Ibiza

Ibiza Karaktärer #3: Svenskar på Ibiza- Anitha Wesley Brandt

Anitha bor på Ibiza sedan 5 år tillbaka, på heltid. Innan hon flyttade hit, pendlade hon mellan Barcelona och Ibiza sedan år 2000, då hennes nuvarande man introducerade henne till Ibiza. Hon blev förälskad i dess speciella atmosfär och skönhet.

Anitha har bott i Spanien sedan 1971, då hon spenderade ett år på Mallorca, för att sedan flytta till Barcelona. Där träffade hon sin första man, som var Katalan, och gifte sig och fick barn med honom.

Anitha pratar alltså inte bara Spanska, utan även Katalanska. Jag har verkligen inte träffat många ”invandrade” som kan Katalanska! Varken i Barcelona eller på Ibiza, trots att det faktiskt är det lokala språket.

Hemma hos Anitha finns bilder från hennes tid i Barcelona, då hon tävlade med hästar. Här en bild på Anitha med Plaza Espanya och Montjuic i bakgrunden.

Man får känslan av att Anitha levt ett fullt liv i Barcelona, totalt integrerad i kulturen, språket, livet. Hon verkar så kosmopolitisk, det finns något svenskt över henne, men mera som en Bond-brud, som är svensk och väldigt vacker, har ett klassiskt svenskt namn, men levt ett liv med många skiftningar och nyanser, bortom lilla Sverige.

Men här och där syns små tecken på Sverige. Anitha är trots allt Svenska också. Inte bara Spanjorska, Katalanska, och Bond-Brud.

Eller som hon själv säger: På Ibiza känner jag mig hemma. Varken Svenska eller Spanjorska. Bara mig själv! Det finns en enorm tolerans här. 

Anitha har länge jobbat som sömmerska och med kläder. På senare år har hon börjat designa och sy kläder själv.

Faktum är, att överallt i Anithas hus finns små Svenska tecken. Här är vi i hennes systuga, en mysig liten verkstad i ett mysigt litet hus vid sidan av det stora huset hon delar med sin man och deras djur.

Anitha talar öppenhjärtligt om sitt liv och sin kärlek till Ibiza. Hon känner att ön har så mycket att erbjuda. Naturen, framförallt, som är så otroligt vacker. Och de underbara ständerna. Att kunna bo på landet, med får och vilda harar precis bakom huset, och samtidigt vara bara några minuter från världens bästa underhållning och hålligång, är en oslagbar kombination. Hon nämner även Ibiza stad, som sägs ha flest boutiquer per kvadratmeter i hela världen, med sitt speciella ”hippe chic”-mode.

Anitha har ett eget klädmärke, Linnea Ibiza. Hon skapar kläder av naturmaterial och spets, och mixar secondhand med nytt. Hennes designer är kvinnliga, coola, och väldigt Hippie Chic-Ibiza. (linnea.ibiza@hotmail.com)

Jag får en elegant känsla, stil och kvalité, blandat med äkta Ibizensk frihetskänsla av att gör vad man vill med livets material. Skapa den helhet man vill, av de delar man själv väljer,

Det enda Anitha säger att hon saknar, är att kunna hitta bra textilmaterial och andra saker man behöver, till bra priser. Utbudet är litet här, och det som finns, är dyrt. Där är fastlandet mycket bättre. Sen säger hon att folket på ön inte är så värst professionella eller seriösa. Hon tillägger att det i och för sig kanske är så på alla öar.

Men jag håller med. Att komma i tid till ett möte är inget man kan förvänta sig att någon gör här. Vi var definitivt försenade, jag och Emma, när vi kom hem till Anitha för att träffa henne. Å andra sidan, tar man ofta igen sådana saker med att gå över tiden, eller att dricka en vänlig kall öl tillsammans. Även om det är före middag.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *