Jan butiker även Casablanca, Agadir och i Essaoruira och på deras hemsida kan du få habegäret väckt redan innan du satt din fot på den Marockanska marken


MORO
På samma torg (Fontaine Mouassine) ligger atelier Moro, ägd av Viviana Gonzalez (som hjälpte Vanessa Branson att starta upp Riad el Fenn)
Det tog mig många år att reagera på att den gröna lilla skylten i bortre hörnan av torget faktiskt innebär en häftig butik.
Men våga dig upp för den typiskt marockanska trappan, med ojämna trappsteg och du får din estetiska belöning! Väl uppe och något andfådd, välkomnas du av en vänlig Hadia som bjuder in dig till en skattkammare av små skapelser från Marocko och världen. Här finner du beach wraps från Sri Lanka, skinnväskor designade av Viviana själv, skalhalsband från södra Marocko och lite kläder.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *