Ibiza

hur det känns att vara hemma i Sverige när man bor utomlands

Blommorna verkar så välmående och svällande.

 

Så mycket invandrare. Så integrerat. Så mycket fantastisk mat från hela världen. Så blandat. Så balanserat. Så accepterat. I Spanien är de flesta invandrare illegala och säljer skräp och falska Gucci-väskor på stranden med en slags rädsla i blicken och en kutig rygg som för att gömma sig från vakande myndigheter.

 

Det är så gott med Zoegas. Raskens rostebröd. Hemgjord Apelsin- och Aprikosmarmelad. Bregott Extrasaltat. Sydsvenskan.

 

Det är både sorgligt och roligt att träffa Farmor. Hon är 97 år. Jag ser hur jobbigt hon har det, att det gör ont, att hon får hjärtklappning, att hon blir andfådd. Samtidigt känns det som hemma att vara hos henne.

Det är också väldigt roligt att se att hon snappat upp Iphonen. Hon tar sin telefonbok och säger att ”så här ser ni ut allihopa! Det är så töntigt! Det är inte bra för er hälsa att sitta där och peka hela dagarna!!”

 

Jag fullkomligt älskar det stilla sommarregnet. Ärligt. Det är det jag saknar mest. Att det blir en paus i hettan. Men det blir det inte i Spanien. Här blir det inte en paus i regnet. Ibland.

 

Rosorna efter regnet är så vackra och doftar så underbart att jag bara måste stanna och andas och beundra.

 

När man känner sig lite sjuk och krasslig, är det tryggare att vara hemma hos mamma och pappa. Fastän dom befinner sig på spa i södra Polen, känns det bättre att vara hemma i deras lägenhet med en film, Strepsils som man tagit sedan barnsben som lindrare mot ond hals, och vilken lycka att hitta mammas hemlagade kycklingsoppa infryst i portionsförpackningar i frysen!!!

 

Nya chanser, nya starter. Sverige känns fullt av möjligheter. Regn, ja, men möjligheter av andra slag. Organiserat. Tillgängligt. O-krångligt. Hjälpsamt för den som väljer att följa reglerna.

Jag är tacksam.

 

 

Och jag älskar svenska matbutiker. Speciellt Mäster Livs på Gamla Väster i Malmö. Allt är bara så underbart. Det finns så mycket ekologiskt och så mycket internationell mat. Det är så organiserat och rent och fräscht. Jag hittar precis allt jag vill ha, och lite till. I Spanien är det värre. De är lite mera traditionella med sin matkultur. Sverige har öppnat sina dörrar, om än tveksamt, till den internationella maten, och nu kan vi hitta precis allt. Jag önskar svenska matbutiker kunde vara EU-standard.

 

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *