Ibiza

San Juan: Söndagsmarknad full av Kreativa Personligheter

Så anländer man då till San Juan tidigt på Söndags morgon och sätter upp sitt marknadsstånd. Det är en marknad för konst och handgjorda ting. Inga second hand skräp och kläder och så, utan bara hembakta äkta franska croissanter, konst, handgjorda tvålar och sånt. Men så fort man har satt upp sin lilla marknadsstånd är ett besök på baren obligatoriskt. En klassisk spansk bar med klassiskt spanskt innehåll. På söndagar fylld till brädden av Ibizencos som varit eller skall till kyrkan, män som har en ledig dag från frugan, kvinnor som har tait sitt fritt från mannen, marknadsbesökare och försäljare. Alla vill ha sitt kaffe och sin tostada eller kanske till och med sin öl och chips eller en hierbas (lite som vår Skåne-snaps fast sötare). Jag ville ha en tapa de tortilla de patatas (två skivor bröd med innehållet ur en tomat + olivolja + salt + peppar och en tjock skiva potatisomelett på vardera skivan) och en tostada med tomat och smält ost och en svart kaffe och en cafe con leche descafeinado. Det tog cirka 20 minuter och mycket folkspanande.

Detta är Daphna. Hon kommer från Israel och bor i en husvagn. Hon säger hembakta kakor och indiskt chai. Hon bär en röd peruk. Kanske för att sälja bättre.

Detta är vårt marknadsstånd. Noam’s bilder och mina kläder. Och till vänster vår grannes stånd.

Kailash Stockholm. Ylva Jonsson har bott på Ibiza i mer än tio år och skapar fantastiska grejer. Hon nämns här i DN’s förra artikel om Ibiza, och jag och min kollega Emma Larsson intervjuade henne på lördagsmarknaden Las Dalias, den första och största hippiemarknaden på ön, i Maj 2012 och hon nämns i vårt reportage som kommer publiceras i Göteborgs Posten i vår.

Ylva hade nyligen sina kläder på ett galleri i Lund, Studio K2, där hon sålde ut precis allting. Ylva säljer även i New York och Stockholm och säger själv att själva försäljningen går så mycket bättre i andra länder än på Ibiza, där nästan ingen har pengar. Men hon älskar ön och vill inte bo någon annanstans. Hon har ett hus uppe på en kulle nära San Juan där hon har sin workshop och skapar sina otroligt fantasifulla och magiska kläder.

Detta är Morten från Köpenhamn. Han har bott på Ibiza i cirka fem år, och hans bror Tomas har bott här i närmre 20 år. Morten är fotograf och bland annat  här kan man se hans bilder.

Vacker balkong och blå himmel.

Vår granne marknadsgranne.

San Juan husfasad.

Fotograf Noam Ofir som varit verksam på Ibiza sedan 2000. Har gjort flera olika utställningar, bla ”Inbizabell” på El Hotel Pacha 2011, ”Wow” på Ocean Drive Hotel 2010, och Moments på Atzaro 2009. Hans hemsida kan man se här  men just HÄR tar han en tugga av den delikata pizza bakad av franska bageriet ”Pandor”  som säljer mandelcroissanter, smörcroissanter, och pain au chocolate på San Juan marknaden.

Marknaden är varje Söndag från tidig-ish morgon till runt tretiden på eftermiddagen. Livemusik, solsken och härlig bystämning. Vet ej om den kommer att fortsätta till sommarhalvåret. Den började i höstas och är en ny grej som i alla fall lokalbefolkningen älskar. Något att göra under den långa vintern.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *