Marrakech

Kunglig Lyx

”Världens enda 7-stjärniga hotell” kallades Burj al Arab som öppande 1998 och bla erbjöd en butler i varje rum Det finns ingen officiell kategorisering med mer än 5 stjärnor, icke desto mindre hör man ibland talas om 7-stjärniga hotell. I Marrakech finns ett av dessa hotel: Royal Mansour.
royal-mansour-court
Marrakech har de senaste 7 åren fått många läckra lyxhotell, men det finns två som rivaliserar på en alldeles egen nivå. Det är det legendariska lyxhotellet La Mamounia ( som förtjänar en egen blogg, vilken kommer nästa vecka) och Royal Mansour.

Båda hotellen ligger precis vid stadsmuren som omgärdar medinan ( gamla stan) vid den del som vätter mot de vackra Hivernage kvarteren. Bästa tänkbara läge alltså. Skillnaden mellan de två är att Royal Mansour lockar de som inte vill synas; miljardärer snarare än miljonärer. På La Mamounia vill man däremot gärna synas.

Royal Mansour är öppnades 2010 och uppbyggd som en medina fast med trädgårdar mellan riaderna istället för… åsnekärror.
Man har inga rum utan 53 riader. Priset per natt ligger mellan 12 000-340 000 sek. -Om frukost ingår i priset? Icke.

Om du känner att denna prislappen är lite väl häftig så är du välkommen till oss på Riad Saba istället. Här har vi rum för mellan 750-1250 sek. Frukost och wifi ingår.

(Läs mer om traditionella marockanska hus-se bloggen:Äventyr stavas: R.I.A.D )
royal-mansour-pool

Jag har ofta hört kritiken att Royal Mansour känns ensamt och övergivet. Varje riad har sin egen pool och man kan med lätthet spendera hela vistelsen i den privata riaden. Men som sagt, de som väljer Royal Mansour är inte här för att visa upp sig. De exklusiva gästerna skall inte behöva beblanda sig med pöbeln och personalen tar sig mellan hotellets riader och olika avdelningar i gångar under jorden.

Vill man, så finns det ändå två restauranger och en gudomligt vacker bar där mattans mönster av blad och grenar återspeglas i takets mässingssnidade innertak belyst av en vit glaskupol. Kring receptionens pampiga innergård ligger mysiga små kammare, cigarr-rum och det snyggaste konferensrum jag någonsin skådat.

Jag har aldrig haft förmånen att prova hotellets spa men av vad jag förstår är det ett en estetisk upplevelse i sig.
royal-mansour-spa
Säga vad man vill, men hotellet är enastående vackert! Det är en juvel med enbart de bästa av material och ett odiskutabelt mästerverk skapat av de allra duktigaste av Marockos hantverkare.
Om så Royal Mansour byggdes endast för att utgöra bevis på Marockos exceptionella och än levande hantverkstradition, så var det värt det.
(Mer om Marockos hantverk kan du läsa i bloggen: Marockanskt Hantverk)

Fram till 31 maj 2016, så finns det en unik möjlighet att besöka Royal Mansour utan att spendera en mindre förmögenhet. Denna period pågår utställningen av designern Tamy Tazis vackra kläder, som du kan läsa om i förra veckans blogg: Kaftaner och andra plagg

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *