Marrakech

Filmfestival i Karavanstaden

4-12 December 2015 går den 15:e filmfestivalen av stapeln i Marrakech. Presidenten över juryn 2015 är den legendariske Francis Ford Coppolla som i många år varit involverad i Marrakech filmfestival på ett eller annat sätt.
fifm logo

Mitt Marrakechliv fylls av så oglamorösa ingredienser såsom arbete, ”familjehållning” och hästhållning så har jag förvisso inte tid göra karriär som premiärlejon eller ens att smickra dem som smickras skall för att komma in på dylika tillställningar….Men jag tycker ändå -och flera med mig- att festivalen är särskilt svår att greppa för oss dödliga ”Marrakchis”.

Förutom att man sätter en enorm utomhusbio på Jemaa el Fna ( det stora gycklartorget i medinan) så är det svårt att få information och biljetter till Filmfestivalen.
När jag kollade på hemsidan i Oktober 2015 ( 2 månader innan festivalen) så läser jag att: ”Programmet för 2014 års festival kommer snart publiceras”…. Så det kanske inte endast mig det är fel på?

Men det går inte att förneka att det faller en extra glamorös flair över Marrakech när filmfestivalen pågår. Den vackra Avenue Mohamed VI med de gigantiska Atlasbergen som dramatisk backdrop, täcks av röda mattor och fylls av security, kändisar och nyfikna åskådare utan biljett.
9eFestivalInternationalDuFilmDeMarrakechDec2009_753_356

Varje år fokuserar man på ett visst land:
2004 Marocko
2005 Spanien
2006 Italien
2007 Egypten
2008 England
2009 Syd Korea
2010 Frankrike
2011 Mexiko
2012 Indien
2013 Skandinavien
2014 Japan

2013 vara det Skandinavien (som tydligen räknas som ett enda land i dessa kretsar) och då försökte jag givetvis anmäla mig som tolk för att komma in. Men detta försök bevärdigades inte ens med ett svar.

I år, 2015, är det fokus på Kanada och framförallt Quebec. Bland de inbjudna i år finner man Denys Arcand som tillhör Quebecs intellektuella och akademiska värld. Hans mest kända filmer är ”DECLINE OF THE AMERICAN EMPIRE och dess uppföljare, BARBARIAN INVASION som han fick Academy Award 2004, som bästa utländska film.

Andra tunga namn är Jean-Marc Vallée (mannen bakom DALLAS BUYERS CLUB och WILD), Denis Villeneuve (bakom PRISONERS och SICARIO) och Xavier Dolan (MOMMY). Alla kanadensiska filmskapare som regelbundet syns på filmfestivaler runt om i världen.

röda mattan

Under 2014 räknade man med 22 nationaliteter av filmskapare och skådisar och 87 filmer varav 13 var världspremiärer. Alla de stora namnen kommer hit: Susan Sarandon, Martin Scorcese, Jeremy Irons, Sharon Stone, Juliette Binoche för att nämna ett fåtal.

Ja så mycket har jag lyckats luska fram. Men hur man får biljetter? Ingen aning!
Innan jag dör skall jag uppleva Marrakech filmfestival och allt det innebär (vet inte exakt vad det är) om jag så skall ta anställning som dörrvakt på festivalen.
-Bara inte Matthew Mcconaughey kommer till filmfestivalen och jag missar det!…borde kanske extraknäcka som dörrvakt på festivalen redan i år?

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *