Ibiza

Ännu en Juan från Ibiza: fastighetsmiljonären

Det här är ytterligare en Juan. ALLA män på Ibiza- typ- heter Juan. Och alla kvinnor heter Maria. En sak jag inte ännu klurat ut är hur alla Juansar och Marmor skiljs åt. Kallas dom Juan från den-och-den byn? Men det funkar ju inte, för i San Juan finns det säkert 33 stucken Juansor. Eller Maria med-det-där-efternamnet? Nej, funkar inte heller. Dom alla har samma efternamn också. Sanningen är att bland Ibiza’s lokalbefolkning kan det bli lite inavels-varning. Ögon som kollar i kors eller åt varsitt håll. Långsamma hjärnor som inte fungerar så bra. Konstiga kroppsformer med klumpfot och halta ben. Eller Juan på bilden, som har cykelhjälm alltid.

Hur som helst, så är detta Juan som bor i början på vår granncamino. Camino är typ grusväg, och Ibiza består till stora delar av just grusvägar. Han bor i det huset som hans föräldrar och morföräldrar bodde i, som byggdes för många många år sedan, närmare bestämt 1813. Det har knappt renoverats sedan mitten på 1900-talet. Ingenting passar ihop, och det är iskallt inomhus.

Juan bor tillsammans med en annan man, som han säger ”håller honom sällskap”. Vi drar vår egen slutsats- att de båda männen helt enkelt är gay, men eftersom de kommer från det traditionella Ibiza där man inte är i närheten av så öppensinnig som turister och besökare under säsongerna är- så kan det mycket väl tänkas att han aldrig officiellt ”kom ut”.

Fast detta är ju bara spekulationer så klart. Öven om den sällskapande mannen har ett distinkt gay utseende… och Juan säger att han aldrig har varit gift och har inga barn.

Detta är den traditionella ”fincan” som Juan bor i. Hade han velat sälja den, hade han fått miljoner och miljoner för den. Men det vill han inte, han vill inte bo i någon trång liten lägenhet som en fånge. Han trivs i sitt förfallna hus.

Hus som dessa säljs för massvis med pengar till rika utländska gäster eller folk som vill flytta till ön. När utlänningarna anlände på 60-talet kunde man köpa en finca med land för några tiotals tusen, men priserna har nu nått skyhöga höjder. De gamla Ibicencos som sitter i sina gamla förfallna hus, sitter på guldgruvor, och dom vet om det.

Utanför nästan varje traditionell finca som har sin ursprungliga invånare fortfarande huserande där, har en sådan här fågelbur utanför huvudentrén. Ofta hänger också chili eller vitlök och torkar. Huset är ofta prytt med prunkande bouganevilla. Det är så pittoreskt och vackert, så Medelhavet.

Juan ser inte längre. Men han följde med oss i bilen för att visa ett hus som han visste var ledigt för uthyrning. Vi letar fortfarande nytt hus, och detta brukar vara bästa sättet: fråga dom som bott här alltid. Han hoppade in, bredvid sovande barn och hund, och beskrev varenda fikonträd, varenda sutenörs och varenda sväng på caminon- utan att se- tills vi kom till huset han menade. Han har verkligen, verkligen bott vid denna landsvägen hela sitt liv. 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

2 reaktion på “Ännu en Juan från Ibiza: fastighetsmiljonären

 1. Birgitta Wernström

  Sanningen är att bland Ibiza’s lokalbefolkning kan det bli lite inavels-varning. Ögon som kollar i kors eller åt varsitt håll. Långsamma hjärnor som inte fungerar så bra. Konstiga kroppsformer med klumpfot och halta ben. Eller Juan på bilden, som har cykelhjälm alltid.

  Du beskriver dina Juan och Maria mycket vidlyftigt tycker jag. Får man skriva vad som helst i en blogg utan att ha vetenskapliga belägg för det eller är det helt och hållet dina egna iakttagelser. Jag blir illa berörd eftersom jag känner ett antal familjer på Ibiza sedan min första vistelse 1952. Det betyder inte att jag kan bevisa motsatsen för dina belägg men jag ska ta upp det med en person jag känner på Ibiza som är chefredaktör på en tidning. Det är mycket möjligt att han bestyrka det du säger – intressant.
  mvh
  Birgitta Wernström

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  Svara
  1. Linda Karlsson Inläggsförfattare

   Hej Birgitta!

   Tack för din kommentar!
   Har du kollat upp det med din vän som är chefredaktör på en tidning? Vad sa han?
   Ja, saken med att blogga är ju just detta, att man kan säga precis vad man vill, utan att ha vetenskapliga belägg för det. Och ja, det är helt och hållet mina egna iakttagelser. Nuförtiden har ju traditionell press liksom fallit, efter att internet tagit över nästan all informations-trafik i världen. Och grejen med internet är ju att precis alla kan bli en låtsas-journalist, skriva vad dom vill, lägga upp vilka bilder som helst. Det är både sorgligt och fint, tycker jag.
   Jag saknar prasslet av morgontidningen till frukosten, samtidigt som jag uppskattar friheten till varje individ som internet har gett oss idag.

   Ha en fin dag, varma hälsningar från Ibiza!

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)
   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *