Marrakech

Om Konst & Storkar

Ett besök på muséet Medersa Ben Youssef, den vackra koranskolan från slutet av 1400-talet, är nästan ett måste i Marrakech. När du ändå är i krokarna så tycker jag att du skall passa på att kika i grannhuset, Dar Bellarj!

Dar Bellarj ligger djupt inne i medinan, i det heligaste av Marrakech; mellan Moskén Ben Youssef och dess tillhörande Koranskola, som idag är ett fint litet museum vid samma namn: Medersa Ben Youssef.
När du ändå är där, tycker jag du ska gå till grannen; Dar Bellarj. Den vackra mässingsdörren med ett storkhuvud, står ofta på glänt. Och här bakom på döljer sig en vacker riad som sedan 1999 är en konststiftelse startad av Scweizaren Susanna Biedermann (som även ligger bakom stadens imponerande filmskola ESAV)

Allt som oftast har man olika utställningar, små konserter, föredrag och allehanda kulturella upplevelser att bjuda på.

Just nu (fram t om April 2015) så har man gjort ett samarbete med Marrakech filmskola ESAV; ett antal anonyma hantverkskvinnor och några internationella konstnärer. Projektet heter Féminine Pluriel och kuratorn är den sprudlande Aniko Boehler, en duktig kvinna som är otroligt engagerad i allt kulturellt som sker i Marrakech.

Tanken är att skapa en dialog mellan kvinnliga internationella konstnärer och kvinnliga hantverkare som oftast är utan någon utbildning och arbetar i hemmet med sitt hantverk.
Varje fredag mellan 19-21.00 (fram till 30 april 2015) så håller man olika föreläsningar,historieberättande, workshops, konserter, dans, modevisningar och andra överraskningar. Så passa på och kika in!

Du kan gilla ”féminin pluriel” på Facebook för att få information om aktiviteterna kring denna fina utställning!

Dar Bellarj betyder ”Storkhuset” och var -innan det blev kulturhus- Afrikas sista sjukhus för just storkar. Hit tog man skadade och sjuka storkar som togs hand om av en helig man.
Storken är en helig fågel i Marocko. De sägs skydda landsbygden och skördarna från insekter och reptiler, vilket väl är ganska logiskt då dessa stora fåglar väl måste sätt i sig en hel del av just dessa under en livstid.
Ca 50% av Marockanska befolkningen är under 25 år, så man skulle ju kunna tro att alla storkar som ses cirkla i flockar över Marocko kanske har kommit med alla bebisar. Men i Marocko tror man inte på storken i det avseendet, här säger man att ”Storken kommer med nyheter från folken i norr”
Storken väljer i allt större utsträckning att stanna i Marocko istället för att migrera upp till Europa. I Marrakech ser man ofta storkar som byggt sina imponerande bon på höga byggnader eller cirklande i stora flockar mot den knallblå himmeln. Jag hade en gång en gäst som trodde det var gamar som cirklade i tiotal i himmeln ovanför, och det hade ju definitivt ingett en annan känsla….
Tack och lov har vi bara storkar här…i världens bästa stad. (#1 traveler’s choice på Tripadvisor 2015-minsann!)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)

2 thoughts on “Om Konst & Storkar

 1. Julia

  Hej Maria! Jag är så glad att jag har hittat din blogg. Jag var i Marocko (Taghazout) första gången i januari, och jag har precis igår kommit hem från min andra resa dit. Jag är kär i landet. Jag vill verkligen flytta dit i höst (i Agadir/Taghazout är säsongen oktober-april för det är då det är bäst vågor för surf) men jag känner att jag måste ta reda på så mycket som möjligt först. Hur gör man? Jag tänkte flytta ner ca ett halvår till att börja med. Har du några speciella tips? Jag känner några svenskar och norskar som bor därnere, men vill gärna samla på mig så mycket info som möjligt. Har du någon erfarenhet av sjukvården till exempel? Jag är diabetiker och förra gången hamnade jag på sjukhus pga matförgiftning. Hur är det med jobben, har man någon sjukförsäkring via dem eller dylikt? Har så mycket frågor och tankar som jag inte riktigt kan pinpointa, men skulle vara så himla glad om du har lust att ge mig lite tips och råd och bra saker att tänka på! Stor kram, Julia, 21

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. marrakechmaria Inläggsförfattare

  Åh tack! Här kommer en blogg om bland annat Taghazout! Hälsa på i Marrakech när du kommer nästa gång!

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *