Marrakech

Surf eller bara havet

Det sägs att Surfingen föddes i Agadir på 1960-talet då amerikanska militären som låg här, uppenbarligen med alldeles för mycket fritid…
surf
Ett av världens mest kända surf spots är den dammiga lilla byn Taghazout som ligger ca 40 min norr om Agadir. Här finner du det typiskt Marockanska bylivet med sin grönsaksmarknad och djellaba klädda berbers uppblandat med pizzerior och surfare i Billabong och Battenwear.
IMG_0009
Surfingen kring Taghazout lämpar sig både för nybörjare och för mer avancerade surfaren. Banana beach är bäst för nybörjare. Men här finns också har du välkända spots som såsom Devil’s Rock och Panorama’s, Killer Point, Mysteries och Anchor Point.
Hit kommer surfare på alla nivåer och från hela världen, speciellt under vinterhalvåret då vågorna är som allra bäst.

Restaurangutbudet i byn är ganska deprimerande förutom en adress som jag väldigt glad över att hitta: Café Mouja med sin mysiga inredning och enkla med korrekta mat. Servicen är otroligt seg men vad kan man annat vänta sig i ett surfarnäste, där fokuset knappast är på karriären…
surf dog
Mysig inredning
moja bord
Trevlig meny
IMG_0004
och en återkommande tema kvällar…
acoustic
Men Taghazout är bara trevligt om du vill fokusera på att surfa….

Om du däremot vill skriva romanen du burit inom dig, ta en retreat ”off the grid” eller bara ha en skön sommarsemester med barnen så kan man ta sig ytterligare ungefär 30 min norr om Taghazout. Här har min väninna Anne Marthe en jättemysig lägenhet som hyrs ut via AirBnB
Här finns tre sovrum och en massa sängplatser med en helt fantastisk terrass att spendera dygnets vakna timmar på
IMG_0011
Här finns pool för barnen och timtals av ljuvliga kustvandringar precis utanför dörren!
family walk
Ta med en hink och kniv för att plocka musslor till middagen…
IMG_0019
…eller gå ner till fiskebyn som ligger precis nedanför lägenhets komplexet och köpa nyfångad fisk och skaldjur eller bara kolla dagens fångst.
IMG_0012
…eller kolla byns lokala street art
IMG_0015
…eller nåt?
IMG_0016
Hemmagjorda Fanta skyltar
IMG_0013
Om man promenerar ca 30 minuter norrut och är redo att vara lite äventyrlig och klättra endel så finns den här lyxiga privat beachen!
private beach
Om du väljer att bo hos Anne Marthe så är det viktigt att ha en bil; att handla ett lager mat i Agadir och vara redo för absolut lugn och tystnad. Här finns inga restauranger i närheten men man kan handla livets nödtorft såsom toapapper, tomater och vatten i den lilla fiskebyn.
Efter långa strövtåg längs stranden så är man ganska nöjd med att bara slappa på terrassen om kvällen.
IMG_0018
en liten selfie då och då kan man ju roa sig med…
IMG_0021
Om någon skulle få akut lappsjuka så kan man frakta dem cirka 30 minuterna mot Agadir och äta middag på det fina hotellet Paradise Plage.
paradise plage
Detta är också ett fantastiskt alternativ för boende! Här har man surfskola, daglig yoga, kids club och en bred strand där de lokala killarna gör allt för att få upp dig på en hingst eller kamel för en ritt.
yoga by the sea
Jag vet inte om vi hade osedvanlig tur eller om detta är ett vanligt fenomen, men under en kvällspromenad stötte vi på en jättehjord kameler med kalvar som strövade fritt på stranden och sjöng sina uråldriga sånger

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *