Marrakech

Marrakech Biennalen 2016

Mellan 24 februari till 8 Maj 2016 så kommer Marrakech för sjätte gången invaderas av modern konst i alla uttrycksformer: installationer, teater, dans, litteratur, video, street art och mycket annat. Med andra ord den perfekta orsaken att fly det svenska klimatet för några dagars kultur i solen!
Logo-MB6
Save the Date!

r.v.Wienskowski byggde ett litet hus av recyclat trä inne i teatern!

r.v.Wienskowski byggde ett litet hus av recyclat trä inne i teatern!


Jag är själv involverad i organisationen för andra gången och kommer nog skriva om Biennalen flera gånger under det kommande året. För det är verkligen en spännande resa; skapandet ett så här gigantiskt evenemang! Men vi tar det från början:

Marrakech Biennalen startades 2004 av Vanessa Branson, syster till den världsberömda entreprenören Sir Richard Branson (som blanda annat startat Virgin records och nu senare Virgin Galactic) Liksom sin bror är Vanessa en otroligt inspirerande person och outsinlig källa av optimism och kreativitet.

Vanessa Branson

Vanessa Branson

Vanessa var, redan då, trött på det negativa sätt som Arabvärlden och Nord Afrika presenterades i västerländsk media. Som den otroligt driftiga kvinna hon är började hon fundera på hur hon skulle kunna skapa en annan; positiv mediabuzz kring denna region. Med Vanessas häftiga riad i Marrakech ”El Fenn” som utgångspunkt började hon därför bjuda in konstnärer, författare, filmskapare med konst & kulturintresserad publik och internationell press för att under en kort period utforska kreativitet i alla dess former i den exotiska och färgrika miljö som Marrakech erbjuder.

Himalayas Museum Exhibition - Partner Project - Musee de Marrakech - Marrakech Biennale 5

Himalayas Museum Exhibition – Partner Project – Musee de Marrakech – Marrakech Biennale 5


El Fenn har under alla Biennaler varit det pulserande hjärtat där föredrag håller, litteraturprogrammet presenterats och inte minst man mötts för oförglömliga luncher på taket!
El Fenn

El Fenn

Under tolv år och sex editions har Marrakech Biennalen gått från att vara en ganska privat ”salong” för Vanessa Branson konstvänner till att förra året rankas bland de 20 bästa av världens ca 170 biennaler för Modern Konst!!
badi
Biennalen börjar med andra ord mogna och bli något att räkna med på världsscenen. Därmed har Vanessa dragit sig tillbaka något, med tanken att biennalen skall få en permanent och Marocko-baserad organisation.
Från och med denna utgåva av Biennalen så har Vanessa lämnat rodret i Amine Kabbajs trygga händer.
Amine Kabbaj är en Marockansk arkitekt som har varit verksam i Marrakech och runt om i hela Marocko i ett tjugotal år.
Biennalens president Amine Kabbaj

Biennalens president Amine Kabbaj

Biennaler är non-profit organisationer,arrangeras såsom namnet avslöjar vartannat år. De kan närmast kan liknas vid växthus eller laboratorium för modern konst. Det är ofta ganska oetablerade konstnärer som av kuratorn uppfattas som ”up and coming”. Detta till skillnad från Art Fairs, som drivs av rent vinst intresse, där konsten visas upp för att säljas och därmed är skådeplats för mer ”säkra kort”.
artist: Alexander Ponomarev

artist: Alexander Ponomarev


Jag har all anledning att tro att 2016 års biennale kommer bli ännu bättre än de tidigare. Inför nästa edition ”MB6” så leds den konstnärliga biten av kuratorn Reem Fadda.
Reem är en ung palestinsk kvinna baserad i New York och med ett imponerande professionellt driv. Sedan 5 år arbetar Reem för prestigefyllda Guggenheim och ansvarar för skapandet av Mellan Östern kollektionen på Guggenheim i Abu Dhabi.

photo by Sophia Dadourian

photo by Sophia Dadourian


För den kommande Marrakech Biennalen har Reem Fadda har valt temat NOT NEW NOW. Temat hämtar inspiration från Marrakech historiska byggnader och ruiner i vilka Biennalens konstverk kommer presenteras. I ruiner och gamla palats, långt ifrån de klassiska vita galleri- och musée-väggarna, kommer banbrytande konstnärer från hela världen utforska de politiska och ekonomiska implikationerna av ”det nya” med särskild tonvikt på en afrikansk och arabisk vinkling. Reem Faddda ställer många frågor till våra konstnärer: Vad är nytt ? Hur lever vi i nuet ? Hur har teknologiska framsteg förändrat verklighet ? Hur påverkar historien oss? Måste vi producera nytt hela tiden?
cocotte”World Pressure 6 av Batoul S’himi

Det är inte första gången som Biennalen öppnar byggnader för allmänheten som tidigare stått stängda och hemlighetsfulla i årtionden. Under MB4 användes den halvfärdiga Théâtre Royales nakna betongrum för videos, interaktiva installationer, ljudinstallationer och skulpturer.
Om du går in på Vimeo ( https://vimeo.com/44003876) Tyvärr var filmen för tung att ladda ner på bloggen)
Så kan du se en installation av den spännande ”performance arkitekten” Alex Schweder, som visades i Theatre Royale under biennalen 2012.

Alex Schweder "Rise and fall"

Alex Schweder ”Rise and fall”


Inför kommande MB6 planerar vi använda legendariska Dar el Bacha för happenings och installationer. Dar el Bacha är Pashan av Marrakech hänförande vackra palats, som stått stängt och övergivet sedan 1956. ( Läs mer om denna fascinerande historia i ”Lords of the Atlas” av Gavin Maxwell) Tack vare Amines fantastiska kontaktnät och det faktum att han renoverat delar av palatset så har Marrakech Biennalen fått exklusiv tillgång till denna gömda juvel.
MB6 kommer för första gången pågå i hela tre månader under våren 2016. De mest intensiva perioderna kommer vara 24-28 februari samt 5-8 Maj. Öppningsdagarna burkar vara helt fantastiska med kultur- och konstintresserade besökare som flyger in från alla världens hörn för att under en kort period göra Marrakech till världens kulturhuvudstad med utställningar, performances, föredrag, vernissages, round table discussions.
cocktail
För första gången kommer inträden till hela Biennalen vara helt gratis!
För dig som väljer att betala VIP biljett så erbjuds exklusiv guidning och föredrag av Biennalens konstnärliga ledning och inte minst VIP fester natten lång i de häftigaste miljöer Marrakech kan uppbåda. (Om du vill veta mer om detta kan du sända ett mail till maria@marrakechbiennale.org så skickar jag info)
koutoubiaJag bjuder åter in dig till Vimeo för att se en film av en ljudinstallation skapad av Cevdet Erek som presenterades i museet och ruinen ”Palais el Baadi” under Biennalen 2015, här: https://vimeo.com/90103178

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)

5 thoughts on “Marrakech Biennalen 2016

 1. Maria

  Hej Maria! Hur kan jag komma i kontakt med dig? Har en dröm om att köpa en riad i Marrakech och leva där så skulle gärna vilja höra lite om hur du har gjort :). /Kram Maria

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Anna-Lena

  Hej Maria.
  Finns det någon karta över de som utställer på Biennalen 2016?
  Så som de har eller haft på andra konstutställningar exempelvis Örebro 2015, OpenART.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. marrakechmaria Inläggsförfattare

  Det finns kartor att få på alla Badii palatset, Bahia och Dar Si Said. Vi håller på at lägga ut kartan på vår hemsida. Du kan också ladda ner appen ”On Spot Story” Här är en karta med alla verken, biografier och konstnärerna och annat intressant.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. Anna-Lena

  Ett stor TACK för hjälpen!
  Vi får se vad vi ”snubblar” över jag och min man. När vi reser till Marrakech nu i helgen.
  Men, det viktigaste av allt är att bara vara!
  Ha det så gott!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *