Ibiza

NYTT PROJEKT: Ibiza-karaktärer. #1: Swami Gustav

Jag har länge funderat på denna idén. Jag, personligen, tycker den är väldigt bra. Det har inte att göra med att jag berömmer mig själv för att ha kläckt en sådan fantastiskt idé, utan snarare på att det jag kommer att skriva om är så otroligt galet intressant och konstigt och uppseendeväckande.

Häromdagen såg jag svenska Sissi’s statusuppdatering på Facebook: ”Ibiza es como la jaula de los locos”.

Sissi har bott på Ibiza i många år, men kommer från Lund. Statusen betyder: ungefär: ”Ibiza är som en bur för de tokiga.” Gökboet, typ.

Och det är sant. Nu vet jag inte exakt vad Sissi syftade på, men det gav mig en hel rad med asscoiationer.

Hippierörelsen som hittade hit på 60-talet existerar fortfarande med sina karaktärer som vägrade leva inom ramar och regler. Mängden droger och galna partyn och musik lockar hit de konstigaste typerna med de knäppaste idéerna om hur de vill leva sina liv.

Saken är, att Ibiza tolererar det mesta, och de flesta knäppisar hittar en plats här. Ibiza’s karaktärer skulle aldrig kunna leva på en fördomsfull plats eller i ett strikt religiöst samhälle. Många av dessa typer hade blivit stenade eller lynchade, utmobbade och satta i fängelse. Men här existerar de, sida vid sida med turisterna och lokalbefolkningen.

Ibiza-karaktärerna kan inte sättas i ett fack, eller beskrivas med generella termer. Men många av dem har detta gemensamt:

De har varit eller reser fortfarande mycket till Indien, de gör yoga eller meditation eller spelar indiska instrument eller indisk dans eller målar eller fotograferar eller gör något annat kreativt.

Och en sak till: De har ofta en väldigt speciell lyster i sina ögon. Det som lyser, det är SJÄLEN. Deras själ, som får fritt spelrum, som får leva som den önskar.

Karaktär #1:

Swami Gustav.

Swami Bodhi Aseem, som han kallar sig på Facebook och som sitar-artist (indiskt traditionellt instrument) heter egentligen Gustav och kommer från Tyskland. Han föddes år 1948.

Han lämnade sitt hemland när han var väldigt ung, runt 20, och har inte bott där sedan dess.

Gustav har spenderat massor med år i Indien, där han lärde sig att spela sitar direkt från en musikmästare, och har bott i London, Israel och otaliga andra länder. Men de senaste 20 åren har han kallat Ibiza sitt hem, med resor till Indien för att spela och studera sitar.

Han bor i D’alt Vila, den gamla staden, i en av de kringelkrokiga små gränderna av vitkalkade kaosartade hus byggda ovanpå varandra och in i hörn och upp på varandra. Han har ett litet krypin som liknar mest en förvaringslokal, med ett fönster med galler för, och en enorm port som han låser med hänglås när han går ut.

Gustav avskyr sina grannar eftersom de håller honom vaken hela nätterna. Han vill inte ringa polisen, eftersom de är zigenare, och han säger att han vet vad de kommer att göra om han klagar. Så han ligger sömnlös hela nätterna och lyssnar på bråk och familjeliv och ser då och då ett turisthuvud som häver sig up på fönsterblecket för att glo in på hans lilla krypin.

Han älskar D’alt Vila för känslan av historia, närheten till andra (glada, inte surt tyska) människor, och han betalar bara €400 i hyra, och har en bra relation med sina hyresvärdar (två äldre Ibizenska damer som han dricker kaffe med regelbundet.)

Gustav har massor med katter som kryper in och ut mellan gallret för hans enda fönster. För de mesta är de ute i de små gränderna, och använder allting som sin toalett. Det stinker kattpiss överallt i D’alt Vila, och många av katterna är Gustav’s.

Han har inga barn och inget jobb. Han hade ett jobb, varje säsong, fram tills detta året, då han fick sparken. Nästa år går han i pension, och kommer då få en liten summa av Spanska staten. Men tills dess har han knappt pengar och lever på extremt lite, från de små besparingar han har.

Jag träffar Gustav då jag är i det huset jag tar hand om i D’alt Vila. Jag hyr ut, tar emot gäster, och städar. Kvinnan som äger huset har en ex som var väldigt bra vän med Gustav, så Gustav har spenderat massor med tid i huset och känner till det väl.

Han katter känner till huset ännu bättre, och har en ful vana. De smiter in när ingen märker det, och bara stannar där. De tycker att de äger stället. När turisterna lämnar stället kanske en katt sitter och gyttar under en säng. Men fyra dagar senare är det nog inte lika gytt.

Gustav såg till att jag fick veta detta, på ett högst argt sätt. När han hasplat ur sig en hel radda med fula ord om katter och turister och döda katter och dumma turister, presenterade jag mig, och frågade vad han hette. Vi upptäckte att vi kanske hade ett leende till övers för varann ändå, och sa att vi väl tar en kaffe någon gång.

Jag hann inte mer än hem efter att ha mottagit turisterna, förrän han ringde. Ville ta en kaffe nästa gång jag var där. Hade snokat upp mitt nummer på något sätt.

Dagen vi skulle ses kunde jag inte svara i telefonen, och han lämnade två meddelanden, som frågade mig cirka ettusen gånger om jag verkligen skulle komma, för han hade planerat nu att vi skulle ses, och han ville inte bli lurad.

Vi möttes på det nya caféet på plaza del sol i D’alt Vila och alla satt utomhus på stentrapporna och alla var knäpptysta när jag kom, och Gustav skrek HEJ och hade en katt bredvid sig och en splitterny MAC i knät, och visade direkt sin musik, sin sitarmusik, och hela caféet lyssnade.

Han berättade om sitt liv och medan han talade, insåg jag att han har en extremt stark tic, som jag fann ganska charmig.

Jag träffar nu Gustav nästan varje gång jag är i huset. Han finns nästan ständigt i gränderna runt sitt lilla krypin i d’alt Vila. Alltid med nya historier om sina zigenargrannar och en ny sitar-bit att lyssna på.

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

One thought on “NYTT PROJEKT: Ibiza-karaktärer. #1: Swami Gustav

 1. Swami Bodhi Aseem

  I wish I could translate this, either into spanish/german/english or french,and I wish I could see you again! I do wish you all the best for your family, always lots of luck and most important: GOODHealth! You do have beautiful children , and a great husband and hopefully a wonderful future!
  Your friend-Gustav ..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *