Ibiza

Östeuropeiska Rötter och Rätter i Israel

Dom här pannkakorna är väldigt polska för mig. Men i Israel är dom väldigt judiska. Sak samma kanske. Hursomhelst så är dom gudomliga och fyllda med söt, vit ost och man äter dom varma, nystekta i smör, med en slags creme fraiche och kanske marmelad eller sylt. Detta var ”sista måltiden” med svärföräldrarna innan vi sa hejdå till dom (tårfyllt, på äkta sentimentalt Östeuropeiskt vis)

Såååå gott så man kan dö. Men maten i Israel är ju självklart mer än så här. Den är också totalt Mellanösterninfluerad.

Så en blanding av Östeuropa, Nordafrika, Arabländer och Judisk traditionell mat utgör både folk, mat och traditioner. Även språk och slang och sätt att vara. Vilken intressant blandning!!!

Ima (mamma) som snart ska bli safta (farmor) föddes i Israel men båda föräldrarna är från Polen. Dom lämnade Polen under andra världskriget och ville inget annat än att radera Polen ur sitt liv. Vilken jäkla land, där allt det där hände. Dom pratade inte polska med sina barn, utan bara Hebreiska, för att skapa en ny identitet i ett nytt fritt land där dom var skyddade och välkomna.

Men abba (pappa) snart ska bli sabba (farfar) pratar både Rumänska och Ungerska. Han växte upp i den delen av Ungern som var ockuperad av Rumänien, så de talade båda språken. De lämnade sitt hemland senare och behöll både språk, kultur, och en slags känsla av samhörighet med hemlandet.

Israeler delas generellt upp i två delar: dom som kommer från Östeuropa som kallas för Ashkenazi och dom som kommer från Spanien/Mellanöstern som kallas för Sephardi.

Sabba retar Safta och säger att hon är en okultiverad Sephardi som spår i kaffesump och äter hommous och pitta medan han själv gör kultiverad östeuropeisk mat och tittar i sånt där glasrör som gör mönster.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *